Twijfel jij om op Erasmus te gaan? Zou je graag in het buitenland studeren en tegelijkertijd een nieuw land en een nieuwe cultuur ontdekken? Zelfstandig wonen en leven? Dan is Erasmus zeker iets voor jou! Ook Fien De Greef, derdejaarsstudente Communicatiemanagement, sprong in het ongewisse en trok naar Lissabon voor haar Erasmus-uitwisseling. Reis mee en ontdek hoe het haar vergaat.
“Voor mij was het meteen een uitgemaakte zaak dat ik een semester naar het buitenland zou gaan.” Als er één ding al jaren vast stond op de ‘student bucket list’ van Fien, was het wel dat ze eropuit zou trekken naar het buitenland. Al voor ze aan de opleiding Communicatiemanagement begon, wist ze 100 procent zeker dat ze die uitdaging wou aangaan.
Toch was het niet evident voor Fien om een bestemming te kiezen. “Ik mocht drie steden noteren en koos Lissabon, Praag en Bordeaux. Alle drie de steden leken haar enorm interessant om er te studeren, geen van de drie had echt haar specifieke voorkeur. Daarom liet ze AP de knoop doorhakken, en zo kwam Fien in Lissabon terecht.
Het leven in Portugal is erg op het gemak, dat viel Fien meteen op bij aankomst en ze kan zich er prima in vinden. Lissabon is een leuke stad en ook al krijgt Fien veel vrienden en familie op bezoek, toch vindt ze het helemaal niet erg om keer op keer de toerist uit te hangen: “Er valt zó veel te beleven, zowel op cultureel vlak, maar ook qua uitgaan, eten … Op elke hoek van de straat valt wel iets nieuws te ontdekken”.
ADMINISTRATIE OP ZIJN PORTUGEES
Op de vraag of op Erasmus gaan echt zo’n administratieve rompslomp is, krijgen we een bevestigend antwoord. Het klopt dat er heel veel geregeld moet worden. Ten eerste allerlei opleidingsgebonden administratie, ook op gebied van huisvesting en openbaar vervoer valt er heel wat uit te zoeken. Maar ook dat maakt deel uit van de ervaring. Het is een uiteraard vanzelfsprekend dat er heel wat bij komt kijken om als student op uitwisseling te gaan. Je bent er zeker even zoet mee om alles nauwkeurig uit te pluizen, maar het is de eerste stap naar een groot buitenlands avontuur. Het hoort erbij en het moet gewoon gebeuren, punt.
Fien geeft wel mee dat ze op steun van AP kon rekenen bij het uitpluizen van de duizend-en-een zaken die geregeld moesten worden. Enkel het samenstellen van haar Learning Agreement duurde erg lang. Fien was al twee maanden in Lissabon, toen dat helemaal in orde geraakte. Vermoedelijk zat de ‘easy going’ Portugese levensstijl daar wel voor iets tussen. ;)
VERSCHILLENDE DOELEN, MAAR TOCH IN HETZELFDE SCHUITJE
Qua huisvesting is Fien helemaal tevreden: ze zit op kot met andere studenten. Er wonen andere Erasmus-studenten, maar ook mensen die in Lissabon komen werken en er misschien zelfs blijven wonen. Duitsers, Fransen, Spanjaarden, ze wonen allemaal samen onder één dak. "Dat maakt het zo leuk", zegt Fien: “Iedereen komt hier met een ander doel, maar toch zitten we allemaal in hetzelfde schuitje. We zijn allemaal voor de eerste keer alleen in Lissabon.”
Fien volgt les op de Escolar Superior de Communicao Social, een campus van IPL (Instituto Politécnico de Lisboa). "De lessen vallen goed mee", zegt ze met een spontane glimlach. Fien volgt 6 vakken en deze vakken hebben elk een les per week van drie uur. Ook met haar uurrooster heeft ze geluk, zo heeft ze op woensdag en vrijdag helemaal geen les. Dat komt haar goed uit om zo vaak mogelijk Lissabon en de omgeving in te duiken!
QUANTO CUSTA?
Portugal is op zich niet zo’n duur land in vergelijking met België. Maar er komen steeds meer toeristen naar Lissabon, en dat maakt deze stad toch iets minder goedkoop dan andere (minder) toeristische plekken in Portugal. Ook stijgt Lissabon jaar na jaar in populariteit als Erasmus-bestemming, wat de huurprijzen natuurlijk naar omhoog duwt. Als student een appartement huren kost je al gauw zo’n € 500, wat toch niet zo weinig is.
A WORD OF ADVICE?
“Erasmus is een zalige ervaring, geniet van elk moment. Ik raad het iedereen aan, zonder twijfel!”