Overslaan en naar de inhoud gaan
Toegepaste Gerontologie

Toegepaste Gerontologie

Wil je jezelf graag verdiepen in ouderenzorg en meewerken aan de uitdagingen en kansen van een steeds ouder wordende samenleving? Heb je al een bachelor- of masterdiploma of ben je momenteel werkzaam in de gezondheids- of welzijnssector? Dan is de bachelor-na-bachelor (banaba) opleiding Toegepaste Gerontologie iets voor jou. Jij hebt een positieve kijk op gezonde en actieve veroudering en wil graag bijdragen aan een betere levenskwaliteit voor oudere volwassenen. Jouw doel? Het creëren van een inclusieve samenleving waarin ze zowel medisch, maatschappelijk als psychisch goed ondersteund worden. De opleiding is een samenwerking tussen AP Hogeschool, Karel de Grote Hogeschool en en Arteveldehogeschool Gent.

Iets voor jou?

Je verdiept je graag in ouderenzorg. Je hebt zin in een opleiding die oudere volwassenen benadert vanuit verschillende disciplines en met een breed perspectief. Je wil meewerken aan een leeftijdsvriendelijke zorg(context) en samenleving. Je denkt na over gerontologische uitdagingen en helpt om adviezen of activiteiten te ontwikkelen.

Voor een banaba kan je enkel inschrijven als je al een bachelor- of masterdiploma hebt. Met een diploma in de gezondheids- of welzijnssector, kan je meteen starten. Ben je als professional actief, maar heb je een diploma uit een andere sector? Dan volg je de opleiding na een reeks inleidende webinars als voorbereiding. 

Wat leer je?

De opleiding bestaat uit vier theoretische modules. Elke module eindigt in een praktijkgericht project in samenwerking met het werkveld. 

  • Gerontechnologie: een combinatie van gerontologie en technologie. Je verbetert het dagelijks functioneren van oudere volwassenen op vlak van gezondheid, huisvestiging, mobiliteit, communicatie, vrije tijd en werk. Technologie kan het leven van je cliënten verrijken, ondersteunen bij bepaalde activiteiten die niet meer vanzelf gaan of helpen bij de preventie van achteruitgang. Denk bijvoorbeeld aan aangepaste tablets en smartphones voor senioren, valdetectie horloges of specifieke applicaties die zowel fysieke, cognitieve als sociale activiteiten stimuleren. 
  • Active and healthy ageing: je leert de principes van gezond en actief ouder worden door onder andere beweging en gezonde voeding te implementeren in het dagelijkse leven van mensen.
  • Begeleiden van oudere volwassenen: de focus ligt hier op het mentale aspect binnen de ouderenzorg. Je werkt rond thema’s zoals autonomie en empowerment, identiteit en zingeving, omgaan met de emotionele uitdagingen van het ouder worden en sociale verbondenheid.
  • Interprofessioneel samenwerken aan kwaliteitsbeleid: als gerontologisch consulent ben je een moderator tussen verschillende disciplines in de ouderenzorg. Je komt in contact met onder andere maatschappelijk werkers, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, diëtisten, psychologen ... In deze module leer je optimaal samenwerken om de levenskwaliteit van oudere volwassenen te verbeteren.

Wie word je?

Na deze banaba opleiding ben je gerontologisch consulent. In deze functie vorm je de brug tussen verschillende disciplines binnen de gezondheidssector en ben je een belangrijke spil in het gerontologisch landschap. Vanuit een theoretische achtergrond ga je zeer praktijkgericht op zoek naar oplossingen voor actuele problemen binnen de ouderenzorg. Je werkt zowel met de actieve, meer zorgbehoevende als kwetsbare oudere volwassenen.
 

Hyperactueel en relevant

In deze opleiding zet je jezelf in voor maatschappij en werk je mee aan de gerontologische uitdagingen van vandaag. Denk bijvoorbeeld maar aan de toenemende eenzaamheid of de druk op de gezondheidssector (ziekenhuizen, woonzorg- en dienstencentra ...). Door middel van beleid, innovatie en begeleiding creëer je een leefbare en inclusieve omgeving voor oudere volwassenen. De relevantie van het beroep is dus van onschatbare waarde binnen de steeds toenemende vergrijzing. Deze opleiding richt zich dan ook op alle aspecten binnen het ouder worden en de hierbij horende problemen en mogelijkheden.

Omdat je al een diploma of ervaring binnen de sector hebt, is deze opleiding voldoende praktijkgericht. Na elke theoretische module werk je een praktijkoefening uit. In je opleiding werk je dus aan vier actuele casussen.

De praktijkopdrachten kunnen bijvoorbeeld gaan over:

  • het formuleren van aanbevelingen voor een beleid rond oudervriendelijke steden. Je start daarbij met het bevragen van oudere volwassenen, werkt vervolgens de resultaten uit en formuleert de aanbevelingen op basis van jouw onderzoek. 
  • het in kaart brengen van de beschikbare technologie voor oudere volwassenen, waarna je ze begeleidt in het gebruik ervan.

Werk je al professioneel in de gezondheidszorg en wil je jezelf verdiepen in de gerontologie? Dan is deze bachelor-na-bachelor het ideale traject voor jou. De opleiding telt slechts één lesdag per week gedurende één jaar (modeltraject) waardoor de combinatie werken en studeren perfect mogelijk is.

Wil je de studielast liever verlagen of is het traject toch niet haalbaar met jouw werk- of privéleven? Dan kan je het traject ook spreiden over twee of meerdere jaren. De opleiding komt in aanmerking voor Vlaams Opleidingsverlof. Meer informatie vind je hier

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

  • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
  • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De bachelor-na-bacheloropleiding Toegepaste Gerontologie is nieuw binnen onze hogeschool. Het rapport en positieve besluit van de Toets Nieuwe Opleiding kan je hier bekijken.

Programma

De opleiding duurt in totaal één jaar (modeltraject) en telt 60 studiepunten. In deze bachelor-na-bachelor zal je les krijgen volgens een modulesysteem. De leerstof wordt opgedeeld doorheen het jaar in vier opleidingsonderdelen of modules. 

Wil je meer informatie over de vakken in het studieprogramma? Klik dan op de blauwe balken en ontdek alle bijbehorende details. Of download de printbare pdf-versie en ontvang het volledige programma per mail.

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

De opleiding bestaat uit vier modules die telkens vertrekken vanuit de theorie. Elke module eindigt in een praktijkgericht project in samenwerking met het werkveld. Zo leer je de theorie meteen omzetten in concrete oplossingen voor verschillende gerontologische vraagstukken. 

  1. Gerontechnologie
    Onderdelen: ‘e-health’, ‘Technologie voor ouderen’ en ‘Leerprocessen bij ouderen’ (semestermodule voor 12 studiepunten)
  2. Active & Healthy Ageing
    Onderdelen: ‘Theoretisch raamwerk Active & Healthy Ageing’ en ‘Project Age-friendly environment’ (jaarmodule  voor 18 studiepunten)
  3. Begeleiden van de oudere volwassene
    Onderdelen: ‘Autonomie en empowerment’, ‘Identiteit en zingeving’, ‘Omgaan met de emotionele uitdagingen van het ouder worden’ en ‘Sociale Verbondenheid’ (semestermodule voor 12 studiepunten)
  4. Interprofessioneel samenwerken aan kwaliteitsbeleid
    Onderdelen: ‘Aanbod van hulp- en dienstverlening’, ‘Beleidsinstrumenten’ en ‘Interprofessioneel handelen en samenwerken’ (jaarmodule voor 18 studiepunten)

Niet zeker of je de opleiding kan combineren met je werk- of thuissituatie? Spreid je programma dan over twee of meerdere jaren en verlaag zo de studiedruk.

 

Wil je meer weten over de nieuwe opleiding? Schrijf je dan in voor een van de vier digitale infosessies. In deze avondsessies krijg je eerst heel wat inhoudelijke informatie en kan je ook zelf vragen stellen.

De sessies gaan door in 2024 op 30 april, 23 mei, 2 juli en 28 augustus 2024, telkens van 20u tot 21u. Schrijf je in via deze link

Meteen aan de slag

Je wordt opgeleid tot gerontologisch consulent en komt terecht in woonzorgcentra, kennisnetwerken, lokale dienstencentra, thuiszorgdiensten, centra voor algemeen welzijnswerk, mutualiteiten, lokale besturen en ziekenhuizen. Met dit diploma vind je dus zeker een geschikte werkplek binnen het domein van de natuurlijke veroudering. Bovendien is er door de toenemende vergrijzing en verschillende maatschappelijke evoluties een groeiend tekort aan professionals met gerontologische kennis.

Na de bachelor-na-bachelor Toegepaste Gerontologie kan je ook verder schakelen naar een master in het Management, Zorg en Beleid in de Gerontologie. 

Wanneer heb ik les?
  • De lessen vinden elk semester afwisselend plaats bij AP Hogeschool (Antwerpen), Arteveldehogeschool (Gent) en KdG Hogeschool (Antwerpen). In het academiejaar 2024-2025 heb je in het eerste semester les op Arteveldehogeschool in Gent (Campus Kantienberg) en in het tweede semester op AP Hogeschool in Antwerpen (Campus Spoor Noord - Noorderplaats). 
  • Je hebt één lesdag per week op dinsdag tussen 8 en 18 uur. 
  • De lesmomenten bestaan telkens uit drie fysieke bijeenkomsten op de campus en een online lesdag.
  • Je kan rechtstreeks instromen met een diploma professionele bachelor Sociaal werk, Gezinswetenschappen, Orthopedagogie, Ergotherapie, Verpleegkunde, Logopedie, Voedings- en dieetkunde of Toegepaste psychologie, of van een academische bachelor Criminologische Wetenschappen, Farmacologische Wetenschappen, Geneeskunde, Logopedische en Audiologische Wetenschappen, Pedagogische Wetenschappen, Psychologie, Politieke Wetenschappen, Sociologie of Tandheelkunde of gelijkwaardig.
  • Heb je een ander bachelordiploma? Dan kan je na een reeks inleidende webinars de opleiding volgen. Er volgt ook een intakegesprek met een opleidingsmedewerker om eventuele onduidelijkheden en verwachtingen te bespreken. 
  • Heb je nog geen bachelordiploma? Dan kan je starten in de opleiding als je op dat moment nog slechts 30 studiepunten moet afleggen van een professionele bachelor Sociaal werk, Gezinswetenschappen, Orthopedagogie, Ergotherapie, Verpleegkunde, Logopedie, Voedings- en dieetkunde of Toegepaste psychologie, of een academische bachelor Criminologische Wetenschappen, Farmacologische Wetenschappen, Geneeskunde, Logopedische en Audiologische Wetenschappen, Pedagogische Wetenschappen, Psychologie, Politieke Wetenschappen, Sociologie of Tandheelkunde.