Overslaan en naar de inhoud gaan

Energiemanagement aan de slag met Tesla-batterij

Tesla-batterij bij AP

We weten allemaal dat het einde van fossiele brandstoffen in zicht is, en er de komende decennia aardverschuivingen binnen de energiesector op til zijn. AP Hogeschool wil dan ook energiedeskundigen klaarstomen voor deze uiterst interessante periode, en daarom werd de afgelopen maanden geïnvesteerd in een installatie van zonnepanelen en onder meer een Tesla-batterij.

Intussen zijn aan AP Hogeschool al twee klassen van onze opleiding Energiemanagement afgestudeerd, en dat er nood is aan hoogopgeleide energiemanagers blijkt uit het feit dat niemand van deze alumni werkzoekend is. Allemaal vonden ze binnen de kortste keren een baan. Er staan dan ook ongelooflijk interessante jaren voor de deur in de energiesector.

Het is al even hoog tijd om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verder af te bouwen, en daarvoor hebben we hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-, wind- of waterenergie nodig. Windmolens en zonnepanelen zien we al langer opduiken, maar steeds vaker dringt hernieuwbare energie ons dagelijkse leven binnen. Zo hebben de meesten bijvoorbeeld al wel kennis gemaakt met de grootse plannen van Silicon Valley-ster Elon Musk en zijn elektrische Tesla-wagens.

DIDACTISCH ZONNEPARK

 

Wat minder mensen weten, is dat Tesla intussen ook batterijen voor energieopslag verkoopt, erg handig in combinatie met zonnepanelen. Zonder twijfel zal deze combinatie een belangrijk aandeel verwerven in onze energietoekomst , en dus werd beslist om een didactisch zonnepark aan te leggen op onze Campus Spoor Noord – Ellermanstraat, waar onze technische richtingen gehuisvest zijn. Het zonnepark biedt plaats aan verschillende soorten zonnepanelen, goed voor in totaal zo’n 30 kilowatt. Voor energieopslag zijn er dan weer drie verschillende batterijen geïnstalleerd, waaronder de fel besproken Tesla-batterij.

Vanaf het volgende academiejaar zullen de studenten van onze opleiding Energiemanagement aan de slag kunnen met het didactische zonnepark. Zo zullen ze de opbrengsten van de verschillende soorten panelen kunnen vergelijken, en soortgelijke vergelijkende analyses kunnen maken van de batterijen. “We willen meehelpen aan een groenere wereld, en dat door het energieverbruik te optimaliseren”, aldus opleidingshoofd Bart Vanbrabant. Zo zullen de zonnepanelen naast hun didactische functie ook onze campus voor een deel van stroom voorzien.

Gerelateerde artikels