Overslaan en naar de inhoud gaan

Groot onderzoek naar seksuele gezondheid bij 45-plussers

SHIFT

Hoe is het gesteld met de seksuele gezondheid van de Vlaamse 45-plussers? Dat willen de onderzoekers van AP Hogeschool Antwerpen graag weten. 45-plussers worden nu vaak vergeten in de voorlichting. Nochtans zijn ze nog steeds seksueel actief, in een lange relatie of opnieuw na een scheiding. En zijn ze zich daarbij minder bewust van de risico’s.  Ook in 3 andere landen bevragen onderzoekers 45-plussers naar hun seksuele gezondheid.

Met een grootschalige enquête brengt het SHIFT- project ('Sexual Health in the over Forty-Fives’) de seksuele gezondheid van mensen boven 45 jaar in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland én Vlaanderen in kaart. Wat weten ze eigenlijk er eigenlijk over? Zouden ze zich laten testen op soa’s? En waar dan? Lopen ze risico? Wat is hun seksuele voorkeur?, … het zijn enkele van de vragen die aan bod komen.

“Er zijn in Vlaanderen heel wat initiatieven rond seksuele gezondheid bij jongeren, bijvoorbeeld over soa’s.” zegt AP-onderzoekster Luka Van Leugenhaege die het Europese onderzoek voor Vlaanderen samen met Odisee Hogeschool coördineert. “Maar de grote groep 45-plussers wordt momenteel vergeten als het gaat om preventie en zorg bij seksuele gezondheid. Toch is het een belangrijke doelgroep: het is niet omdat je geen kinderen meer wil of kan krijgen, dat je niet seksueel actief bent. Vaak stappen deze mensen ook in een nieuwe relatie na een scheiding en laten 'bescherming' dan makkelijk achterwege of ze denken dat ze geen risico meer lopen.”

45-plussers gezocht

Bij elk onderzoek rond gevoelige onderwerpen is het natuurlijk een kwestie om genoeg mensen te vinden die willen meewerken. De onderzoekers zoeken zo veel mogelijk mensen van verschillende leeftijden vanaf 45 jaar oud. Ze betrekken ook mensen met een kwetsbare achtergrond zoals migranten, daklozen en sekswerkers.

Luka Van Leugenhaege: “Uiteindelijk willen we een Europees model ontwikkelen om de seksuele gezondheid bij 45-plussers te verbeteren. Als AP Hogeschool gaan we daarnaast ook een trainingsprogramma ontwikkelen rond seksuele gezondheid bij deze doelgroep, voor zorgprofessionals en mensen die met 45-plussers in contact komen.”

Ben jij ouder dan 45 en wil je de enquête anoniem invullen, klik dan hier.

Gerelateerde artikels