Overslaan en naar de inhoud gaan

Last van faalangst? Onze studenten Toegepaste Psychologie delen tips

faalangst toegepaste psychologie

Ben je een piekeraar, perfectionist of net een eeuwige uitsteller? Of ben je soms bang om te falen? Dan mag je gerust zijn: je bent niet alleen. Vaak ervaar je het als student tijdens de voorbereiding van een taak, presentatie of examen. Vandaag op de Dag tegen de Faalangst staat de wereld stil bij jouw gedachten. Ook onze bachelorstudenten Toegepaste Psychologie helpen je verder op weg. Chloë, Dorien, Laura en Wim geven concrete tips die de rust in je hoofd terugbrengen. 

HOOFD VOL 

Verban de gedachte dat je niet zal slagen voor een taak of examen, want zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Self-fulfiling prophecy, heet dat. Deze wetenschappelijke term uit de psychologie betekent niet meer dan: je krijgt wat je denkt en verwacht. Wanneer je gelooft dat het niet zal lukken, ontbreekt het jou aan motivatie. Je stelt de voorbereiding van je opdracht uit waardoor je bijgevolg ook minder goede punten behaald. En je tot slot denkt: “Zie je wel, ik kan het niet.” Voilà, vicieuze cirkel dus. Maar hoe stap je eruit? Dit moet je onthouden: 
 

  • Faalangst is geen eigenschap van jou. Kijk ernaar alsof het een monstertje is dat buiten jezelf staat en je kan overwinnen. Door het beestje ver weg van jezelf te plaatsen, krijg je het beter onder controle. Go get ‘em!
  • Focus op wat wél goed gaat. Vier je successen en zet negatieve gedachten om in positieve. Van “Ik ga deze leerstof nooit begrijpen” naar “Deze leerstof is best uitdagend voor mij. Daarom zal ik een tandje bijsteken en kan ik achteraf extra trots zijn wanneer ik slaag.”   
  • Fouten maken mag. Dat is normaal en compleet menselijk. Iedereen maakt ze. Dus wees lief voor jezelf. Het is ook evident dat je niet overal evengoed in bent.

“ Slaag je toch niet voor een taak of examen? Wees dan alsnog fier op de tijd of het werk dat je erin stak. Het is niet altijd het eindresultaat dat telt.” 

PAUZEER, PLAN, PEN EN PRAAT 

Niet alleen je hoofd maar ook je lijf wil soms letterlijk niet mee. Misselijkheid, hoofdpijn, verminderde eetlust, stress, slapeloosheid of zelfs kortademigheid zijn geen aardigheid bij faalangst. Vermijden dat je hoofd of lijf blokkeert? Probeer deze eens:  
 

  • Pauzeer regelmatig. Ontspanning helpt om stress en angsten te verminderen. Het verzet je gedachten zodat je nadien een stuk productiever wordt. Ja, ook wanneer je urenlang achter je boeken zat zonder vooruitgang verdien je een pauze. Het gaat je helpen om met meer energie en frisse moed het werk te hervatten. Een korte wandeling in de buitenlucht bijvoorbeeld is ideaal. Combineer deze pauze ook eens met meditatie of ademhalingsoefeningen. Die geven rust aan je lichaam en een signaal aan je brein dat alles oké is. 
  • Plan realistisch. Wanneer je een haalbare planning opstelt met behapbare hoeveelheden, ben je al halfweg. Plan nooit teveel op één dag, zo geraak je onterecht teleurgesteld in jezelf. Je motivatie neemt af en je concentratie nog meer. Plan daarom slim en onthoud ook dat een planning een dynamisch ding is. Sta jezelf toe om aanpassingen te maken aan je werkschema. Het ene hoofdstuk studeer je soms vlotter dan het andere. Zo gaat dat.
  • Pen het neer. Schrijf negatieve gedachten en gevoelens van je af. Door ze neer te pennen, haal je ze uit je hoofd. Je wordt bewust van jezelf en kan er letterlijk afstand van nemen. Of scheur ze in duizend stukjes. Ha! Heerlijk. 
  • Praat erover. Wees niet beschaamd en spreek met familie of vrienden over je onzekerheden. Je zal zien, het lucht op. Waarschijnlijk ontdek je ook al snel dat je niet alleen bent. Ook professionele hulp is er voor jou. Binnen onze hogeschool staan bijvoorbeeld de studentenbegeleiders en psychologen van het Student Center voor je klaar. Op een discrete manier bieden ze zowel studie- als psychologische begeleiding op maat. Niet alleen op de Dag van de Faalangst natuurlijk, maar eender wanneer jij er nood aan hebt. 

“Je hebt verschillende apps die je uiteenlopende ademhalingstechnieken aanleren. Persoonlijk raad ik hartcoherentie aan. Dit is een wetenschappelijke techniek die je dagelijks kan oefenen.”  

Gerelateerde artikels