Nog op zoek naar een goede podcast? Dan hebben we een gouden tip: 'Senioren in de gevangenis'. Hoe is het om ouder te worden in de gevangenis? Welke vooruitzichten hebben zij nog? VRT laat gevangenen zelf aan het woord, maar ook expert en AP-lector Hilde Maelstaf, die onderzoek deed naar problematiek bij senioren in de gevangenis.
“Wanneer ik aan een gevangenis denk, dan denk ik nooit aan oudere mensen. In mijn hoofd zie ik enkele jonge mannen wandelen op de binnenplaats maar nooit oudere mensen in hun cel. En toch stijgt hun aantal elk jaar”, zegt Doruntina Islamaj, interviewster voor de podcast. Momenteel zitten er in België 496 zestigplussers in de gevangenis, een verdubbeling ten opzichte van 2012. Niet alleen de vergrijzing, maar ook de steeds strengere en langere straffen zijn de reden van deze stijging.
Gevangenissen zijn niet ontworpen met ouderen in gedachten. Hilde Maelstaf, lector Sociaal Werk, onderzocht daarom welke problemen en behoeften oudere gedetineerden hebben, en ook welke verwachtingen zij hebben over het leven na hun gevangenisstraf. Dat onderzoek naar vergrijzing in de criminaliteit en de gevangenispopulatie vormde mee de basis voor de podcast, waar Maelstaf ook optreedt als expert.
“We willen graag aan een kleine alarmbel trekken omdat de oudere gedetineerden, een groep is die onbekend, onbemind en eigenlijk ook ongewenst is. Maar het is wel een bevolkingsgroep binnen detentie waar aandacht aan besteed moet worden.” – Hilde Maelstaf, AP-docente en onderzoeker
Ouderen in de gevangenis botsen op dezelfde problemen als andere ouderen, maar dan in extremere omstandigheden en in een omgeving die hier niet voor is aangepast. In de podcast komen de medische uitdagingen, mentale problemen, financiële moeilijkheden en de uitdagingen voor re-integratie allemaal aan bod.
Ben je na dit artikel benieuwd naar de podcast? Begin dan meteen te luisteren.