Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse studenten en alumni klinken overtuigd: "AP, Holland, AP!"

Antwerpen

Als hogeschool zijn we trots dat we elk academiejaar ook een hoop buitenlandse studenten mogen verwelkomen. En die komen niet altijd per se van ver. Het merendeel van onze internationale studenten komt gewoon uit Nederland. Daarom vroegen we aan student Nick van Leeuwen en alumnus Mathijs Van Wissen waarom zij de grens overstaken voor hun opleiding Hotelmanagement.

Kunnen jullie iets over jezelf vertellen om te beginnen?

Nick: “Ik ben Nick, 25 jaar oud en geboren in Gouda, Zuid-Holland. Momenteel zit ik in m’n derde en hopelijk laatste jaar van de bacheloropleiding Hotelmanagement en ben ik bezig met mijn afstudeerstage in het prestigieuze Hotel des Indes in Den Haag. Ik ben er aan de slag als Trainee op de Events afdeling.

Mathijs: “Ik ben Mathijs, 27 jaar en ik kom uit Noorbeek, een dorpje gelegen ten zuiden van Maastricht. In 2017 ben ik afgestudeerd aan de AP Hogeschool in de opleiding Hotelmanagement. Mijn stage deed ik destijds op de afdeling PR & Communicatie van de Legacy Starwood Hotels, wat nu onder Marriott International valt. Zo mocht ik werken voor onder andere Sheraton Amsterdam Airport, W Amsterdam, Sheraton Brussels Airport en Aloft Brussels Schuman. Heel wat grote namen dus. Vandaag ben ik nog steeds bij Marriott International aan de slag, nu als Marketing Manager voor Sheraton Amsterdam Airport.”

Hoe kwamen jullie terecht bij de opleiding Hotelmanagement?

Mathijs: “Hospitality zit bij ons in de familie. Mijn ouders hebben een herberg in Noorbeek en daar mocht ik al van kindsbeen af helpen. M’n middelbare opleiding volgde ik in hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge, dus ik was toch al in het land. De stad Antwerpen trok me ook enorm aan en dan leek deze opleiding me een logisch gevolg.”

Nick: “Nadat ik afstudeerde in de richting Horeca Ondernemer/Manager MBO Niveau 4 aan het toen nog Cingelcollege (nu Curio) in Breda, vond ik mezelf nog niet klaar om te gaan werken. Ik had wel een boontje voor de horeca, ik werkte als student ook al in de sector, dus zocht ik naar een opleiding die me daar verder voor klaarstoomde.”

Hoe kwam jij dan in België terecht, Nick?

Nick: “Studeren in Nederland is best prijzig en dat zette me er in de eerste plaats toe aan om eens over landsgrenzen te gaan kijken. Ik kwam al snel uit bij AP Hogeschool voor de opleiding en ik was meteen overtuigd. Het onderwijssysteem waarbij je vakken kan meenemen naar een volgend jaar was zeker een factor. Het leertraject zelf is veel meer op mijn maat dan in Nederland en de manier van lesgeven past ook beter bij mij. Je krijgt vaak les in kleinere groepen en dat maakt het ook veel persoonlijker. En waar de opleiding in Nederland 4 jaar duurt, is dat in België maar 3. Voordelen te over dus.”

In een ander land studeren brengt ongetwijfeld ook moeilijkheden met zich mee. Hoe hebben jullie dat ervaren?

Mathijs: “Cliché, om het met een Frans woord te zeggen, maar Nederlanders zijn doorgaans niet zo sterk in Frans als Belgen, omdat het bij ons ook geen officiële landstaal is. Dat bracht voor veel Nederlanders toch wat moeilijkheden met zich mee. Maar ik hoor dat Frans geen verplicht vak meer is dus ik denk dat veel Nederlanders, en misschien ook Belgen, opgelucht en blij gaan zijn.”

Nick: “Het niveau van Frans in België ligt inderdaad hoger dan in Nederland. Voor ik aan de opleiding begon had ik een spoedcursus Frans gevolgd, maar uiteraard was dat niet voldoende om het helemaal onder de knie te hebben. Gelukkig waren er voldoende hulpmiddelen om bij te benen en heb ik het vak Frans goed kunnen afsluiten. Dat het geen verplicht vak meer is gaat voor veel Nederlanders toch een drempel wegnemen, dus ik denk dat er nog veel de oversteek gaan maken binnenkort!”

Hoe hebben jullie het leven zelf in Antwerpen ervaren?

Mathijs: “Ik heb er een enorm leuke tijd gehad. De stad Antwerpen heeft een speciaal plaatsje in m’n hart en dat zal altijd zo blijven. Ik probeer er nog steeds een paar keer per jaar naartoe te komen. Het samenwonen met de Belgen viel eigenlijk ook heel goed mee. Er zijn natuurlijk verschillen, zeker in hoe mensen met elkaar omgaan. Wij zijn bijvoorbeeld veel directer in onze communicatie.”

Nick: “Ik ben nogal sociaal en na een paar weken was ik ook al goed geïntegreerd. Ik had een mooie kamer, of ‘kot’ zoals jullie zeggen, en ik werd lid van een studentenvereniging. Dat zorgde er ook voor dat ik meteen veel nieuwe mensen leerde kennen. Ze hielpen me met studeren (en allerlei andere dingen) en werden al snel vrienden. Ik ben dan ook nog eens twee jaar praeses van de vereniging geweest.”

Hebben jullie nog tips voor landgenoten die in België willen komen studeren?

Nick: “Denk goed na over wat je na je studies eigenlijk wil gaan doen. Begin op tijd met zoeken, zowel naar je opleiding als naar je verblijfplaats. En durf ‘out of the box’ te denken. Dan kom je misschien veel verder dan je ooit had durven dromen.”

Meer weten over studeren in België

als Nederlander

Gerelateerde artikels