Eline Persoons (22) behaalde deze zomer haar bachelordiploma Communicatiemanagement - Public Relations en Voorlichting. Tijdens het eerste semester van haar derde jaar (academiejaar 2019-2020) ruilde ze AP Hogeschool gedurende 4 maanden in voor een Erasmusavontuur aan Jönköping University in Zweden.
Waarom heb jij voor een buitenlandervaring gekozen?
"Ik koesterde al langer de droom om in het buitenland te gaan studeren. Omwille van de financiële gevolgen na de scheiding van mijn ouders was ik ervan overtuigd dat ik deze droom nooit zou kunnen waarmaken. Omdat ik sinds mijn zestiende altijd als jobstudent aan de slag ben geweest, had ik gelukkig zelf ook wat kunnen sparen. Zo kreeg ik uiteindelijk toch de kans om voor langere tijd naar het buitenland te trekken."
Waarom heb je voor Zweden gekozen?
"Eerst speelde ik een tijdje met het idee om naar het zonnige Portugal te gaan, waar ik eerder al eens op vakantie was geweest. Mijn ervaring met Noord-Europa reikte eigenlijk niet veel verder dan Nederland. (lacht) Tijdens de infoavond van het AP International Office ontdekte ik dat aan Jönköping University leerlingen van over de hele wereld studeren. Dat sprak me enorm aan, omdat al die internationale studenten eigenlijk in hetzelfde avontuur stapten als ik."
Hoe verloopt het campusleven aan Jönköping University?
"Het leerniveau ligt opvallend lager, maar bij ons in België ligt de lat ook gewoon zeer hoog. Het semester is ingedeeld in 4 periodes van telkens circa 5 weken. Gedurende elke periode volg je één vak, waarna onmiddellijk een examen of andere vorm van evaluatie volgt. Minder blokwerk, dus gelukkig ook veel minder stress.
De campus ligt midden in het stadscentrum. Elk departement heeft een eigen schoolgebouw en daartussen vind je pleintjes en studentencafés. Supergezellig! Zelfs als ik geen les had, ging ik met plezier eens langs op school. (lacht) Omdat er heel veel buitenlandse studenten aan de universiteit studeren, val je ook niet uit de boot omdat je de lokale taal niet spreekt.
De universiteit voorziet zelf huisvesting voor internationale studenten. Je mag op voorhand een top 3 doorgeven, maar krijgt pas bij aankomst te horen waar je daadwerkelijk gaat verblijven. Ik had geluk en kreeg mijn eerste keuze toegewezen: Raslätt. Hier logeerden ongeveer 600 studenten verspreid over 3 gebouwen. Op mijn gang woonden nog 7 andere meisjes: we deelden een gemeenschappelijke keuken en badkamers, maar hadden wel een eigen slaapkamer. Deze 'kotgenoten' groeiden uiteindelijk ook uit tot mijn beste vriendinnen."
Hoe ziet het Zweedse studentenleven eruit?
"Tijdens de eerste 10 dagen stond er een kick-off met allerlei activiteiten en feestjes op de planning. Als je doorheen het academiejaar deelneemt aan schoolactiviteiten kan je badges verzamelen. Deze kleef je op een overall die je bij de start van het academiejaar aankoopt en die studenten regelmatig dragen tijdens het uitgaan.
Elke woensdag vierden ze in Jönköping Aka-night. Dit is een verwijzing naar Aka(demien): de lokale dancing die gerund wordt door de universiteit. Hier zijn enkel studenten welkom en geniet je van gratis frisdrank! Op woensdagavond droeg altijd zowat iedereen z'n overall. Dat zorgde voor een typisch Zweeds samenhorigheidsgevoel. Echt uniek! De dancing ligt ook vlak bij de campus waar je 24/7 binnen kan. Dus geen gedoe met je bus nog moeten halen of onveilig naar huis sukkelen."
Wat zijn de grootste verschillen tussen België en Zweden?
"Tja, wie Zweden zegt, denkt aan de Ikea en de Zweedse balletjes. (lacht) Die balletjes vind je daar niet alleen in de Ikea, dus je kan al raden wat mijn favoriete gerecht was! Voor de rest is het leven in Zweden en België redelijk gelijklopend. Men denkt altijd dat Zweden een duur land is, maar je betaalt vooral veel voor alcohol en tabak. Andere producten zijn even duur of soms zelfs goedkoper dan bij ons. Zo betaal je bijvoorbeeld statiegeld op blikjes. Dat was wel even wennen dat je deze niet kapot mocht doen."
Welke Erasmusherinnering(en) zal je altijd koesteren?
"In de eerste plaats alle geweldige vriendinnen die ik tijdens mijn Erasmus heb leren kennen. Normaal hadden we elkaar al lang eens teruggezien, maar daar stak corona helaas een stokje voor. Daarnaast heb ik ook de kans gekregen om 1 week naar Noorwegen en 1 week naar Lapland te gaan. Zonder twijfel de mooiste en meest indrukwekkende reizen van mijn leven tot nu toe. Het hoogtepunt? Het noorderlicht zien! We hebben hier enorm veel geluk mee gehad. Maar dit alleen al maakt een bezoekje aan Lapland echt de moeite waard. Hoewel er tijdens ons verblijf amper 3 uur daglicht was, ben je dat in dit adembenemende landschap al snel vergeten."
Wat is jouw toptip voor studenten die op Erasmus (willen) gaan?
"Om te beginnen: gewoon doen! Natuurlijk is het moeilijk om afscheid te nemen van het thuisfront. Ik heb ook enorm veel gehuild toen ik op de luchthaven stond om te vertrekken. (lacht) Maar zodra je ter plaatse bent en je je volledig overgeeft aan dit nieuwe avontuur, wil je na enkele maanden eigenlijk al niet meer terug naar huis komen.
Puur praktisch: als je naar een land gaat dat buiten de eurozone valt, informeer je best bij je bank naar mogelijke extra kosten. Zorg ook voor een kredietkaart, want die komt echt van pas. De eerste dagen na aankomst heb je misschien niet zo veel zin om buiten te komen, maar doe het toch maar. Zo leer je meteen nieuwe mensen kennen."
Waarom is een buitenlandervaring volgens jou een must?
"Na een Erasmus sta je veel zelfstandiger en volwassener in het leven. Je leert jezelf beter kennen. Omdat je even afstand neemt van je vertrouwde leven thuis, kan je alles met een frisse blik onder de loep nemen: ben ik nu wel wie ik echt ben en leef ik het leven dat ik wil leiden?"
Zou je in de verre of dichte toekomst graag nog terug naar het buitenland trekken?
"Ik zou heel graag opnieuw voor een langere periode naar het buitenland gaan, maar jammer genoeg krijg ik mijn vriend niet mee. Tijdens mijn Erasmus heb ik hem wel tijdelijk achtergelaten, maar dat doe ik dus liever geen tweede keer. (lacht) Ondertussen werk ik al 2,5 maand als projectmanager en B2B-verantwoordelijke bij CDKN. CDKN runt pop-up concept stores met producten van Belgische ondernemers. Ik zorg ervoor dat deze shops van A tot Z (blijven) draaien: ik coördineer de opstart en afbraak, ben het aanspreekpunt voor (nieuwe) ondernemers ... Voorlopig vind je me dus hier in België: kom gerust eens een kijkje nemen in een van onze shops."
Ook zin in een internationale ervaring?
Contacteer ons International Office of neem hier al eens een kijkje.