Overslaan en naar de inhoud gaan

Op stage Down Under met Yalla

Yalla-melbourne

Yalla (bachelor Rechtspraktijk) trok voor haar stage naar de andere kant van de wereld. Ze liet de koude winter in België achter zich en trok naar het warme Melbourne in Australië. Hier loopt ze stage in een advocatenkantoor. 

Hoe ben je in Australië terecht gekomen voor je stage?   

"Ik wilde oorspronkelijk na het middelbaar zes maanden naar hier komen, als een soort van gap year. Ik ben afgestudeerd in 2020, dus de coronacrisis deed dat plan in het water vallen. Toen ik ontdekte dat ik mijn stage ook in het buitenland kon doen, zag ik een tweede kans! Ik dacht dat de kans klein was dat ik hier een stageplek zou vinden, maar wie niet waagt niet wint ... en ik won! Ik heb mijn cv en motivatiebrief naar een tiental Australische advocatenkantoren gemaild. Ik kreeg één positief antwoord en dat is het kantoor waar ik nu zit. Mijn advies is dus om het gewoon te proberen: hoe ver je droombestemming ook is, je weet maar nooit!"

Hoe ziet een dag op je stage er uit?   

"Ik kom aan rond negen uur en begin de dag steevast met een koffie! Daarna bekijk ik de rechtszaken die op de planning staan die dag en kijk of er iets interessants tussen zit om te volgen. Als dat het geval is, ga ik mee met één van de advocaten naar de rechtbank. Alle rechtbanken liggen op vijf minuten wandelen van kantoor, dus dat is superhandig! Als ik niet in de rechtbank ben, help ik de advocaten met de voorbereiding van hun zaak. Dit kan betekenen dat ik juridisch opzoekwerk doe, maar ik heb bijvoorbeeld ook al een tijdlijn gemaakt van het leven van een cliënt en van de feiten waarvan hij verdacht wordt. ‘s Middags is er uiteraard een lunchpauze, waarna ik (terug) naar de rechtbank ga, of verder werk op kantoor. Ik vertrek meestal rond 16u30, behalve op dinsdag en donderdag want dan is er nog een training session of file meeting."

Wat is je beste Erasmus herinnering tot nu toe?   

"Het advocatenkantoor waar ik stage loop, is lid van de Australian Defence Lawyers Alliance (ADLA). ADLA organiseert elk jaar een conferentie en die vond dit jaar plaats in Darwin, een stad aan de andere kant van het land. Mijn medestagiaire en ik mochten mee, wat ons de kans gaf om de conferentie mee te maken, maar ook om onze collega’s beter te leren kennen en de stad te ontdekken. Het was bloedheet in Darwin, maar oh zo mooi!"

Waarom is een buitenlandervaring volgens jou een must?   

"Je krijgt in je leven niet vaak de kans om voor een paar maanden ergens anders te wonen. Meedraaien in het dagelijkse leven is toch echt wel een heel andere ervaring dan als vakantieganger, zo leer je een stad pas echt kennen. Je leert zo veel over van alles en nog wat, wat je de kans geeft om met een kritische blik België te vergelijken met je nieuwe (voorlopige) thuis. Daarnaast is het echt een avontuur, je leert flexibel en openminded zijn. Je ontmoet nieuwe mensen, ziet mooie plekken en maakt de beste herinneringen …Waarom zou je het niet doen?"

Wat is je tip voor studenten die op uitwisseling naar het buitenland willen gaan?   

"Begin op tijd! Iets wat je in je schoolcarrière duizend keer hoort, maar zeker hier ook heel belangrijk is. Er valt altijd meer te regelen dan je op voorhand denkt. Je moet al snel een bestemming kiezen om je beursaanvraag te kunnen doen. Die aanvraag moest bij mij ongeveer negen maanden voor vertrek in orde zijn, dus dat was heel vroeg. Daarna moet je een stageplek vinden en je kan moeilijk voorspellen hoe lang dat zal duren. Dan komt een eventueel visum, je vliegticket, accommodatie, verzekeringen, … Het is veel geregel, maar absoluut haalbaar als je er op tijd aan begint en vooral: het is allemaal de moeite waard!"

Zijn er grote verschillen tussen België en Australië op vlak van Recht?  

"Er zijn ongelooflijk veel verschillen, een paar die mij in het dagelijkse leven op stage het meeste opvallen: Als eerste is het slachtoffer geen partij in Australische strafzaken, het is de Office of Public Prosecutions (Openbaar Ministerie) ‘tegen’ de verdediging. Het slachtoffer wordt als eerste ondervraagd door beide partijen en kan daarnaast ook een victim impact statement schrijven die dan wordt voorgelezen in de rechtbank. Voor de rest is de rol van het slachtoffer echter miniem, slachtoffers zijn zelden aanwezig in de rechtszaal en verschijnen meestal via een videoverbinding voor de ondervraging, die trouwens achter gesloten deuren gebeurt. Dat het slachtoffer in België de tweede partij is en verdedigd wordt door een eigen advocaat, vinden ze hier vreemd.

Daarnaast zijn advocaten opgedeeld in barristers en solicitors. Het is niet zoals in België dat één advocaat het contact onderhoudt met de cliënt, de zaak voorbereidt en dan ook zelf pleit. Het aanspreekpunt voor de cliënt is de solicitor en dat is ook degene die de zaak voorbereidt. De solicitor zal dan op zijn beurt de barrister inschakelen die de zaak zal verdedigen in de rechtbank. Tot slot zijn er hier veel meer rechtszaken met een jury. In België worden doorgaans enkel moord en doodslag beslist met een jury, hier zijn dat alle indictable offencesIndictable offences zijn misdrijven met een maximum gevangenisstraf van 2 jaar of meer: dit zijn naast moord en doodslag onder andere ook diefstal, zedendelicten en drugshandel."

Wat zijn je toekomstplannen?

"Ik volg het leertraject Crime & Justice Academic en ben van plan om na dit jaar verder te schakelen naar de Master Rechten. Momenteel heb ik mijn zinnen gezet op strafrechtadvocaat of procureur, maar ik ben nog wel een paar jaar aan het studeren en heb dus tijd genoeg om daar over na te denken. Ik hoop ook genoeg tijd te kunnen vrijmaken om te blijven reizen, al zal het niet altijd zo ver zijn als Australië natuurlijk."

Gerelateerde artikels