Overslaan en naar de inhoud gaan

Opleiding Elektromechanica droomt van slimme snelweg

AP introduceert XTS in lessenpakket

Zijn files en botsingen op de snelwegen binnenkort een probleem uit het verleden?
Als het van de AP-onderzoekers afhangt wel.

Via onze hogeschool komt de 'slimme' en 'superflexibele' autosnelweg van de toekomst weer een stap dichterbij.

Enkele jaren geleden introduceerde Beckhoff, een grote marktspeler op het vlak van besturingstechnologie, het eXtended Transport System (XTS) aan de wereld. 
Vandaag introduceert AP Hogeschool deze baanbrekende aandrijftechnologie in het lessenpakket en wetenschappelijk onderzoek binnen de opleiding Elektromechanica.

De term XTS laat waarschijnlijk nog geen belletje rinkelen, nochtans kan het systeem de basis vormen voor een nieuwe revolutie in de vervoerswereld. Het XTS bestaat uit een lineaire elektromotor waarop via software meerdere wagentjes voortbewegen die ‘slim’ controleerbaar zijn wat betreft snelheid, versnelling en positionering. Deze lineaire motor kan in een willekeurige lusvorm een parcours vormen, wat talrijke mogelijkheden biedt voor gebruik buiten de fabrieksmuren. Dankzij elektromagneten geïntegreerd in het parcours en ingebouwde permanente magneten in de wagentjes, bewegen deze op een controleerbare manier over het circuit.  

Recent werden in de verpakkingsindustrie de eerste ‘slimme’ transportontwikkelingen die gebruik maken van deze ‘rondlopende lineaire motor’ gerealiseerd. Maar onze onderzoekers dromen alvast van bredere toepassingen.


Autosnelweg van de toekomst

AP Hogeschool wil samen met de elektromechanicastudenten deze tot nog toe ‘ongekende’ aandrijftechnologie bruikbaar en bekend maken bij de Vlaamse maakindustrie. Via toegepast wetenschappelijk onderzoek wil de Hogeschool zelfs op het vlak van ‘visie’, waar bevinden de wagentjes zich op de lus, een bescheiden steentje bijdragen aan deze nieuwe innovatieve technologie.

Technologische toekomstvoorspellers durven nu al hardop stellen dat deze technologie de weg effent naar de autosnelweg van het onbemande transportvervoer. Wie weet bezit ieder gezin binnenkort een wagentje dat zich ‘slim’ & ’snel’ verplaatst van punt A naar punt B, dankzij de voortdurende ontwikkeling van ‘IoT’ (Internet of Things). 
Niet onbelangrijk;  het systeem wordt bovendien aangedreven door duurzaam geproduceerde elektriciteit, stoot geen schadelijke gassen uit en is met een GSM-app programmeerbaar. 
Files, botsingen en het daaraan verbonden menselijke leed behoren zo binnenkort misschien definitief tot het verleden.

Wie zou daarvan niet willen dromen? AP-studenten Elektromechanica helpen samen met de AP-onderzoekers deze droom te verwezenlijken.

Meer info: Amedee Beylemans - Opledingshoofd Elektromechanica

Gerelateerde artikels