Overslaan en naar de inhoud gaan

Student Grafische & Digitale Media Anthony is beste breaker van België

Anthony Delfosse poseert met zijn trofee in het bijzijn van zijn vrienden en trainer

Tijdens de Belgische finale van de prestigieuze competitie Red Bull BC One Cypher breakte Anthony Delfosse, student Grafische en Digitale Media, zich tijdens de verschillende battles naar de top. Van de 16 beste b-boys uit ons land kroonde een internationale jury hem tot beste breaker. 

Wat is het opzet van de Red Bull BC One Cypher Belgium?

"Red Bull BC One Cypher is een van de belangrijkste breakcompetities ter wereld. In elk land zijn er kwalificatiewedstrijden waarna de zestien beste b-boys het tegen elkaar opnemen tijdens de landelijke finale. Een driekoppige jury beoordeelt de battles op basis van creativiteit, show, technische skills, dialoog met de tegenstander, enzovoort. Aan het einde van de battle houdt elk jurylid het kaartje omhoog met de naam van de winnaar. Diegene met de meeste stemmen wint. Als beste breaker mag ik voor België deelnemen aan de kwalificaties voor de wereldfinale in Rio de Janeiro. Hopelijk kan ik een van de acht finaleplaatsen veroveren."

Hoe lang doe je al aan breaking?

"Ik ben gestart met breaking toen ik vijf was. Dus ondertussen ben ik al 15 jaar bezig. Ik heb niet echt een vast trainingsschema, maar ik train toch minstens drie keer per week. In aanloop naar grote wedstrijden zoals deze, train ik bijna iedere dag. Dit jaar heb ik voor de derde keer meegedaan aan de Red Bull BC One Cypher Belgium. Mijn inspanningen hebben geloond: want het was derde keer, goeie keer (lacht)."

Is het gemakkelijk te combineren met je studies?

"Sinds dit academiejaar heb ik een topsportstatuut. Dat is wel handig, omdat ik hierdoor mijn studies en sport kan blijven combineren. Onlangs ging ik naar Japan voor een breakingwedstrijd en omwille van mijn topsportstatuut kon ik gewettigd afwezig zijn. Ook de aanvraag om dit in orde te brengen, verliep heel vlot."

Naast breaking ben ik in mijn vrije tijd ook zelfstandige. Hierdoor wordt het soms wel wat veel en moet ik opofferingen doen. Ik moet ook goed plannen en prioriteiten stellen. Dat is soms lastig bij de opleiding Grafische en Digitale Media, want je moet de praktijk echt onder de knie hebben en veel oefenen. Het draait hier niet enkel om theorie. Dus nu de wedstrijd voorbij is, kan ik me terug meer focussen op school. Al kan ik wel trots zeggen dat ik in het eerste semester voor alle vakken geslaagd was."

Vorig jaar zat je nog in het graduaat Programmeren. Nu volg je de bachelor Grafische en Digitale Media. Vanwaar deze switch?

"Vanuit het middelbaar had ik al best veel kennis over coderen. Hierdoor vond ik het graduaat iets te technisch. Ik miste creativiteit. In de opleiding Grafische en Digitale Media zit ik echt supergoed op mijn plek. Er is heel veel afwisseling en je kan zelf je focus bepalen door de aangeboden labs. Bovendien vult alles elkaar aan: als ik iets leer in het Brand Design lab kan ik het bijvoorbeeld ook toepassen in het Interface Design lab."

Wat staat er nu nog op de planning qua breaking?

"Voorlopig staan er nog wat kleinere wedstrijden op de planning. Zoals in Italië en Slowakije, maar die zijn vooral in groep. Mijn absolute prio is nu vooral om mezelf tegen december klaar te stomen voor de wereldfinale in Brazilië."

We wensen je alvast heel veel succes!

 

In de pers 

Gerelateerde artikels