Naar jaarlijkse gewoonte zet Flanders DC (het Vlaams design- en modecentrum) op het einde van het academiejaar de 25 beste afstudeerprojecten in de kijker. Dit jaar kreeg onder andere Charles De Latin, onze laatstejaarsstudent Grafische en Digitale Media, deze eer binnen de categorie Grafisch ontwerp. Met zijn eindwerk Street Dialogue verzamelde hij illustraties die hij vond in de straten van Antwerpen. Deze illustraties combineerde Charles met nachtelijke straatbeelden die hij maakte tijdens zijn zoektocht. Het resultaat is gebundeld in boekvorm met een interessante vraag tot gevolg: bestaat er auteursrecht op vandalisme?
Waarover gaat je eindwerk precies?
"Mijn eindwerk Street Dialogue is een boek dat bestaat uit een verzameling van platvloerse illustraties en teksten die ik vond in de Antwerpse wijken binnen de Schelde en de Leien. Deze naïeve grafische vormen combineerde ik met nachtelijke stadsbeelden die ik maakte tijdens mijn zoektocht. Het doel was om de vormen van hun originele canvas te onttrekken en van een nieuwe context te voorzien.
Ik heb onderzocht hoe de betekenis en vorm van deze illustraties en teksten afhangen van hun context en hoe ik deze naar mijn eigen hand kon zetten. De vraag of deze vormen auteursrechtelijk beschermd zijn en of ik deze illustraties mag gebruiken speelde ook een belangrijke rol in het project. Verliest dat wat illegaal is aangebracht de juridische band met de maker? Heb ik het recht om deze vormen te adopteren?"
Hoe is het idee tot stand gekomen?
"Het idee kwam in me op toen ik op een lantaarnpaal in vette letters ‘PUTIN’ geschreven zag staan. Ik vroeg me af of dit een steunbetuiging was aan de Russische president of dat dit een boodschap was van iemand die niet wist hoe je het Franse ‘putain’ schrijft. Het leek het me interessant dit soort vergankelijke en soms meerduidige illustraties en teksten te documenteren."
Hoe ben je concreet te werk gegaan?
"Wijk per wijk heb ik de stad uitgekamd op zoek naar illustraties die van waarde konden zijn voor mijn project. De boodschappen die een zekere lading of beeldend karakter vertoonden ben ik dan gaan inventariseren en omzetten in vectortekeningen. Daarnaast heb ik nachtelijke fietstochten gemaakt om de verzameling te voorzien van fotografisch beeldmateriaal en zo een brede visuele weergave en nieuwe samengestelde verhalen te maken van en over Antwerpen. Al het werk heb ik later gecombineerd en vorm gegeven in een boek dat ik op schetspapier heb geprint en zelf heb ingebonden."
Wat waren je bevindingen tijdens het maken van je afstudeerproject?
"In sommige wijken viel het op dat ik vaker verschillen vond in type illustraties en boodschappen en de concentratie ervan, maar over het algemeen zijn de aard en tendens universeel. Een opvallende bevinding was dat de interessantste vormen vaak te vinden zijn in de meest knullige illustraties en lettervormen, wat zeker een invloed had op de uiteindelijke selectie die in het boek staat."
Welke belangrijke skills vanuit de opleiding heb je voor je eindwerk kunnen inzetten?
"De voornaamste skill die ik uit mijn opleiding heb gehaald, is het technisch leren omgaan met verschillende soorten media en het stapsgewijs werken aan projecten. De creatieve en conceptuele vrijheid die ik kreeg van het lectorenteam in combinatie met deze nieuwe uitgebreide vaardigheden zijn wat me geleid hebben tot dit eindproject."
Wat heb je zelf nog geleerd tijdens het maken van je eindwerk?
"Wat ik heb geleerd uit mijn eindproject is dat een sterk basisconcept van groot belang is. De goesting om het project tot een goed einde te brengen groeit dan met de weken. Regelmatige feedback van lectoren en je ontvankelijk opstellen hiervoor is eveneens cruciaal omdat het wat mentale ademruimte geeft. Wat me ook opviel tijdens het verzamelen van illustraties en teksten was dat ik euforisch kon worden van een obscene boodschap die op een muur of een bankje getekend was. De verandering van perceptie op dit soort banale zaken is wat me steeds nieuwe energie gaf tijdens het maken van mijn eindproject."
Wat wil je hierna nog doen?
"Na deze opleiding ga ik op zoek naar werk bij een uitgeverij of krant in de hoop wat ervaring op te doen op de werkvloer. Maar naast een vaste baan zal ik ook verder werken aan eigen projecten, wie weet misschien nieuwe edities van Street Dialogue voor andere steden. Een eventuele masteropleiding in de toekomst sluit ik zeker ook niet uit."
Wij wensen je in ieder geval nog veel succes, Charles!
Wil je net als Charles jouw creatieve talenten ontplooien? Dan is de opleiding Grafische en Digitale Media helemaal iets voor jou!