Overslaan en naar de inhoud gaan

Student maakt app voor kotcommunicatie

Student ontwikkelt app voor kotcommunicatie

AP-student Matthijs Spittel heeft samen met drie kotgenoten een computersysteem ontwikkeld waarmee ze met hun kotbaas kunnen communiceren. Ze namen ermee deel aan het Telenet Kickstart-programma, en met succes: ze mochten 25.000 euro in ontvangst nemen om hun bedrijfje op te richten.

Matthijs en zijn drie kameraden zitten samen op kot in een pand in de Kipdorpvest, dat uitgebaat wordt door Xior Student Housing. Dat bedrijf baat in totaal meer dan tweeduizend studentenkamers uit, en dus is het niet altijd even makkelijk om iemand aan de lijn te krijgen bij problemen. Maar dat geldt evenzeer voor de koteigenaars die maar enkele kamers verhuren.

 “Wij waren het beu om kleine mankementen zoals een kapotte lamp altijd maar te moeten melden via telefoon of mail”, aldus Matthijs, die Sociaal Werk studeert. “Als we bellen is het vaak bezet of worden we doorverbonden, en een mailtje is echt wel makkelijk te negeren. We weten nooit of het effectief gelezen is.”

COMMUNICATIE VERBETEREN

Daarom hebben de vier jongelingen een online systeem ontwikkeld waarbij studenten kunnen inloggen en op een simpele manier hun klacht kunnen ingeven. Ze zien ook meteen welke klachten er nog zijn binnen hetzelfde pand. En zodra de kotbaas het bericht gelezen heeft, krijgen de studenten een melding. Volgens Matthijs zal dit “de communicatie tussen kotbazen en studenten aanzienlijk verbeteren”.

Screenshot Eightant

Hoewel alle werknemers van een start-up zich met tal van verschillende zaken moeten bezighouden, ligt Matthijs’ focus voornamelijk op de zakelijke kant van het verhaal. Dat gaat dan van marketing tot sales, en de uitbouw van de volledige strategie die daarmee gepaard gaat. Dat alles kost uiteraard ook geld, maar daar heeft het viertal iets op gevonden: deelnemen aan het Kickstarter-programma van Telenet.

MOOIE GELDSOM

De jury van het Kickstarter-programma ziet duidelijk een markt voor Eightant, zoals de start-up vernoemd werd naar de achtste verdieping van het pand in de Kipdorpvest. De start-up wist namelijk door te stoten tot de laatste acht. Daar hoort ook een prijs van 25.000 euro bij om het bedrijfje uit de grond te stampen, geld dat volgens Matthijs gebruikt zal worden voor de verdere ontwikkeling van het systeem.

Er moet in de loop van het jaar dan ook nog heel wat functionaliteit bijkomen.  In juni 2016 zou dan de eerste versie op de markt komen, maar daar eindigt het verhaal zeker niet. Uiteindelijk zouden ook de huurcontracten via het Eightant-systeem afgesloten moeten kunnen worden, en ook de betalingen zouden via die weg kunnen verlopen.

Screenshot Eightant

Gerelateerde artikels