Toch een toekomst voor havendorp Doel? Met deze vraag ging student Vastgoed Yoshi Pinto aan de slag in zijn bachelorproef.
Yoshi, zelf afkomstig uit Kappelen, had altijd al een fascinatie voor het dorp en dus besloot hij er ook zijn bachelorproef aan te wijden. Want "een nieuw Doel, dat zou honderden, zelfs duizenden singles en gezinnen kunnen huisvesten". Hij vergelijkt Doel met het Nederlandse havendorp Pernis, bij Rotterdam. "Een plek met een groene gordel, een oudere bevolking maar evengoed jonge activiteit. Ook in het door vandalisme en inbraken gepaalgde Doel kun je leefbaarheid garanderen - en dat is niet zozeer een last, maar juist een interessante uitdaging."
In zijn onderzoekswerk stelt hij een eigen ruimtelijk uitvoeringsplan voor. Het huidige spookdorp, deelgemeente van Beveren, heeft woelige decennia achter zich. De eerste plannen voor havenuitbreiding op de linker Schelde-oever dateren al van begin jaren zestig. Doel zou verdwijnen voor havendokken en industriegronden. Pas in 1995 raakten uiteindelijk de uitbreidingsplannen bekend om een nieuw containerdok aan te leggen: het Deurganckdok. "De uitvoering daarvan deed vragen rijzen over de leefbaarheid van Doel", volgens Yoshi, "en in de jaren nadien kwam het tot een harde strijd om het voortbestaan van het dorp. Maar de beslissing van de Vlaamse regering om de bewoning in Doel uit te doven, heeft dus niets te maken met de beslissing tot de bouw van het Saeftinghedok, dat op de locatie van Doel zou komen." Dat plan is terug naar af want door recente uitspraken van de Raad van State zijn Doel en de polders op dit moment toch weer woon- en landbouwgebied, de situatie van voor 1978.
Pas begin volgend jaar weten we hoe Vlaanderen, dat op één na alle woningen in Doel opgekocht heeft, haar vervolgverhaal ziet.
Meer lezen over de scriptie van Yoshi Pinto in de pers kan je hier en hier