Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten assisteren bij contact tracing AP Hogeschool

camille

In het kader van ‘Werkplekleren’ assisteren enkele studenten van de graduaatsopleiding Marketing- en Communicatiesupport het contact tracing center van AP Hogeschool. Samen met de dienst preventie zetten ze alles in het werk om het Coronavirus zo snel mogelijk in te dijken. Studente Camille Verschueren is één van hen.

Waar doe je stage en hoe ben je in contact gekomen met deze stageplek?

Ik doe stage binnen AP Hogeschool op de Corona contact tracing afdeling. Via een lector ben ik in contact gekomen met deze opportuniteit. In tegenstelling tot andere vrienden ben ik later beginnen zoeken naar een stageplaats, omdat ik van thuis uit enkel mocht verder studeren als ik er op mijn herexamens door was. Door de pandemie zijn er veel minder stageplekken en staan niet alle bedrijven te springen om een stagiaire aan te nemen.

Waarom was je getriggerd door deze stage?

Toen mij werd aangeboden om stage te komen doen op school heb ik meteen ja gezegd. Alles was nog aan het opstarten en het was voor iedereen nog ontdekken hoe alles juist zou lopen. Wat mij het meeste heeft getriggerd, was dat ik wist dat ik anderen zou kunnen helpen. Maar ook omdat ik studenten gerust kan stellen. Ze hebben vele vragen waar ze mee vast zitten. Door te luisteren en gericht te antwoorden kan ik hen geruststellen.

Wat houdt contact tracing in?

Contact tracing is het proces van identificatie van personen die mogelijk in contact zijn gekomen met een besmette persoon en vervolgens het verzamelen van verdere informatie over deze contacten.

Hoe ziet jouw stagedag eruit?

Na het begroeten van mijn collega’s, ontsmet ik eerst mijn gedeelte van het  bureau volledig en neem plaats. Ik neem al het nodige bij mij om te kunnen beginnen aan mijn dag. Mijn laptop, pen en papier, mijn vaste telefoon die mij is toegewezen en mijn thermos met koffie (zeer essentieel). Dan hebben we met alle collega’s een briefing. Alle nodige informatie die iedereen moet weten van de afgelopen dagen. En overleggen we de taken die verdeeld moeten worden. Vanaf dan gaan we individueel aan de slag.  Eens de dag voorbij is, overlopen we de behaalde doelstellingen van de dag. Als laatste vul ik mijn stageverslag in. Daarna neem ik al mijn spullen bij elkaar en ontsmet ik opnieuw mijn werkplaats. Ik neem afscheid van mijn collega’s en vertrek richting het station.”

Wat behoort tot jouw takenpakket?

Mijn takenpakket is iedere dag anders. De taken die ik onder andere krijg toegewezen zijn: het opbellen van studenten en een aantal specifieke vragen stellen, binnenkomende mails juist klasseren en beantwoorden, inkomende telefoons beantwoorden en notities maken, videocalls volgen en notities maken.

Wat leer je uit deze stage?

Je leert om een bepaalde boodschap te kaderen met een beperkte hoeveelheid informatie die je mag geven. Soms moet je een boodschap kunnen doorgeven of iemand informeren zonder bepaalde informatie of namen te noemen. En dat is soms best wel moeilijk.

Is er iets aan je stage dat je niet verwacht had?

De realiteit over de coronacrisis. Voordat ik er stage liep was het eerder “het is niet in mijn omgeving”. Nu komt het dichter en dichter, wordt de omvang van het virus heel duidelijk en voel ik des te meer de ernst van de situatie. Mentaal is de stage dus best veeleisend.

Hoe reageren de studenten als je hen contacteert?

De studenten zijn nooit boos. Ze zijn vooral verbaasd en dankbaar. Verbaasd omdat je natuurlijk niet direct zo een telefoontje verwacht. En dankbaar omdat we hen inlichten en vaak nog verder helpen met bijkomende vragen. En … ze houden ons zeer goed op de hoogte van de testresultaten. Ook omdat ze vaak bang zijn om niet in orde te zijn met hun wettige afwezigheid.

Krijg je veel andere vragen? Ook van ouders?

We krijgen zeer veel vragen, maar niet meteen van ouders. Ouders bellen meestal om iets ernstig te melden dat de leerling zelf niet kan melden. Maar het “verbaast” me wel dat de studenten zelf veel initiatief nemen om te bellen en te mailen. En dat is zeer positief om te ervaren.

Vind je dat de jongeren voldoende op de hoogte zijn van de risico's/gevaren van het virus en het belang van de maatregelen?

Persoonlijk vind ik dat jongeren zich goed aan de regels houden. Mijn naaste vrienden respecteren de regels en proberen zich er zo goed mogelijk aan te houden. Omdat we willen dat alles zo snel mogelijk voorbij is. We willen terug naar de normale gang van zaken. En als dat wil zeggen ‘ons houden aan de regels’, dan zullen we dat ook zeker en vast doen. We weten dat het voorlopig niet zal worden als ervoor, maar ik denk dat we allemaal wel op versoepeling hopen.

Gerelateerde artikels