Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten Grafische & Digitale Media helpen Stuivenberg herleven

Poster voor 't Stuivenberg Vertelt

Derdejaarsstudenten uit de bachelor Grafische en Digitale Media hebben hun skills geleend aan het erfgoedproject ’t Stuivenberg Vertelt. Tijdens deze interactieve wandeling door de lege gangen van het Stuivenbergziekenhuis kunnen bezoekers verhalen uit de oude doos ontdekken.

Via het project ’t Stuivenberg Vertelt nemen buurtbewoners en Wijkcomité Willibrordus definitief afscheid van het Stuivenbergziekenhuis. Dat sloot in september 2023 na bijna 140 jaar de deuren nadat patiënten en personeel naar het gloednieuwe ZNA Cadix vlak bij Park Spoor Noord verhuisden.

Tijdens een originele vertel- en theaterwandeling door de lege gangen brengen acteurs, zangers, muzikanten, dansers en mimespelers de rijke geschiedenis van het gasthuis een laatste keer tot leven. Ook studenten uit onze bachelor Grafische en Digitale Media hebben hun steentje bijgedragen. Zij maakten als onderdeel van hun Expert Classes Illustration en Motion unieke prenten en fotoanimaties die getoond worden tijdens de voorstelling.

RIJKE GESCHIEDENIS

“Tijdens de verhuizing van het ziekenhuis werden foto's teruggevonden waarop je kan zien hoe artsen te werk gingen en hoe de ziekenboeg er enkele decennia uitzag”, vertelt studente Kiona Peeters. Zij werkte aan de opdracht in de Expert Class Illustration. “We hebben de contouren van de elementen op de foto's uitgeknipt in een apart papier, waardoor we silhouetten kregen van mensen en materialen. Vervolgens hebben we dit gedigitaliseerd.”

EIGEN STIJL

“We kregen de opdracht te werken met eenvoudige vormen en kleurvlakken. Daarin waren we vrij om alleen met contouren te werken of juist de details te benadrukken. Die vrijheid vond ik interessant. Iedereen kon zijn eigen stijl laten zien en toch pasten onze illustraties goed bij elkaar.

De prenten werden door de studenten in prachtige kleuren gedrukt met de risoprinter. “Werken met de risoprinter is altijd spannend, want je weet nooit precies hoe je beelden eruit zullen komen. Ik heb nog nooit mijn werk tentoongesteld, dus deze opdracht was best spannend voor mij. Ik vind het geweldig dat mijn werk nu gebruikt wordt voor de wandeling, omdat ik zo deel uitmaak van iets groters, samen met mijn medestudenten,” besluit Kiona.

OUDE FOTO’S, NIEUWE TECHNIEKEN

Ook in de 2D Expert Class van het Motion Lab zijn studenten aan de slag gegaan. Zij wekten de oude foto’s van het Stuivenberg tot leven via Photoshop en Adobe After Effects. Student Alexander Van den Branden: “Ik vond het een boeiende opdracht omdat we de oude foto’s door middel van nieuwe digitale technieken tot leven konden brengen. Het is heel tof om te zien dat je een foto kan doen leven en bewegen. Daarnaast ben ik blij dat ons werk gewaardeerd wordt en dat het ook effectief onderdeel is van de vertelwandeling. Vaak worden opdrachten enkel getoond in een schoolse context, maar nu kan ook het grote publiek ons werk zien. Uiteindelijk is dat toch een beetje waarvoor je het doet, die erkenning. Ik ben dus zeer trots.”

Lector Andreas Peeters die het project mee in goede banen leidde, is eveneens enthousiast: “Met de resultaten van onze studenten geven we de wandeling met de acteurs een extra dimensie. Ik ben heel benieuwd wat het effect gaat zijn en hoe het geheel zal samenkomen.”

In de pers

 



 

Gerelateerde artikels