Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten Health Care Management verlichten coronadruk op eerstelijnshulp

AP Hogeschool Antwerpen Health Care Management corona
© Studente Robin (links op de foto). Beeld: Joris Herregods voor GvA

Het coronavirus zorgt voor een stormloop op huisartsen, ziekenhuizen en triageposten. Dit gaat gepaard met een gigantische administratieve rompslomp die kostbare tijd en aandacht voor patiënten opslorpt. Gelukkig komen onze studenten Health Care Management to the rescue! Hun skills komen meer dan ooit van pas, en hun ervaren assistentie wordt dan ook bijzonder geapprecieerd door het werkveld.  

De bachelor Health Care Management is misschien iets minder gekend, maar wel enorm gewild op de arbeidsmarkt. Tijdens de opleiding word je opgeleid om administratieve en organisatorische ondersteuning te bieden voor zorgfuncties, bijvoorbeeld in groepspraktijken en ziekenhuizen. Door de huidige gezondheidscrisis is er extra veel vraag naar dit specifieke profiel.

Lector Nele Michels: "Normaal gezien zaten onze derdejaars op dit moment in Wallonië of Frankrijk voor een uitwisselingsproject, maar corona strooide helaas roet in het eten. Toen duidelijk werd hoe zeer de zorg kreunt onder de administratieve druk, besloot onze opleiding meteen om hulp aan te bieden. Zo creëren we een win-winsituatie: onze studenten kunnen extra praktijkervaring opdoen en de eerstelijnszorg is op zijn beurt enorm gebaat bij de extra ondersteuning.

Proeven van de praktijk  

De studenten springen in volle coronacrisis onder meer bij in de triageposten van Antwerpen-Noord, Merksem, Stabroek en Schoten, en bij Geneeskunde voor het volk in Hoboken. Daar bieden ze ondersteuning bij het plannen van afspraken, (telefonische) administratie en opvolging van vragen rond symptomen, quarantaine en testen ... Een grote verantwoordelijk voor de studenten, maar ook een een grote hulp voor de zorgverleners.   

Studente Robin is samen met enkele medestudenten aan de slag bij Geneeskunde voor het Volk, een eerstelijnsgroepspraktijk in Hoboken: "Tussen de vele online lessen is het wel fijn dat je ter plaatse van de echte praktijk kunt proeven. Het is enorm druk en onze hulp is duidelijk nodig. We staan o.a. mee in voor het onthaal en de telefonische permanentie. Het merendeel van de telefoontjes gaat over testresultaten. Eigenlijk moeten ze wachten tot ze door een contactonderzoeker gebeld worden, maar we begrijpen uiteraard dat mensen ongerust zijn." 

Knelpuntberoep met toekomst  

Tot grote vreugde van de opleiding en het werkveld wint de bachelor Health Care Management sinds de coronacrisis sterk aan populariteit. Lector Nele Michels: "Op dit moment hebben we 45 eerstejaars en 16 derdejaars. Dat mogen er gerust veel meer worden. Ik krijg dagelijks vragen vanuit het werkveld of we nog stagiaires of (pas)afgestudeerden kunnen inzetten. Helaas moet ik af en toe mensen teleurstellen, want er zijn op dit moment gewoonweg niet genoeg studenten om aan de grote vraag te voldoen."

Ook in de toekomst ziet studente Robin heel wat nieuwe mogelijkheden voor health care managers: "Sommige huisartsen weigeren uit tijdsnood om nog langer quarantaine-attesten uit te schrijven. Daar zouden wij als health care managers op termijn ook best bij kunnen ondersteunen."

 

Ben of ken jij ook de ideale kandidaat voor een bachelor Health Care Management? Neem dan snel een kijkje op onze opleidingspagina en wie weet tot binnenkort ... 

 

In de pers

Gerelateerde artikels