Overslaan en naar de inhoud gaan
Health Care Management
Organisatie & Management

Health Care Management

Kan je communiceren, plannen en organiseren als de beste? Vind je de medische wereld interessant en wil je er graag deel van uitmaken? Dan is een job als medical management assistent je op het lijf geschreven. Na de opleiding Health Care Management, afstudeerrichting van de bachelor Organisatie & Management, word je een officemanager op het medisch secretariaat van een ziekenhuisafdeling of dokterspraktijk. Dankzij jouw administratieve en organisatorische skills word je een onmisbare spilfiguur tussen arts en patiënt. Bovendien heeft de opleiding ook een flexibel programma zodat je werken en studeren kan combineren.

Iets voor jou?

Wil je patiënten begeleiden en artsen of dokters ondersteunen? Kan je je probleemloos verstaanbaar maken in meerdere talen? Zie je jezelf al nieuwe oplossingen bedenken en uitvoeren die leiden tot een betere organisatie? Ben je een administratieve duizendpoot en wil je alles over de medische wereld weten? Dan is de opleiding Organisatie & Management met afstudeerrichting Health Care Management iets voor jou.

Wat leer je?

  • Je leert verschillende medische disciplines kennen.
  • Je verdiept je in patiëntrechten, financieel management, organisatie van de gezondheidszorg en medische registratie.
  • Je maakt indruk op je toekomstige collega’s met je administratieve skills in Office en medische software.
  • Je leert professioneel communiceren in verschillende talen en ontwikkelt psychosociale vaardigheden om met patiënten om te gaan. 
  • Na deze opleiding kan je organiseren als de beste.

Wie word je?

Je wordt een professionele meertalige medical assistant manager op een medisch secretariaat. Binnen de medische sector zorg je voor een vlot werkende organisatie als officemanager. Je bent inzetbaar in vele medische- en paramedische organisaties. De keuze is aan jou!

Praktijkervaring

Al in het eerste jaar  proef je van de praktijk. In deze opleiding zal je niet één maar twee stages afwerken. In het tweede jaar loop je 7 weken stage, in het derde jaar volgt zelfs een stage van 16 weken. Enkele stageplaatsen van de afgelopen jaren zijn het AZ Monica Eeuwfeestkliniek, Universitair Ziekenhuis Antwerpen, ZNA, AZ Klina, AZ Sint-Maarten, AZ Sint-Jan Brussel, UMC Sint-Pieter Brussel, AZ Heilig Hart Lier, AZ Maria Middelares Sint-Niklaas, Diagnosecentrum Lier, Galderma, Pfizer, Janssen Pharmaceutica ...

Of durf je een stage in een Franstalig ziekenhuis aan?

Als health care manager, of officemanager op een medisch secretariaat, ben je erg zeldzaam, wat maakt dat je enorm gegeerd bent op de arbeidsmarkt. Ziekenhuizen en groepspraktijken kunnen niet wachten tot je afstudeert om je een contract aan te bieden. Jij bent na je studie dus 100% zeker van een job.

De grootste troef? Het uitgebreide talenpakket: maar liefst vier tot vijf talen krijg je onder de knie tijdens deze opleiding. Daarnaast volg je ook enkele managementvakken in een andere taal. Dat is ideaal om je talenkennis goed te onderhouden en op te frissen. 

Het academiejaar is opgebouwd volgens een modulesysteem. Geen lange semesters, maar vier korte modules met veel afwisseling. Zo leer je het meest! 

Wil je graag werken en studeren tegelijk? Kies dan voor het flexibel programma van de opleiding. Je traject bestaat dan grotendeels uit zelfstudie en lessen op afstand zodat de combinatie je huidige job haalbaar blijft.

Meer over het flexibele programma 

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

  • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
  • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Organisatie & Management is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Programma

Het programma van de opleiding telt 180 studiepunten, gespreid over drie jaar. Je krijgt les volgens een  modulesysteem met een studentvriendelijke rooster. Het academiejaar wordt opgedeeld in vier modules waarbij elke module bestaat uit zes lesweken. Aan het einde van elke module volgt een blok- en examenperiode. Zo hoopt de leerstof niet op en draagt deze gedoseerde studiespreiding bij tot je studiesucces.

Wil je meer informatie over de vakken in jouw studieprogramma? Klik dan op de grijze balken en ontdek alle bijbehorende details. Wanneer je op een specifiek vak klikt, vind je alle relevante informatie over dat vak. Of download de printbare pdf-versie en ontvang het volledige programma per mail.

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Je maakt grondig kennis met de gezondheidszorg in Vlaanderen. Je krijgt inzicht in de organisatie en het beleid van de gezondheidsverlening en je leert hoe de gezondheidszorg ingedeeld wordt in een preventieve en curatieve sector en welke organisaties daartoe behoren. Dat vormt dan de uitgangsbasis voor een praktijkproject. In kleine groepjes werk je aan een opdracht die je onderdompelt in de medische sector. Daarnaast breidt je je talenkennis uit en leer je professioneel werken met digitale programma's zoals Office en Adobe Creative Cloud.

In het tweede jaar werk je verder aan je talenkennis, meer bepaald het medische vakjargon in het Frans en Engels. Je leert meer over medische vorming en het gebruik van medische software. Tijdens de laatste module werk je een eerste stage van 8 weken af.

Je verkent het financieel en administratief management van de gezondheidszorg, verdiept je in medisch recht en verdere medische vorming. Daarnaast heb je meerdere keuzevakken zodat je je opleiding deels zelf vormgeeft. Tot slot volgt de kroon op het werk: een stage van 16 weken op een medisch secretariaat van een ziekenhuis of groepspraktijk en je afsluitende bachelorproef.

Je kan in deze opleiding ook instromen in het tweede semester. Dan neem je in februari al enkele opleidingsonderdelen van het eerste jaar op. Hoeveel dit er zijn, hangt af van je vooropleiding in het hoger onderwijs. Op deze manier studeer je gespreid waardoor je er waarschijnlijk wat langer over doet dan wanneer je in september opstart.

Interesse in een opstart in februari? Neem dan contact op met een trajectbegeleider van de opleiding.

Verkort programma

Net je studie Organisatie & Management afgerond met als afstudeerrichting Business & Languages, maar ook interesse in de medische wereld? Dan kan je in één jaar tijd een bijkomend diploma opstrijken met als specialisatie Health Care Mangement. Het verkort programma telt 60 studiepunten.

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Heb je al een diploma of een aantal credits behaald van een vorige opleiding? Dan is de kans groot dat je voor een aantal vakken een vrijstelling kan krijgen. Vraag er dus zeker naar bij je inschrijving.

Flexibel programma

Je wil je huidige job met hogere studies combineren? Dat kan dit dankzij het flexibel programma. Dit is een aangepast traject voor werknemers (die minstens 80 uur per maand werken en nog geen masterdiploma hebben). De meeste leerstof verwerk je grotendeels via zelfstudie. AP zorgt daarbij uiteraard voor voldoende ondersteuning en begeleiding zodat je je studie tot een goed einde kan brengen. Neem contact op met een trajectbegeleider voor meer informatie. 

Het flexibele programma telt – net als het gewone programma – ook 180 studiepunten verspreid over drie jaar. Bekijk hieronder de opleidingsonderdelen en bijhorende studiepunten. 

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Meteen aan de slag

Dankzij je doorgedreven medische vorming ben je vertrouwd met het medisch vakjargon. Na de opleiding verleen je administratief organisatorische ondersteuning aan zorgverstrekkers in universitaire en regionale ziekenhuizen, multidisciplinaire groepspraktijken, tandartspraktijken, ziekenfondsen, arbeidsgeneeskundige diensten, de farmaceutische industrie en medische wachtposten. 

De medische sector is continu op zoek naar health care managers met een goede talenkennis en veel organisatietalent. Ga aan het werk als

  • officemanager op een medisch secretariaat;
  • medische praktijkmanager;
  • medische salesverantwoordelijke,;
  • medisch dossierbeheerder;
  • health care datamanager;
  • medical management assistant;
  • praktijkassistent;
  • ...

Deze opleiding is erkend door VDAB omdat ze leidt naar een knelpuntberoep. Je vindt dus gegarandeerd een job

Academische ambities? Via een schakelprogramma kan je je studies verderzetten aan de universiteit. Stroom bijvoorbeeld door naar de master Management en Beleid van de Gezondheidszorg, Management Zorg en beleid in de Gerontologie, Beleidseconomie, Informatiemanagement of Organisatie en Management.

De medische wereld is internationaal dus bereid je je maar best voor. In het tweede of derde jaar loop je stage in het buitenland of over de taalgrens.

Erasmus

In het derde jaar van de opleiding krijg je de kans om op Erasmusuitwisseling te gaan en zo in het buitenland te studeren of stage te lopen. Op die manier kan je je talenkennis nog wat meer bijspijkeren, leer je nieuwe mensen en culturen kennen, maar ervaar je ook hoe het is om in een internationale context professioneel samen te werken.

Tot slot kan je deelnemen aan internationalisation@home, door samen met de internationale uitwisselingsstudenten vakken uit ons ons Engelstalig opleidingsprogramma Applied Law Studies in European Management (ALSEM) te volgen. Ook zo bouw je alvast aan je eigen internationale netwerk.

FAQ over deze opleiding

  • Is er (voor)kennis van talen vereist?

    • Iedere student legt aan het begin van de opleiding een screeningstest voor Nederlands, Frans en Engels af. Zo kennen we je startniveau en kunnen we eventuele bijscholing voorzien. 
    • Wil je op voorhand toch al graag je talenkennis bijschaven of opfrissen? Dan kan je in september een summerschool Nederlands, Frans of Engels volgen. 
    • Tijdens de opleiding komen heel wat medische vaktermen aan bod. Een voorkennis van Latijn of Grieks is mooi meegenomen, maar geen must. We beginnen sowieso met de basis

  • Hoeveel uur per week heb ik les?

    Je krijgt ongeveer 20 uur les per week. Let wel: tijdens lesvrije momenten is het wel de bedoeling dat je aan opdrachten werkt of (nieuwe) leerstof verwerkt. Studeren is een fulltime job. 

  • Hoe groot zijn de klasgroepen?

    Dit hangt af van het opleidingsonderdeel. Taal- en ICT-vakken krijg je bijvoorbeeld in kleinere groepen, zodat er ruimte is voor interactie en feedback. 

  • Kan ik zelf vakken kiezen?

    De opleiding bevat een aantal keuzevakken waarmee je je traject kan personaliseren. Meer info vind je bij het programma-overzicht

  • Kan ik studeren of stage lopen in het buitenland?

    Je mag je stage lopen in het buitenland, maar dit is niet verplicht. Ofwel kies je zelf een stageplek uit, ofwel kan je er eentje kiezen uit onze databank. De stage in het tweede jaar duurt 7 weken. De stage in het derde jaar duurt 16 weken. Je kan dan een Erasmus+ stagebeurs aanvragen voor een buitenlandse stage. Als je kiest voor een buitenlandse studie-uitwisseling (Erasmus+ study) vervangt dit je stage en de bachelorproef. Ook hiervoor kan je een beurs aanvragen.