Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten Laboratoriumtechnologie assisteren in superlabo UZA

ap hogeschool antwerpen testlabo superlabo uza corona covid biomedische laboratoriumtechnologie 2

Eind 2020 startte het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) een superlabo op om COVID-19 stalen te analyseren. Het doel? De testcapaciteit in ons land aanzienlijk opdrijven. In hun zoektocht naar extra mankracht vond het UZA ook een partner in AP Hogeschool. En dat is een win-winsituatie: enkele laatstejaars uit de bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie konden rekenen op een unieke stage, het UZA op broodnodige assistentie. Studenten Seyda Gürün, Simon Van Aken en Tijs De Wit vertellen over hun ervaringen in het UZA-testlabo en hun bewuste keuze om de strijd tegen corona mee te steunen. 

Waarom koos je voor deze stage?

Seyda: "Het covid-19 virus is een nieuwe uitdaging voor de wetenschap en daar wou ik graag deel van uitmaken. Normaal moet je de afstudeerrichting Medische Laboratoriumtechnologie volgen voor dit soort stage, maar omwille van corona werd er dit jaar een uitzondering gemaakt en zijn ook studenten uit de afstudeerrichting Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie toegelaten." 

Tijs: "Het frustreerde me dat ik niets kon doen. Ik wilde kunnen helpen. Hoewel we niet aan het vaccin meewerken, leveren we toch een belangrijke bijdrage. Dat is de reden dat ik voor een wetenschappelijke opleiding heb gekozen. Al is het maar iets klein, het heeft een impact op veel mensen. Daarnaast was het een voordeel dat we zelf onze stagedagen en lessen konden inplannen. We lopen 2 dagen per week stage, maar werken ook gewoon door tijdens vakantieperiodes en op feestdagen als kerst en nieuwjaar."

Simon: "Het speciale programma sprak mij ook sterk aan. Normaal loop je als laatstejaars in het tweede semester een hele week fulltime stage gedurende 4 maanden. Nu lopen we 2 dagen per week stage (in combinatie met lessen), maar wel voor een veel langere periode van minstens een half jaar. En daarnaast is het sowieso een unieke kans om vanuit de afstudeerrichting Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie in een ziekenhuislabo te kunnen staan. Deze wou ik dus zeker grijpen."

Hoe ziet een werkdag in het testlabo eruit? 

Seyda: "Dit hangt een beetje af van dag tot dag. De stalen die we verwerken zijn onder meer afkomstig van triageposten, het testdorp op Spoor Oost, het mobiele testteam coBUSters ... Sommige dagen krijgen we dus heel veel stalen binnen, andere wat minder. De PCR-procedure om één staal te onderzoeken duurt doorgaans ongeveer 3 à 4 uur." 

Simon: "Het doel is om elk staal dat binnenkomt binnen de 24 uur te verwerken en rapporteren. Op een doorsnee werkdag ligt het aantal geteste stalen gemiddeld tussen de 400 en 600. Het dagrecord is 4.400 stalen."  

Tijs: "De covid-19 testprocedure bestaat uit verschillende fases die elk in een aparte ruimte plaatsvinden. Elke dag word je bij een van deze posten ingedeeld en voer je dus een deeltje uit van de hele procedure. De werkdruk hangt af van welke post je bemant en uiteraard hoeveel stalen die dag arriveren. Gemiddeld werk je per twee en weet je wie op de post voor en na je werkt. Dat is handig om zo de communicatie helder te houden en geen tijd te verliezen. Er is ook een team dat extra ondersteuning biedt bij drukke momenten. Het is sowieso niet de bedoeling dat we het staaltje per staaltje moeten bekijken. Er zitten 94 stalen in een plaathouder en deze testen we dan in de machines." 

Kun je de theorie uit de opleiding toepassen in de praktijk?

Simon: "Zeker en vast. De testprocedure die we hier uitvoeren, hebben we eerder in de opleiding geleerd. In het UZA zijn de toestellen alleen wel wat nieuwer en de schaal wat groter."

Tijs: "Ja absoluut. In het het begin was iedereen zoekende. Dat vond ik eigenlijk wel een voordeel. Je kwam als stagestudent niet terecht in een geoliede machine, maar stond wat meer op gelijke voet met de rest. Zo konden we het proces mee verbeteren en verfijnen. Een nadeel is dat het niet de meest complexe techniek is. Ik kende de procedure vanuit de opleiding. Het is routinematig werk, maar het vergt wel fijne motoriek om de handelingen juist te kunnen uitvoeren. Ik heb dysgrafie, een leerstoornis waarbij je problemen hebt met fijne motoriek. Ik ben tijdens de opleiding hierin gegroeid en tijdens deze stage merk ik dat ik weer een grote sprong voorwaarts heb genomen."

Hoe is het om te werken in de frontlinies van de strijd tegen corona?

Tijs: "Het was voor mij belangrijk dat ik een bijdrage kon leveren, iets nuttigs doen. Hoe erg de situatie ook wordt, het zal nodig blijven om stalen te testen. Ik krijg ook positieve reacties uit mijn omgeving. Er zijn uiteraard wat misvattingen over wat we juist doen. Eens ik het wat heb toegelicht, zijn ze vooral dankbaar. Ik vind dat dan een beetje raar, omdat we niet in de frontlinie staan zoals dokters. Maar we zijn wel een belangrijke schakel in de strijd. Mensen zitten echt te wachten op de resultaten. Dus dat is onze belangrijkste focus: snel en correct stalen testen,  want dit heeft een impact op het leven van mensen."

Seyda: "Ik wou dit al een tijdje doen, omdat ik graag een meerwaarde wou bieden voor de maatschappij. In het L1-labo (safety level 1) werk je overigens met een geïnactiveerd virus. Dat betekent dat de stalen niet langer besmettelijk zijn. Maar we nemen natuurlijk de nodige voorzorgen: als laborant heb je altijd handschoenen en een masker aan."

Tijs: "Er is een ruimte waar veel voorbereidingswerk moet gebeuren en waar de stalen binnenkomen. Daar mag niets besmet raken, want anders kunnen we de stalen niet meer testen. Daar dragen we dus een andere labojas."

Welke tips zou je geven aan toekomstige studenten / stagiairs?

Tijs: "Durf de sprong te wagen! Ook al denk je in eerste instantie dat de stage voor jou niet geschikt is: laat je niet afschrikken en smijt je volledig. Ik was lange tijd niet helemaal zeker wat ik met dit diploma van plan was, maar deze stage is voor mij echt een enorme shift geweest. Nu zou ik volmondig 'ja' zeggen als ze me dit soort job zouden aanbieden."

 

Psst, onder de hoogtepunten op onze Instagram geeft Seyda een extra blik achter de schermen in het UZA testlabo.


Zelf ook interesse in Biomedische Laboratoriumtechnologie?

Gerelateerde artikels