Public Law. Zo heet het nieuwste keuzetraject in de bachelor Rechtspraktijk. Hierin specialiseer je je in het laatste jaar in alles wat met Publiek Recht te maken heeft zoals bijvoorbeeld omgevingsrecht, mensenrechten en politiek. Je krijgt inzicht in het management binnen ondernemingen, overheidsinstellingen en overheidsopdrachten. Laatstejaarsstudenten Arnoud, Ikram, June en Lucca vertellen waarom zij als eersten voor deze nieuwe specialisatie kozen.
Waarom heb jij gekozen voor Rechtspraktijk bij AP Hogeschool?
Lucca: “Ik heb al sinds het middelbaar interesse in het juridische. Dus de opleiding Rechtspraktijk leek me een leuke uitdaging. Ook de mogelijkheid om verder te schakelen vond ik interessant. Na de bachelor Rechtspraktijk kan je namelijk nog voor een master Rechten aan de universiteit gaan. Ik heb ervoor gekozen om me in Public Law te specialiseren omdat de vakken me inhoudelijk erg aanspraken. AP is de eerste hogeschool die dit keuzetraject aanbiedt. Dat lijkt me ook wel een troef als ik binnenkort ga solliciteren.”
June: “Van jongs af aan heb ik een grote interesse in alles wat er in de wereld gebeurt. Bovendien ben ik ook altijd geboeid geweest door true crime zoals moordzaken. Ik heb eerst een jaar Rechten gevolgd aan de universiteit, maar ik ben al snel geswitcht naar de bachelor Rechtspraktijk. Het fijne aan deze opleiding is dat er gewerkt wordt met een modulesysteem waarbij je je telkens een zestal weken les hebt en dan meteen examens aflegt. Je krijgt ook verschillende rechtsvakken zodat je kan proeven van alles en zelf kan ervaren waar jij je in het laatste jaar in wil specialiseren.”
Waarom moeten ook andere studenten kiezen voor Rechtspraktijk bij AP?
Ikram: “Ik ben blij dat ik voor deze opleiding en dit keuzetraject heb gekozen. Onze lectoren motiveren ons enorm: ze kennen je persoonlijk en benadrukken vaak dat ze trots op ons zijn.”
Arnoud: “Het modulesysteem helpt me enorm om leerstof goed bij te houden. Doordat ik regelmatig resultaten zie, krijg ik telkens weer motivatie om verder te gaan.”
June: “Je leert zoveel over hoe de maatschappij in elkaar zit. We leren over mensenrechten, duurzaamheid, overheidsopdrachten, de staatsstructuur en zoveel meer. Het doet je stilstaan bij alles wat gaande is in de maatschappij.”
Lucca: “Inderdaad! Je kan zoveel van wat nu in het nieuws komt terugkoppelen aan de cursus.”
Je krijgt in de opleiding veel praktijk. Welke leuke projecten hebben jullie al gedaan?
Ikram: “In het kader van ons vak ‘Grondige studie staats- en bestuursrecht’ - een bijzonder actueel onderwerp - brachten we een bezoek aan Den Haag. In het Internationaal Strafhof kregen we een rondleiding en een gastcollege over het ontstaan van het Internationaal Strafhof en het Internationaal humanitair recht. Daarna zijn we naar De Haagse Hogeschool gegaan waar we les kregen samen met hun studenten. Hier heeft onze AP-lector, mevrouw Dens, uitleg gegeven over de staatstructuur in België en de historiek daarachter. Daarna deed een Nederlandse lector dit voor de staatstructuur in Nederland. Dit was erg leerrijk. Het was een interessante dag.”
Arnoud: “Voor het vak overheidsmanagement moesten we een groepswerk maken waarbij we de managementtheorie, de organisatiestructuur, het organisatiemodel, de stakeholders en het financiële management van AP Hogeschool in kaart moesten brengen en eventuele verbeteringen mochten voorstellen. Dit was een interessant project, want dit gaf ons een beeld van hoe een overheidsinstantie (zoals AP Hogeschool) georganiseerd is. Hoe wordt ze gemanaged? Wat is haar relatie met de overheid? ... Dit bood ons ook de mogelijkheid om de theorie die we hadden behandeld tijdens de lessen, om te zetten in de praktijk."
June: “Naast ons bezoek aan Den Haag hebben we in de opleiding nog verschillende uitstappen gedaan. In het eerste jaar hebben we Nederlandse rechtbanken bezocht. In ons tweede jaar mochten we naar Parijs om advocaten en rechters te interviewen. En vorige week zijn we naar Granada geweest waar we lessen mochten bijwonen aan de universiteit. De opleiding stoomt ons ook echt klaar om internationaal te denken en werken. Dat is wat mij betreft ook een grote troef binnen de opleiding Rechtspraktijk!”
Wat is jullie raad voor jongeren die Rechtspraktijk (willen) studeren?
Arnoud: “De opleiding is écht de moeite. Rechtspraktijk biedt veel mogelijkheden, zowel qua werkgelegenheid als qua vervolgopleidingen. Je kan doorstromen naar andere juridische opleidingen zoals Rechten of Criminologie. Maar door de goede economische basis is ook business school een optie.”
Lucca: “Ik vond de benamingen van de vakken in het begin wat moeilijk klinken. Maar laat je hier zeker niet door afschrikken. Verder heb ik nog deze tip: begin op tijd. Klinkt misschien wat cliché, maar het helpt echt.”
June: “Zoek een studeermethode die voor jou werkt. Ik probeer veel samenvattingen te maken en memoriseer ook de inhoudsopgave om overzicht te bewaren. Probeer ook verbanden te leggen tussen de verschillende vakken."
Ikram: “Ik wil als tip nog graag toevoegen: maak ook tijd vrij voor contact met je medestudenten. Een goede band met je klasgenoten is niet alleen leuk. Het zal je ook op vlak van je opleiding echt verder helpen.”
Jullie studeren bijna af. Hebben jullie al plannen?
Lucca: “In semester twee ga ik op Erasmus naar Rotterdam. Hier zal ik lessen volgen aan de InHolland hogeschool. Ik kijk er echt naar uit! Wat ik ga doen als ik afgestudeerd ben, weet ik nog niet zeker.”
June: “Ik ga in het tweede semester stage lopen bij een advocatenkantoor in het publiek recht. Als ik mijn diploma heb, ga ik waarschijnlijk een job zoeken als paralegal. Dit is iemand die advocaten ondersteunt met allerlei juridisch werk ter voorbereiding op een proces.”
Arnoud: “Ik zie mezelf wel werken in de bedrijfswereld als bedrijfsjurist of consultant. Maar ik ga waarschijnlijk eerst nog iets bijstuderen. Ik twijfel nog tussen een master Rechten of een master aan een business school.”
Ikram: “Na mijn opleiding wil ik graag meteen gaan werken in de juridische sector.”
Zelf ook graag Rechtspraktijk studeren?
- Neem een kijkje op de opleidingspagina
- Kom langs tijdens onze infomomenten