Student Thomas Van Sande (20) uit de bachelor Integrale Veiligheid was afgelopen zomer terug te vinden op Kurrawa Beach in Australië. Niet als toerist, maar samen met Team Belgium als deelnemer tijdens het WK Lifesaving. Hier eindigde hij op een fantastische vierde plek in het IRB-circuit.
Hey Thomas! Hoe lang ben je al actief in het lifesaving circuit?
“Ik ben nu ongeveer drie jaar actief in het lifesaving circuit. Mijn interesse begon in het zesde middelbaar: ik schreef toen mijn eindwerk over de opleiding hoger redder. Dat was mijn eerste kennismaking met lifesaving.
Sindsdien ben ik er helemaal in opgegaan, meer bepaald in IRB. Dat staat voor Inflatable Rescue Boat. Wist je trouwens dat zo’n competities oorspronkelijk werden georganiseerd om de reddingsvaardigheden van lifeguards te optimaliseren?”
Hoe heb jij het WK Lifesaving ervaren?
“Het WK was een geweldige ervaring. Al liep het niet helemaal liep zoals gepland. Zo brak ik tijdens de eerste opdracht meteen mijn neus. (lacht) Dat was wel een flinke tegenslag. Na een korte check-up besloot ik om toch door te gaan. Ik eindige op de vierde plaats in de tweede opdracht. Dat gaf me heel veel zelfvertrouwen.”
Hoe intensief heb je moeten trainen?
“De voorbereiding van het WK was zeer intensief. Naast de vele uren op het water, is kracht- en conditietraining essentieel. Ik heb aan den lijve ondervonden dat je ook mentaal sterk moet zijn om op dit niveau te kunnen presteren. Voor mij was het steeds een kwestie van mezelf te blijven pushen.”
Moet je altijd naar zee om te trainen?
“We trainen veel aan zee, vooral voor de IRB-vaardigheden, omdat je de omstandigheden op zee en de werking met de reddingsboten nergens anders kunt nabootsen. Toch doen we ook een groot deel van de trainingen in het zwembad van Ekeren of Vilvoorde."
Hoe combineer je dit met je opleiding?
“De combinatie van mijn opleiding met mijn lifesaving-sport is zeker een uitdaging, maar met de juiste planning en discipline lukt het me om beide op een hoog niveau te blijven doen. Ik moet flexibel zijn en efficiënt met mijn tijd omgaan. Het helpt dat mijn opleiding en sport allebei te maken hebben met veiligheid, waardoor ze elkaar op een bepaalde manier aanvullen.
Daarnaast is planning echt cruciaal voor mij. Ik gebruik een strakke agenda om schoolwerk, trainingen en persoonlijke tijd te verdelen. Ik probeer mijn trainingsschema zoveel mogelijk vast te houden, maar pas dit aan wanneer er bijvoorbeeld een examenperiode aankomt. Ik werk vaak vooruit voor school, zodat ik ruimte heb voor intensievere trainingsweken of wedstrijden. Het vergt discipline. Maar zolang ik gestructureerd blijf, lukt het me om alles in balans te houden.”
Waarom heb je gekozen voor de opleiding Integrale Veiligheid?
“De keuze voor mijn bacheloropleiding Integrale Veiligheid sluit mooi aan bij mijn passie voor lifesaving. Mijn opleiding helpt me om met een breder perspectief naar veiligheid te kijken.
In de bachelor Integrale Veiligheid leer je niet alleen vaktechnische vaardigheden, zoals risicobeheersing en EHBO, maar ook soft skills, zoals samenwerken en zelfinzicht. Die vaardigheden kon ik tijdens het WK lifesaving goed toepassen. Vooral bij het werken in teamverband en omgaan met onverwachte situaties, zoals mijn gebroken neus.”
In de bachelor Integrale Veiligheid leer je niet alleen vaktechnische vaardigheden, zoals risicobeheersing en EHBO. Maar ook soft skills, zoals samenwerken en zelfinzicht.
Wat zijn volgens jou de grootste sterktes van de opleiding Integrale Veiligheid?
“Er is een goede balans tussen theorie en praktijk. Je leert niet alleen hoe je situaties veilig kunt maken, maar ook hoe je duurzaam kunt handelen en goed kunt samenwerken met anderen. Dat is een grote troef als je gaat werken en komt voor mij ook nu al van pas, want zulke zaken zijn ook in lifesaving cruciaal.”
Wat zijn je volgende doelen?
“Ik wil me blijven ontwikkelen. Zowel in mijn opleiding als in lifesaving. Ik wil blijven groeien als atleet en mijn team naar nog hogere prestaties leiden. Als ik afstudeer wil ik ook graag een carrière als brandweerman najagen. Dit is een droom die goed aansluit bij mijn passie voor veiligheid en hulpverlening. De combinatie van de kennis & skills die ik opdoe in mijn opleiding en mijn ervaring in lifesaving vormt een sterke basis om die droom te realiseren.”