Student Grafische en Digitale Media Yuka Frederickx ontwierp in het kader van haar bachelorproef 'Cactusalarm': een doe-boek voor hoog- en prikkelgevoelige kinderen. Hiervoor sloeg ze de handen in elkaar met Dagje Boets, kind -en gezinstherapeute bij MC De Stroom. Na een eerste versie als e-book is het intussen ook als gedrukt boek verkrijgbaar.
Ben je zelf op het idee van deze bachelorproef gekomen?
"Tijdens mijn opleiding werkte ik als freelance student bij een grafisch bureau. Via mijn opdrachtgever werd ik in contact gebracht met Dagje Boets met de vraag om een e-book te ontwikkelen als bachelorproef. Ik had voordien stage gelopen bij een uitgeverij waarbij ik ervaring opdeed in de lay-out en vormgeving van magazines. Deze stage-ervaring kwam goed van pas. De timing van het e-boek paste ook perfect binnen de timing voor mijn bachelorproef."
Hooggevoeligheid, prikkelbaar zijn: kon je jezelf vinden in deze thema’s?
"Ik was meteen enthousiast aangezien het thema me erg aansprak, ik ben namelijk zelf ook hoogsensitief. Het leek wel voorbestemd."
Vanwaar de naam 'Cactusalarm'?
"Een cactus is het symbool voor prikkels. Prikkels die moet je leren kennen en leren plaatsen. Die controle zal ervoor zorgen dat kinderen bewust worden van wat ze voelen en waarom ze dit voelen. Het boek bevat ook hulpkaarten, waar het kind in crisissituaties op kan terugvallen."
Wat was jouw belangrijkste inbreng?
"Dagje was al een tijdje bezig met het boek en had al veel tekst geschreven. De inhoud was er dus, maar het concept, de vormgeving en de vele illustraties in het doe-boek waren mijn verantwoordelijkheid."
Hoe verliep de samenwerking met de auteur, Dagje Boets? Wat ging moeilijk, waar ben je trots op?
"Hoe ik het ervaren heb … de samenwerking was intens. De combinatie van de druk en de deadline van de bachelorproef en het enthousiasme van Dagje, zorgden naast veel motivatie ook voor de nodige stress. De teksten bleven maar komen, het tempo lag hoog. In tegenstelling tot een concept dat je alleen uitwerkt, moest ik nu voor alles overleggen en rekening houden met mijn opdrachtgever. Het was haar boek, ik was in principe slechts uitvoerder. Maar het was ook mijn bachelorproef, dus het eindproduct moest ook aansluiten bij wie ik ben. Gelukkig was er steeds een open communicatie met veel overleg, maar ook veel vrijheid voor eigen inbreng in de uitwerking van het concept zodat mijn persoonlijke creativiteit voldoende tot zijn recht kwam. Het eindproduct is iets van ons samen en daar ben ik best trots op."
Wat heeft ertoe geleid dat het boek effectief werd uitgebracht?
"Gaandeweg werd Dagje heel enthousiast over het project en na het indienen van mijn bachelorproef besliste ze om verder te gaan en het boek ook echt uit te brengen, niet als e-boek maar als gedrukt exemplaar. Dit betekende dat ik na het afronden van mijn studies nog enkele weken heb verder gewerkt aan het herwerken van de lay-out van e-book naar een echt boek. Voor de publicatie deden we beroep op Birgit Krols van Boekenbouwers, die ons begeleidde naar het eindproduct dat nu te koop is in de boekhandel."
Wat neem je mee uit deze fantastische ervaring?
"Ik heb uit dit proces enorm veel geleerd, niet enkel op vlak van samenwerking en werken voor een opdrachtgever, maar ook de begeleiding van Birgit van Boekenbouwers was enorm waardevol. Ik heb het ganse proces kunnen volgen van een zot idee tot een echt boek in de winkel."
Wat zijn je toekomstplannen na je opleiding Grafische en Digitale Media?
"De bachelor Grafische en Digitale Media is een opleiding die heel veel mogelijkheden biedt. Ik droom ervan om veel te reizen en dit te combineren met freelance of hybride werk. Ik zie de toekomst positief tegemoet en ben blij met mijn studiekeuze, dit is echt wie ik ben! Ik heb niet alleen veel geleerd, maar ben ook echt gegroeid als persoon."
Benieuwd naar het boek? Je kan er alles over lezen op de Academy Dagje Boets.