Yana en Jonah zijn twee studenten uit de lerarenopleiding Secundair Onderwijs voor Lichamelijke Opvoeding die voor corona de opdracht hadden om een laagdrempelige bewegingskoffer te maken en uit te testen. De koffers kunnen later gebruikt worden in woon- en zorgcentra. Maar toen kwam de crisis ... Creatief als ze zijn bedachten ze toch een plan om de activiteiten op een veilige manier te testen tijdens een balkonsessie.
Yana en Jonah zijn twee studenten uit de lerarenopleiding secundair onderwijs - lichamelijke opvoeding. Yana volgde in het middelbaar onderwijs sport en liep stage in het kleuter- en lager onderwijs. Ze voelde zich meteen thuis. Ze is graag bezig met kinderen en sporten. Jonah houdt ervan om kinderen iets bij te leren en dan uiteindelijk de vorderingen waar te nemen. Hij is sociaal ingesteld.
Hoe kwamen jullie op het idee van de balkonsessie?
Oorspronkelijk gingen wij voor Sporting A bewegingskoffers met laagdrempelige activiteitenfiches voor begeleiders in diensten- en wooncentra ontwerpen en uittesten. Door de coronacrisis viel dit in het water. We namen contact op met dienstencentra om alternatieven te voorzien om dit toch te kunnen uittesten. In samenwerking met het woonzorgcentrum Lozanahof en de bijhorende serviceflats bedachten we twee oplossingen. Ten eerste de balkonsessies en ten tweede enkele instructievideo’s waarin telkens een activiteit werd uitgelegd. Deze video’s zouden dan worden verspreid op sociale media (Facebook, Instagram, YouTube en de websites van de stad Antwerpen en Sporting A). Op 13 mei stond de eerste balkonsessie op de planning met als bewegingsactiviteit “het ganzenbord”.
Wat was het doel?
Het doel van de balkonsessie was om senioren in beweging te zetten en ze een leuk, plezierige namiddag te bezorgen. Zeker in deze tijd is het belangrijk dat ze voldoende beweging hebben in combinatie met frisse lucht. Voor de studenten het ideale moment om een activiteit van de bewegingskoffer uit te testen, in dit geval het ganzenbord.
Wat waren de reacties?
Tijdens de activiteit zagen we dat de deelnemers veel plezier hadden. Dit in combinatie met beweging en frisse lucht. Meestal zaten ze gewoon buiten om te rusten of iets te drinken. Sommige deelnemers volgden elke dag online bewegingssessie maar in de livesessies kwam het competitieve van de deelnemers naar boven. Jana en Jonah verdeelden het team in twee ploegen en gooiden de dobbelstenen. Hoe hoger de score, hoe groter de vreugde bij de ploeg die aan beurt was. Na afloop positieve reacties van de deelnemers, begeleidster als districtsverantwoordelijke. Het deed de deelnemers duidelijk deugd om eens buiten te bewegen en sociaal contact te hebben.
Wat was de grootste uitdaging?
Een uitdaging was om een geschikte locatie te vinden en diensten- en/of woonzorgcentrum te vinden dat mee wou werken aan dit project.
Bij de activiteit zelf was de eerste uitdaging de senioren te motiveren om deel te nemen. Dit was moeilijk omdat het vijf minuten voor de start aan het regenen was. Na de start is het gedurende heel de activiteit droog gebleven en de zon kwam zelfs soms even piepen wat ook voor een extra glimlach zorgde.
Rekening houden met de veiligheidsmaatregelen was de volgende uitdaging. Er was maar een kleine oppervlakte waar de deelnemers op konden staan. Over het uitdelen van het infoblaadje en het voorzien van stoelen was vooraf nagedacht. Je kan niet zomaar een stoel doorgeven. We zetten de stoelen op een veilige afstand gezet zodat ze die zelf konden nemen. De prioriteit was nog altijd de gezondheid van de mensen.
Wat was het grappigste moment?
Voor ons was het grappigste moment dat er bij een bepaalde oefening waarbij je je moest opduwen van je stoel, zodat je poep van de stoel kwam, een deelneemster was die de opdracht onderschat had. Ze probeerde de opdracht en het lukte eerst niet. Ze vond dat zo stom dat ze de slappe lach kreeg en zo volgden de anderen ook in het lachen.
Daarnaast was er doorheen de activiteit een leuk gevoel omdat er veel plezier werd beleefd tijdens het spelen van het ganzenbord.
Extra meegeven aan de lezers:
Met een beetje goede wil en goede organisatie kan je ook senioren in deze periode een leuke tijd bezorgen. Daarnaast willen we meegeven dat het belangrijk is om dagelijkse beweging te hebben, ook al ben je een dagje ouder. Dit bevordert de kwaliteit van het leven. Denk maar aan de uitspraak ‘rust roest’.
Een slogan die we meekregen van OKRA-sport:
“We zijn niet gestopt met spelen omdat we ouder geworden zijn, we zijn ouder geworden omdat we gestopt zijn met spelen.”