Overslaan en naar de inhoud gaan

Vluchteling proeft bij AP van studeren

AP-campus Spoor Noord

Vanaf dit academiejaar kunnen vluchtelingen nog tijdens hun taaltraject proeven van het hoger onderwijs. AP Hogeschool bundelt daarvoor de krachten met de drie andere instellingen van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (AUHA) en ATLAS - Integratie & inburgering Antwerpen. “Zo kunnen nieuwkomers sneller en diepgaander kennismaken met hun geplande studie”, zegt AUHA-voorzitter Robert Voorhamme.

Vluchtelingen volgen nu eerst een taaltraject Nederlands, om dan een academiejaar later een studie aan hogeschool of universiteit aan te vatten. “Een gedegen kennis van het Nederlands is en blijft natuurlijk essentieel om met kans op slagen aan een opleiding te beginnen”, zegt Voorhamme. “Maar taalkennis is niet de enige sleutel tot succes: weten wat je tijdens je hogere studie hier te wachten staat, is ook ontzettend belangrijk.”

Om nieuwkomers sneller en diepgaander te laten kennismaken met de studie die ze voor ogen hebben, starten de Antwerpse Associatie en de stedelijke dienst ATLAS met het programma ‘Traject Hogere Educatie Antwerpen (THEA). Zo kunnen vluchtelingen - die in de laatste fase van hun taaltraject zitten en willen gaan studeren aan AP of een ander AUHA-lid - instappen als ze geselecteerd worden door ATLAS.

WEL EXAMENS, GEEN CREDITS

“De kandidaten, die al een opleiding voor ogen moeten hebben, volgen bij ATLAS eerst een studie-oriënteringstraject”, legt Robert Voorhamme uit. “Vervolgens doen ze een intakegesprek bij universiteit of hogeschool. Samen overleggen ze over de opleidingsonderdelen die de vluchteling kan volgen. De betrokken docenten bezorgen de ‘extra’ student feedback over het te halen niveau, de voorkennis en dergelijke.”

Het THEA-programma omvat ten hoogste twaalf studiepunten. De vluchteling-student neemt ook deel aan de examens en eventuele andere evaluatievormen, maar krijgt geen quotering en kan geen credits verwerven. Het leerkredietsysteem is ook niet van toepassing. Voorhamme: “De deelnemer moet geen inschrijvingsgeld betalen. Hij of zij wordt van nabij opgevolgd door een studentenbegeleider, met één doel voor ogen: de vluchteling een goed beeld geven van de geplande opleiding, zodat de kans op een succesvolle start het daaropvolgende academiejaar een stuk groter wordt.”

Gerelateerde artikels