Iedere dag zetten meer dan 750.000 Vlaamse vrijwilligers zich spontaan of op regelmatige basis in voor anderen. Tijdens de Week van de Vrijwilliger (27 februari tot 7 maart 2021) zetten we hen graag extra in het zonnetje. Ook bij AP zijn er heel wat studenten en medewerkers die zich belangenloos engageren voor anderen. Kijk maar naar deze mooie initiatieven.
WZC Jazz Tournee
Enkele eerste- en tweedejaars uit de bachelor Muziek van ons Koninklijk Conservatorium Antwerpen (KCA) trakteerden bewoners en personeelsleden uit woonzorgcentra de voorbije maanden op openluchtconcerten. In wisselende bezetting trokken KCA-studenten Rik Baeyens (drum), Miel De Konick (piano), Simon Fivez (gitaar), Lukas Jouck (drum), Robrecht Lasoen (bas trombone), Michiel Los (gitaar), Simon Pas (drum), Ruben Verbeeck (contrabas) en Toon Rumen (bas) samen met Zep Heylen, Flor Wellens en zangeres Nele met hun WZC Jazz Tournee langs woonzorgcentra doorheen Vlaanderen. Zo zorgden ze voor een beetje verstrooiing én een muzikaal hart onder de riem.
Puppy love
Laura Bogemans en Jana Van Der Veken zijn beiden student in de bachelor Orthopedagogie. Samen met hun honden verblijden ze bewoners en personeel van zorginstellingen regelmatig op een bezoekje. Zomaar dag- en woonzorgcentra crashen is natuurlijk niet de bedoeling. Je hond moet eerst een socialisatietest afleggen, waarna 'ie een speciaal diploma krijgt. Jana: "Het is leuk om iets voor een ander te doen, maar ook erg leerrijk binnen het kader van onze opleiding. Mensen met een beperking halen vaak veel voldoening uit kleine, simpele zaken. En wij genieten op onze beurt als we hen zo zien genieten." Laura: "Als je een hond aait of knuffelt, voel je je op slag beter. Dat merk je als we op bezoek gaan en beseffen we zelf ook maar al te goed."
LEAN ON ME
Karen Muyshondt werkt achter de schermen bij AP als adviseur. Tijdens de lockdown in maart 2020 werd in haar woonplaats door de gemeente een burgerplatform gelanceerd om kwetsbare dorpsgenoten te ondersteunen. "Toen ik de oproep voor Zwijndrecht Solidair zag, heb ik me meteen kandidaat gesteld als vrijwilliger. Je kon zelf aangeven hoe je graag hulp kon/wou bieden: boodschappen doen, de hond uitlaten, een babbeltje doen via telefoon ..." Karen werd een aantal weken vaste buddy van Georgette, een 60-jarige vrouw met een lichte beperking. "Ik probeerde dagelijks contact te houden met Georgette. Ik hield haar gezelschap tijdens wandelingen of deed boodschappen. Als het niet lukte om bij Georgette langs te gaan, hielden we telefonisch contact. Door als vrijwilliger te helpen, heb ik het gevoel dat ik effectief bijdraag om de situatie draaglijker te maken. Al is het maar voor één persoon."