Overslaan en naar de inhoud gaan

Age-friendly cities - netwerkevenement

Age-friendly cities

De vergrijzing en verzilvering van onze bevolking stelt onze gezondheidszorg, welvaartstaat en steden voor nieuwe uitdagingen. Hoewel deze leeftijdsgroep enorm veel te bieden heeft (een rijkdom in ervaring en kennis op gebied van wonen, leven, werken, sociale participatie enz.), dringt de vraag zich op of het aanbod dat de oudere volwassenen omringt voldoende aangepast is aan hun specifieke noden. Hoe zorgen we ervoor dat onze wegen, pleintjes, woningen, vrijetijdsaanbod, zorg en dienstverlening toegankelijk blijven voor deze groter wordende groep? In 2010 richtte de World Health Organization het programma ‘Age-friendly cities and communities’ op om binnen acht verschillende domeinen te werken rond drempels tot welzijn en actieve participatie voor oudere burgers in een stedelijke context. 

Ons onderzoeksproject 'Age-friendly cities' richt zich op hoe oudere inwoners van Antwerpen hun district ervaren op het gebied van ouderenvriendelijkheid. Specifiek voor Hoboken wordt onderzocht hoe 65-plussers de publieke ruimte beoordelen en wat we kunnen leren uit hun ervaringen via GIS (een toegepast geografisch informatiesysteem). Ook in Borgerhout wordt gekeken waar de knelpunten, prioriteiten en actiepunten juist liggen.

Het kenniscentrum Stadskracht (AP Hogeschool) brengt verschillende stakeholders samen op een netwerkevenement op 7 november 2024 om samen in gesprek te gaan over stedelijke toegankelijkheid voor ouderen. Tijdens het evenement presenteren we tussentijdse onderzoeksresultaten, gevolgd door een lezing en interactieve workshops. We sluiten af met een netwerkreceptie. Mis deze kans niet om bij te dragen aan een oudervriendelijke toekomst!

VOOR WIE?
  • Oudere volwassenen (evt. uit seniorenraad)

  • Seniorenconsulenten en -organisaties

  • Bestuursleden van (betrokken) Antwerpse districten, stad/provincie Antwerpen

  • Andere belanghebbenden en geïnteresseerden voor een oudervriendelijke omgeving 
     

PROGRAMMA
  • 13u00 - Ontvangst
  • 13u30 - Presentatie van de onderzoeksresultaten 
  • 14u00 - Keynote door Veerle Dubuy (onderzoeker en docent HoWest)
  • 14u30 - Workshops rond specifieke toegankelijkheidsthema's 
  • 16u00 - Netwerkreceptie met hapjes en drankjes
  • 17u00 - Einde
     
INSCHRIJVING

Inschrijven kan via onderstaand inschrijvingsformulier. Je kan inschrijven tot uiterlijk 01 november 2024. Eén week voor het evenement krijg je nog een mailtje met gedetailleerde info over waar je kan aanmelden, welk lokaal we jou verwachten, de spreker en de exacte thema's die aan bod zullen komen in de workshops. 

 

BEREIKBAARHEID

Kom gerust met de fiets of het openbaar vervoer naar onze campus. Kijk zeker op Slim naar Antwerpen om jouw route te plannen. Kom je toch met de wagen? Dan kan je gebruik maken van de parking. Vermeld de nummerplaat van je wagen onderaan in het inschrijvingsformulier en we sturen jou achteraf de instructies voor de parking door.


We kijken ernaar uit je te verwelkomen!

 

Het Age-friendly cities team
Sara Suykens, Sofie Vermeiren, Greet Mendonck en Laurien Wouters
 

Contacteer ons zeker als je vragen hebt!
sara.suykens@ap.be (verantwoordelijke), sofie.vermeiren@ap.be en laurien.wouters@ap.be (medewerkers)

pieter.cools01@ap.be (coördinator Stadskracht)

 

 

Inschrijvingsformulier

Inschrijving
Ik schrijf me in als...
Gemeente en postcode woning