Overslaan en naar de inhoud gaan

EDUTHON #1 - Hoe begeleiden we student-leraren bij een lerarentekort?

van inspiratie naar actie (woordposter)

EEN EDUWATTE?

Inderdaad, een (weliswaar kleinschalige) educatieve hackathon! Op donderdag 27 maart 2025 verwelkomen we je graag op onze allereerste EDUTHON. Samen met directies, beleidsmakers, en professionals uit het werkveld pakken we een grote uitdaging aan: hoe bieden we kwalitatieve begeleiding aan werkplekstudenten en startende leraren, in tijden van lerarentekort en vergroening van het schoolteam?

Hoe kunnen wij elkaar versterken? 

Het onderwijs staat onder druk. Het aantal ervaren leraren slinkt, terwijl starters en zij-instromers steeds vaker de kar trekken. Hoe zorgen we dat deze nieuwe generaties niet alleen overleven, maar écht kunnen bloeien? Deze interactieve middag draait om samenwerking, frisse inzichten en vernieuwende ideeën. En vooral: let’s think out-of-the-box!

Van inspiratie naar actie!

TimingThemaSpreker

14.00 - 15.00 uur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verwelkoming

 

 

Keynote: Hoe kunnen lerarenopleidingen en scholen in 2025 vooruitdenken naar 2045?

De kinderen die vandaag in het basisonderwijs zitten, zullen in 2045 zelf kinderen hebben die naar school gaan. Maar hoe ziet een school in 2045 er eigenlijk uit? En hoe kunnen leerkrachten, lerarenopleiders of beleidsmakers vandaag al bijdragen aan de vormgeving ervan?  
Toekomstonderzoek (Futures Studies) helpt onderwijsinstellingen verder te kijken dan de gebruikelijke korte strategische cycli van 4 tot 6 jaar. In plaats daarvan wordt gewerkt met langetermijnvisies van 20 tot 40 jaar. Dit lange termijn denken helpt onderwijsinstellingen beter inspelen op een snel veranderende wereld. En die onvoorspelbare wereld vraagt om méér dan enkel aanpassing. Het vereist vooral een goed onderbouwd en doordacht vooruitdenken. 
Hoe kunnen lerarenopleidingen en scholen in 2025 vooruitdenken naar 2045? Welke elementen zijn cruciaal om nu al op te nemen in beleidsvisies en beleidsplannen om onderwijs toekomstbestendig te maken? 
Mis deze kans niet om samen na te denken over de school van en voor morgen! 
Koenraad Hinnekint is coördinator van de Knowledge Alliance FAST45. In dit Europees Erasmus+ project zijn deze vragen omtrent toekomstbestendig onderwijs onderzocht in de context van hoger kunstonderwijs. Hij brengt in deze lezing enkele inspirerende inzichten en praktische handvatten om toekomstgericht onderwijs vorm te geven.
 

Jo van den Hauwe 
Opleidingshoofd educatieve bachelor-opleidingen kleuter- en lager onderwijs

 

Koenraad Hinnekint 
Coördinator Knowledge Alliance FAST45

 

 

 

 

 

 

 

15.00 - 17.00 uur

Pitches met mogelijke interessante invalshoeken

•    Teamteaching voorbij de perceptie

•    Scrum-methodiek

Aan het werk met een waarheidsgetrouwe challenge! 
Verwerk jullie ideeën in de vorm van een poster.
 

 

Loan De Backer & Nele De Witte
SBO-onderzoek ESTAFETT

Lode Wouters 
Scrum master – IT

17.00 - 17.30 uurEinde en check-outJo van den Hauwe 
Opleidingshoofd educatieve bachelor-opleidingen kleuter- en lager onderwijs
17.30 - 20.00 uurWord geïnspireerd tijdens de posterbeurs samen met een drankje en een netwerk aan onderwijsprofessionals! 

 

Kan je pas na schooltijd aansluiten? Geen probleem! Kom om 17.00 uur naar de slotsessie en pik de resultaten én de receptie mee.

En wie weet ga jij naar huis met…

… een professionaliseringsactiviteit! Eén van jullie gaat naar huis met een gratis professionalisering, aangeboden door het Kenniscentrum Educatie-innovatie. Het toeval zal bepalen wie de gelukkige winnaar is.
 

Mis deze kans niet!

Dit is jouw moment om bij te dragen aan de toekomst van het onderwijs.

📅   Donderdag 27 maart 2025
🕒   14u - 18u (receptie tot 20u)
📍     AP Hogeschool - Campus Spoor Noord - Noorderplaats 2, 2000 Antwerpen
 

Schrijf je nu in! 

We kijken ernaar uit om samen aan de slag te gaan en het verschil te maken!