"Juf, dat potlood is niet huidskleur. Het is bruin."
"Soundous heeft te lang in de zon gelegen."
"Hé, die prinses in dat boek lijkt op mij!”
Als kleuters dergelijke uitspraken doen, zijn we geneigd om ze af te wimpelen (‘ze weet niet wat ze zegt’), de schuld bij de ouders te leggen (‘dat hebben ze vast thuis gehoord’) of snel en algemeen af te keuren (‘ssst, dat mag je niet zeggen, dat is niet lief’).
We veronderstellen dat kleuters opgroeien tot onbevooroordeelde volwassenen als we niet over verschillen praten. In tegenstelling tot wat we denken zien kleuters wel degelijk verschillen. Meer nog: de kleuterleeftijd blijkt een cruciale periode in het voorkomen van vooroordelen en het vormen van een positief en veerkrachtig zelfbeeld.
Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je voor een klaslokaal waar alle kinderen zich in herkennen? Hoe kan je meer diversiteit in je materialenaanbod voorzien? Hoe reageer je op onverwachte, kwetsende uitspraken van kleuters? Hoe ga je zonder een ‘toeristische’ of ‘exotische’ aanpak aan de slag rond diversiteit? En hoe kan je kleuters empoweren om zelf actie tegen racisme te ondernemen?
In het praktijkwetenschappelijk onderzoek Kleu(te)rRijk gingen we met deze vragen aan de slag en ontwierpen we samen met heel wat experts, ervaringsdeskundigen en kleuterleerkrachten de evidence-based masterclass ‘intercultureel en antiracistisch kleuteronderwijs’.
We vieren met deze startdag op 14 september 2023 het begin van de masterclass waarvoor elke leerkracht zich vanaf het schooljaar 2023-2024 kan inschrijven. We willen je tijdens deze dag laten proeven van het professionaliseringstraject en daarnaast ook inspireren en informeren vanuit wat we de afgelopen twee projectjaren deden.
We starten om 13 uur met een plenaire opening waarin we ons project ‘Kleu(te)rRijk’ kort aan je voorstellen en daarbij ook meteen ons boek ‘Sssst, dat mag je niet zeggen’ tonen.
Vervolgens organiseren we een panelgesprek met enkele leden die op verschillende manieren deelnamen aan de ‘Masterclass intercultureel en antiracistisch kleuteronderwijs’. In dat gesprek wisselen we concrete tips uit en ervaringen uit.
Om 14.45 uur heb je de keuze om 1 van onderstaande workshops bij te wonen, die inhoudelijk voortvloeien uit ons project:
Vanaf 16.15 uur sluiten we de startdag af met een feestelijke receptie.
We voorzien daarbij een infomarkt waar je je nog verder zal kunnen laten inspireren door materialen en indien gewenst een gesigneerd exemplaar van het boek ‘Sssst, dat mag je niet zeggen’ aankopen.
De startdag gaat door op Campus Spoor Noord, Noorderplaats 2, Antwerpen.
Je wordt aan de inkom onthaald.
Deelname is gratis, maar je schrijft best in voor 11 september via deze link.
Hier vind je meer informatie over de masterclass.