Sta jij te popelen om je kennis bij te spijkeren en jezelf te verdiepen in boeiende thema’s binnen de sociaal-agogische community? Dan hebben wij goed nieuws voor jou, want de tweede editie van 'De sociaal-agogische community' komt eraan!
Onze bacheloropleidingen Orthopedagogie en Sociaal werk stellen opnieuw vier avondlezingen open voor het grote publiek. Zowel studenten, docenten als professionals uit het werkveld zijn welkom. Als je nieuwsgierig bent en zin hebt om één of meerdere lezingen bij te wonen, lees dan snel verder!
We nodigen je van harte uit op volgende data:
Een korte uitleg over elke lezing vind je onderaan deze pagina.
Campus Spoor Noord - Noorderplaats (Noorderplaats 2, 2000 Antwerpen). De lezingen gaan telkens door in aula 00.030.
De deuren openen telkens om 18.30 uur en om 19 uur starten de lezingen. Het einde van de lezingen is voorzien rond 21 uur.
De lezingen zijn gratis, maar inschrijven is wel verplicht. Klik hier om je in te schrijven.
Na de lezing op 6 mei nodigen we je trouwens ook graag uit op onze afsluitende netwerkdrink! Wil je de lezing op 6 mei bijwonen en neem je aansluitend graag deel aan dit netwerkmoment? Duid dit dan zeker ook aan in het inschrijvingsformulier.
Hendrik Delaruelle, algemeen directeur van het Vlaams Welzijnsverbond, schetst de recente ontwikkelingen in de welzijnssector. Hoe hebben de veranderende samenleving en politieke keuzes invloed op het welzijnswerk? Welke nieuwe zorgvragen komen op ons af? Hoe dienen organisaties zich te positioneren naar aanleiding van de vermaatschappelijking van de zorg, inclusie, de oprukkende vermarkting, commercialisering en digitalisering? In zijn lezing zoekt Hendrik naar antwoorden op deze pertinente vragen.
Hendrik Delaruelle studeerde orthopedagogiek en is sinds 2015 directeur van het Vlaams Welzijnsverbond.
“Het ijzer smeden als het koud is”, samen met “je hebt alleen jezelf onder controle”, is een belangrijk credo van Geweldloos Verzet en Nieuwe Autoriteit. Maar wat doe je als het ijzer heet is? Neuro-de-escalatie probeert een antwoord te bieden op deze prangende vraag waar elke hulpverlener wel eens mee geconfronteerd wordt. Greet Lamote zal vooral stilstaan bij hoe deze nieuwe en innovatieve benadering in de praktijk toegepast kan worden.
Greet Lamote is Pedagogisch Stafmedewerker en trainer Nieuwe Autoriteit & JIM bij Jeugdzorg Emmaüs Antwerpen. Daarnaast zetelt Greet in de Raad van Bestuur van het Belgisch Instituut voor Geweldloos Verzet (BIGV).
Elke Plovie laat zien hoe verontwaardiging en hoop samengaan. Vanuit het afwegingskader rond politiserend handelen bespreken we hoe we als basiswerkers bevoorrechte getuigen zijn van onrecht, welke strategieën we kunnen ontwikkelen om situaties van onrecht publiek te maken. Maar ook: hoe we samen het verschil kunnen maken. Met medestanders in het werkveld én met mensen die onrecht ervaren.
Elke Plovie is onderzoeker en docent sociaal werk aan hogeschool UCLL en medeauteur van Publiek gaan! Politiserend handelen in het sociaal werk (2022) en Sociaal Werk als mensenrechtenberoep (2023).
Artificiële intelligentie (AI) biedt ongekende mogelijkheden voor de hulpverlening: van snellere diagnoses en gepersonaliseerde behandelingen tot verbeterde zorg voor cliënten. Maar deze vooruitgang brengt ook grote maatschappelijke uitdagingen met zich mee. Tijdens deze interactieve sessie onderzoeken we enkele ethische vraagstukken die AI oproept: de impact op privacy, bias in algoritmes en de milieubelasting van AI-technologieën. Deze sessie biedt waardevolle inzichten voor iedereen die betrokken is bij of geïnteresseerd is in de toekomst van AI en de ethische implicaties ervan. Daarnaast tonen we enkele toepassingen van AI (tools) waar je als hulpverlener zelf mee aan de slag kunt.
Wim Casteels is lector en onderzoeker in artificiële intelligentie bij de IT-opleidingen van de AP Hogeschool. Met een achtergrond als fysicus en ervaring als data scientist combineert hij diepgaande technische expertise met praktijkervaring. Vanuit zijn unieke perspectief identificeert Wim terugkerende en alarmerende thema's binnen de wereld van AI. Deze inzichten deelt hij met passie, met als doel bewustzijn te creëren en bij te dragen aan een verantwoorde inzet van technologie.