Na zijn secundaire hotelopleiding en zijn Bachelor hotelmanagement behaalde Riad Hoxhaxhiku zijn Masterdiploma in het toerisme aan de KU Leuven. Zijn masterthesis “Gaytoerisme: aanbod en beleid in Antwerpen/Vlaanderen” werd met een onderscheiding bekroond.
Riad is gespecialiseerd op het gebied van de voeding en drankensector en dit zowel op operationeel als managementvlak. Bewijs hiervan zijn de talrijke titels en onderscheidingen die hij behaalde tijdens zijn studie- en professionele loopbaan. Hij is drager van de titels Maître Sommelier en Wereldwijnmeester en behaalde het Advanced Certificate in Wines and Spirits aan het WSET. Riad sleepte ook de zilveren prijs weg in de prestigieuze wedstrijd van Beste Sommelier van België Trophée Ruinart editie 2003. Zijn kennis en ervaring wordt aangevuld door zijn vele beroepsmatige wijnreizen naar alle hoeken van de wereld.
Sinds september 2010 is hij als lector verbonden aan de Artesis-Plantijn Hogeschool waar hij het opleidingsonderdeel Restauratiemanagement (Food & Beverage management) doceert. Sinds 2011 is hij tevens betrokken als onderzoeker binnen de opleiding Hotelmanagement. Hij werkte mee als medeonderzoeker van het PWO VeMaPA (marketingbeleid in de Antwerpse hotelsector) en hielp ook mee tijdens het opstartjaar van het PWO HoVla in 2013-2014.
Daarnaast is Riad ook als opleidingscoördinator en lector verbonden aan de Graduaatsopleidng in hotel- en cateringmanagement aan het CVO Provincie Antwerpen. Hij doceert opleidingsonderdelen Voeding en drank, Management voeding en drank, Boekhoudkundige en ICT vaardigheden, Hotelmanagement en managementtechnieken. Bijkomend is hij begeleider van de managementstage waaraan een afstudeerproject verbonden is.
Naast zijn coördinerende en onderwijzende activiteiten staat Riad ook met beide voeten in het werkveld. Hij startte mee het hotelproject Guesthouse Cabosse op in Antwerpen, een luxueus kleinschalig hotel met wijnbar.