Overslaan en naar de inhoud gaan

Hulp bij studiekeuzestress? Dit moet je weten als ouder

Als je kind gaat studeren, wil je je ook als ouder goed informeren. Wat past bij mijn kind? Wat moet er praktisch allemaal geregeld worden? Hoe kan ik hier als ouder bij ondersteunen? ... Hieronder ontdek je alvast de populairste vragen van ouders mét antwoorden en wat extra gouden raad van onze experts.

FAQ Ouders

Wanneer moet je je studiekeuze gemaakt hebben?

Sommige jongeren dromen al van kinds af aan van een bepaalde job en hebben meteen hun eye on the prize. Anderen zijn wat meer zoekende naar een geschikte opleiding en hakken pas laat de knoop door. En ja hoor, dat is allemaal prima. Een vroege of late beslissing kan allebei, zolang die keuze maar doordacht is. 

Het is vooral belangrijk dat een studiekeuze niet lukraak of gehaast is. Daarom organiseren we doorheen het jaar verschillende digitale en fysieke infomomenten. Zoals: opendeurdagen op de campus, workshops studiekeuze maken, webinars over het hoger onderwijs …  Zo kan je als studiekiezer en/of ouder zo vroeg, laat of vaak je maar wil langskomen. 

Check www.ap.be/infomomenten voor meer details.
 

GOOD TO KNOW 💡

Collega Kris van de studentenadministratie: Studenten kunnen tot mid-oktober inschrijven. Hou er wel rekening mee dat het academiejaar meestal mid-september start en het in het voordeel van je startende student is als die van die eerste lessen en onthaalmomenten niet te veel mist. 

Hoeveel kost studeren?

Dat hangt af van student tot student. Het is lastig om hier een exacte prijs op te plakken, omdat de totale studiekost afhankelijk is van een heleboel factoren. We maken doorgaans een onderscheid tussen deze drie grote kostenposten: 

  • Studiegeld of inschrijfgeld. Aan alle hogescholen en universiteiten gelden dezelfde tarieven. Maar hoeveel je precies moet betalen wordt o.a. bepaald door het aantal studiepunten dat je opneemt, of je recht hebt op een studietoelage …
  • Opleidingsgebonden kosten. De naam zegt het al: deze zijn gelinkt aan de gekozen opleiding. Denk aan specifiek materiaal zoals een verpleeguniform, een camera of proefbuisjes. Maar ook boeken en cursussen of bijvoorbeeld studie-uitstappen …  
  • Persoonlijke leefkosten. Zoals eten en drinken. Een kot en/of abonnementen voor openbaar vervoer. Hobby’s en vrije tijd … 

Check www.ap.be/studiekosten voor meer details.
 

GOOD TO KNOW 💡

Collega Chaima van de sociale dienst: Er bestaan heel wat opties voor studiefinanciering om de kosten te drukken. Zoals beurzen, toelagen, voorschotten, groeipakket (kinderbijslag) … Benieuwd of jouw student in spe hiervoor in aanmerking komt? Ons Student Center bekijkt graag de opties met jullie.  

Op welke begeleiding kan mijn kind rekenen?

Als je kind gaat studeren leert het nog meer op eigen benen staan. Maar als student bij AP sta je er zeker niet alleen voor. Onze hogeschool streeft volop naar gelijke kansen, optimaal welzijn en maximale persoonlijke ontplooiing voor elke student. Daarom hebben we een breed ondersteuningsaanbod, zowel qua mensen als qua middelen. 

  • Als hogeschoolstudent heb je close contact met je lectoren. Er is veel afwisseling tussen lessen in grotere en kleinere groepen, zodat je de leerstof en je klasgenoten goed kan leren kennen en van elkaar kan leren. Lectoren kennen hun studenten bij naam. 
  • Elke opleiding heeft z’n eigen studentenbegeleider(s). Hier kunnen studenten niet alleen terecht voor hulp bij lessen, taken en examens. De studentenbegeleider is ook het eerste aanspreekpunt bij persoonlijke vragen en moeilijkheden. 
  • Elke opleiding heeft ook een eigen trajectbegeleider. Hier kunnen studenten terecht met vragen rond leerkrediet, vrijstellingen, aangepaste studietrajecten, … 
  • Heeft je kind specifieke noden zoals dyslexie, ADHD, topsport …? Ook als student kan je in aanmerking komen voor individuele aanpassingen zoals bijvoorbeeld extra tijd om examens te maken. Deze opties worden case per case bekeken. 

Check www.ap.be/begeleiding-op-maat voor meer details. 
 

GOOD TO KNOW 💡

Collega Véronique van de dienst Gelijke Onderwijskansen: Eerstejaarsstudenten die minder dan 40% scoren op de examens waarvoor in semester 1 een afsluitend examen wordt georganiseerd, krijgen studieadvies zodat ze meteen kunnen bijsturen. Er zijn verschillende redenen mogelijk voor een dip in je punten. Dus de studentenbegeleider gaat samen met de student op zoek naar de oorzaak en deelt tips om je studeermethode en studieresultaten te boosten. 

Welk opleidingsniveau past bij mijn kind?

Als je gaat studeren, moet je heel wat knopen doorhakken. Welke stad? Welke school? Welke studierichting? … Iets kiezen dat je leuk vindt is een must. Maar zorg dat je toekomstige student ook verder kijkt dan interesse. Want ook het opleidingsniveau kan bepalend zijn voor het studiesucces

  • Een graduaat (niveau 5) kan je alleen aan de hogeschool volgen. Het duurt gemiddeld twee jaar en stoomt je klaar voor een specifieke job. De focus ligt vooral op inoefenen en dat doe je zowel op de campus als op de werkvloer. Zo mag je heel veel en al heel vroeg in je opleiding meedraaien in bedrijven. Met je diploma kan je meteen aan het werk gaan of (via een vervolg- of verkort traject) nog een professionele bachelor behalen. 
  • Een professionele bachelor (niveau 6) kan je alleen aan de hogeschool volgen en duurt meestal drie jaar. Je bouwt een goede theoretische basis op in combinatie met sterke praktijkskills. Ook hier leer je al doende: op de campus én in het werkveld. Zo loop je als laatstejaars uitgebreid stage. Met je diploma kan je meteen aan de slag in diverse jobs of doorstromen naar een vervolgopleiding aan de hogeschool (rechtstreeks) of een master aan de universiteit (via een schakeljaar). 
  • Een academische bachelor (niveau 6) duurt meestal drie jaar en kan je aan de universiteit of aan een School of Arts volgen. (Bij AP zijn dat de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.) De nadruk ligt vooral op theorie en wetenschappelijk onderzoek. Met je diploma kan je doorstromen naar een master. 

Check www.ap.be/opleidingen voor meer details. 
 

GOOD TO KNOW 💡

Collega Véronique van de dienst Gelijke Onderwijskansen: Zodra je een hoger diploma op zak hebt, kan je altijd nog doorstromen. Bijvoorbeeld: van graduaat naar bachelor, van bachelor naar master … Dit kan rechtstreeks of via een (ver)kort traject, dus je hoeft niet altijd per se van nul te starten. Doorstromen wordt door veel studenten ook als positiever ervaren, omdat ze zo gaandeweg meer kennis, vaardigheden én zelfvertrouwen verwerven. 

Hoe ziet een academiejaar eruit?

Een academiejaar kan op twee manieren ingedeeld worden. 

  • Semestersysteem. Hierbij is het academiejaar opgedeeld in twee blokken. Je hebt telkens een dertiental weken les, gevolgd door examens of evaluaties. 
  • Modulesysteem. Hierbij is het academiejaar opgedeeld in vier blokken. Je hebt telkens een zestal weken les, gevolgd door examens of evaluaties. 

In beide systemen zijn er geen lessen tijdens de vakantieperiodes (herfst, kerst, krokus, pasen, zomer). Tijdens de kerstvakantie is het voor studenten in het semestersysteem vaak wel blokken geblazen voor de examens van januari. Heel uitzonderlijk kan het ook gebeuren dat een student tijdens de vakantie stage heeft. 

Niet geslaagd? Eind augustus worden er herexamens (tweede zit) georganiseerd en is er in veel gevallen nog een herkansing mogelijk. 

Check www.ap.be/reglementen-kalenders voor meer details. 
 

GOOD TO KNOW 💡 

Collega Kris van de Studentenadministratie: Bij AP Hogeschool hebben bijna alle opleidingen een semestersysteem. Aan de hogeschool gaan we prat op praktijk, dus ook hier worden studenten grotendeels beoordeeld via permanente evaluatie. Bonus: Aan de universiteit wordt ook met een semestersysteem gewerkt. Dus studenten die nog voor een vervolgopleiding aan de unief gaan, ervaren de overstap vaak vlotter. 

Hoe zit dat met leerkrediet en studiepunten?

Een opleiding bestaat uit een aantal studiejaren. Om een bachelordiploma te halen, studeer je bijvoorbeeld gemiddeld drie jaar als je het modeltraject oftewel standaardtraject volgt. 

Elk studiejaar heeft een studieprogramma dat bestaat uit opleidingsonderdelen. Die opleidingsonderdelen worden uitgedrukt in studiepunten. Hoe meer studiepunten een opleidingsonderdeel heeft:

  • hoe groter de vereiste studie-activiteit (bv. het aantal uren dat je les volgt, studeert en taken maakt, examens doet, stage loopt …) en
  • hoe zwaarder het opleidingsonderdeel doorweegt in je programma. 

Het leerkrediet is het saldo van je studiepunten. Iedereen die in het hoger onderwijs start als student krijgt 140 studiepunten om mee vertrekken. Tijdens je opleiding kan je studiepunten verwerven of verliezen.

  • Ben je geslaagd voor een vak? Dan win je die studiepunten terug.
  • Ben je niet geslaagd voor een vak? Dan ben je die studiepunten kwijt. 

Check www.ap.be/leerkrediet voor meer details. 
 

GOOD TO KNOW 💡

Collega Kris van de Studentenadministratie: Voor bachelor- en masteropleidingen kan je alleen inschrijven als je voldoende leerkrediet hebt. Om in een graduaat in te schrijven, heb je geen leerkrediet nodig. Je verwerft wel studiepunten als je slaagt. Als je niet van de eerste keer goed gekozen hebt en tijdig van opleiding switcht, hou je ook voldoende leerkrediet over om je nieuwe opleiding te starten. 

Heeft mijn kind recht op een studietoelage van de overheid?

Om een studietoelage van de Vlaamse Overheid te krijgen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Bij AP heeft bijna 1 op 3 studenten heeft recht op zo’n studietoelage. Dus het is zeker de moeite om te checken of jouw toekomstige student ook in aanmerking komt. 

Je kan tot 1 juni van het lopende academiejaar een aanvraag voor een studietoelage van de overheid indienen. Dat doe je rechtstreeks en online via de website van de overheid. Bij ons Student Center kan je altijd terecht met vragen.  

Check www.ap.be/student-center/financiele-ondersteuning voor meer details.

GOOD TO KNOW 💡 

Collega Chaima van de sociale dienst: Het kan soms een paar weken of zelfs maanden duren voordat je studietoelage-aanvraag door de Vlaamse Overheid verwerkt is. De meeste studiekosten vallen echter aan het begin van het academiejaar. Om dit te overbruggen kan je via de sociale dienst van de hogeschool in veel gevallen een voorschot op je studietoelage aanvragen. 

Is er voorkennis vereist om te starten?

In de eerste plaats heb je natuurlijk voldoende interesse, motivatie en inzet nodig. Voorkennis is mooi meegenomen, maar doorgaans geen must. Op de opleidingspagina’s staat meestal of er specifieke voorkennis vereist is. 

  • Wie wil starten in de lerarenopleiding Kleuteronderwijs, Lager Onderwijs of Secundair Onderwijs moet wel een verplichte starttoets afleggen die peilt naar je niveau. Deze is niet bindend: dus iedereen die ‘m aflegt, mag sowieso aan de opleiding beginnen. Bij een lage score moet je wel verplicht een remediëringstraject volgen. Om te zorgen dat iedereen zich zo goed mogelijk op de starttoets kan voorbereiden, heeft AP een proefversie uitgewerkt. 
  • Ook wie wil starten in een artistieke opleiding aan de Academie of het Conservatorium moet een verplichte toegangsproef afleggen. Deze is wel bindend: alleen wie slaagt, kan zich inschrijven.

Check www.ap.be/toelatingsvoorwaarden voor meer details.
 

GOOD TO KNOW 💡

Collega Nathalie van de Studentenbegeleiding: Zowel voor als tijdens de opleiding kunnen studenten vrijblijvend hulp krijgen om hun kennis bij te schaven of op te frissen. Bijvoorbeeld: je kan een korte zomercursus volgen om je klaar te stomen voor de start van het academiejaar. Je kan tijdens het academiejaar deelnemen aan monitoraatlessen om extra hulp of uitleg te vragen aan de lector. Je kan online cursussen volgen om op je eigen tempo bij te werken … 

Heb je als student een laptop nodig?

Als je gaat studeren is een computer onmisbaar. Als student zal je bijvoorbeeld digitaal opdrachten moeten indienen, je lesrooster raadplegen en soms zelfs les volgen. Vanaf academiejaar 2024-2025 heb je dan ook in alle opleidingen een eigen laptop nodig. De specifieke technische vereisten zijn afhankelijk van de gekozen opleiding. 

Omdat uiteraard niet iedereen zomaar toegang heeft tot een eigen toestel, heeft AP ook verschillende ondersteuningsopties om studenten hierbij te helpen. Bijvoorbeeld: je kan een laptop met korting of op afbetaling aankopen, een laptop huren, … 

Check www.ap.be/ict voor meer details. 
 

GOOD TO KNOW 💡 

Collega Steven van de ICT-helpdesk: Er is bij AP niet alleen ondersteuning voor de aankoop van je laptop. Studenten kunnen ook goedkoop of gratis software installeren op hun laptop. Zoals Microsoft Office, Adobe Creative Cloud, antivirusbescherming … Bovendien hebben al onze campussen gratis wifi

Hoe vind je een goed kot in Antwerpen?

De zoektocht naar een kot in Antwerpen start je best op Kotweb. Deze databank is een samenwerking tussen de stad Antwerpen en het hoger onderwijs. 

Kotweb beschikt niet alleen over het grootste aanbod aan studentenhuisvesting in Antwerpen, maar heeft ook handige extra’s. Zo is er een kwaliteitslabel waaraan je kan zien hoe het zit met woonkwaliteit en brandveiligheid. Een modelcontract waardoor je zeker bent dat alles juridisch in orde is. En een uitgebreide hulprubriek met antwoorden op veel gestelde vragen. 

Check www.ap.be/op-kot voor meer details. 
 

GOOD TO KNOW 💡 

Collega Nena van de dienst Huisvesting: In tegenstelling tot de universiteit heeft AP geen eigen studentenresidenties. We hebben wel een paar studentenkamers beschikbaar voor studenten die nood hebben aan tijdelijk onderdak. Bijvoorbeeld als pendelen lastig is tijdens stage of examens, of als de student zich in een kwetsbare leefsituatie bevindt. 

Nog meer info en tips voor ouders?