Overslaan en naar de inhoud gaan

Studeren in België als Nederlander

Niet ver. Niet duur. En vooral erg veel leuks dat je écht niet wil missen. Ja, ook voor Nederlanders is studeren in Antwerpen een must. Kies dus snel voor AP Hogeschool en tel uit je winst!

Als Nederlander in België komen studeren aan AP Hogeschool? Zeker doen, want:

  • Er geldt geen lotingssysteem of inschrijvingsstop
  • Je hebt net iets sneller een bachelordiploma op zak
  • In ons breed opleidingsaanbod zit voor elk wat wils
  • Je kan rekenen op stevige persoonlijke ondersteuning
  • Studeren in Antwerpen is flink goedkoper dan in Nederland
  • Antwerpen is al enkele jaren de populairste studentenstad van Vlaanderen
  • Onze campussen liggen in hartje stad en zijn vlot bereikbaar
  • Ook late beslissers zijn welkom

Stappenplan: studeren in Antwerpen als Nederlander

Verder studeren voelt voor iedereen als onbekend terrein. Zéker als je dat ook nog eens in het buitenland gaat doen. Toelatingsvoorwaarden, financiering, op kamer gaan, … Andere regeltjes en gebruiken maken het complex. Om voor jou het overzicht te bewaren, ontwikkelden we een handig stappenplan wat je als Nederlander nodig hebt om in België te komen studeren. Laat je gegevens achter en het stappenplan verschijnt in no-time in je mailbox.

 
 

Veelgestelde vragen door studenten uit Nederland

Studenten uit Nederland

Kan ik met een Belgisch diploma ook aan de slag in Nederland?

Ja hoor! Al onze opleidingen zijn op Europees niveau gelijkgeschakeld. Dus je kan met een Belgisch diploma ook gewoon aan de slag in Nederland. Nu ja, áls je ooit nog weg wil uit Antwerpen natuurlijk ...

 

Nederland   België
voortgezet onderwijs = secundair onderwijs
associated degree = graduaat
HBO = professionele bachelor
WO = academische bachelor of master

Wat kost studeren in België?

Het studiegeld in België wordt jaarlijks door de Vlaamse overheid bepaald. Alle hogescholen en universiteiten hanteren dezelfde vaste bedragen. Het individuele plaatje is afhankelijk van verschillende factoren zoals type opleiding, type studiecontract, aantal studiepunten, of je recht hebt op een beurs of toelage ... 

In Nederland bedraagt het collegegeld gemiddeld zo'n 2.000 euro per jaar. In België betaal je voor een modeltraject als niet-beursstudent vaak bijna de helft. Hoewel je hier nog opleidingsgebonden kosten, cursusmateriaal en leefkosten (huisvesting, vervoer, vrije tijd ...) bij moet tellen, kom je als student in België sowieso voordeliger uit. 

👉 Lees meer over studiekosten

Kan ik Nederlandse studiefinanciering krijgen als ik in België studeer?

Om Nederlandse studiefinanciering te krijgen voor een opleiding in Vlaanderen, moet je onder een diplomacontract ingeschreven zijn voor ten minste 30 studiepunten in een graduaats-, bachelor- of masteropleiding. 

Een inschrijving voor een schakelprogramma of voorbereidingsprogramma geeft alleen recht op financiering in combinatie met een inschrijving van minimaal 30 studiepunten voor een graduaats-, bachelor- of masteropleiding. 

Daarnaast mag je geen enkele vorm van financiering ontvangen van de Vlaamse overheid

👉 Meer info over studiefinanciering voor studenten uit Nederland

Hoe lang duurt een opleiding in België?

De studieduur in België is vaak net dat tikje korter dan in Nederland. Zonder dat je evenwel aan kwaliteit en niveau moet inboeten! 

Bij een professionele bachelor kan je in drie jaar* je diploma behalen. (Met uitzondering van de bachelor Verpleegkunde: die duurt vier jaar) 

Bij een graduaat kan je in circa twee jaar* je diploma behalen.

Wil jij je opleiding liever spreiden? Ook dat kan in de meeste opleidingen. Informeer zeker eens naar je mogelijkheden. 

👉 Ontdek al onze opleidingen

 

* studieduur in modeltraject

Kan ik met mijn Nederlands diploma rechtstreeks starten bij AP Hogeschool?

Bij AP Hogeschool geldt er geen lotingssysteem en geen inschrijvingsstop. Al kan je natuurlijk niet zomaar met om het even welk Nederlands diploma voortgezet onderwijs starten in het Vlaamse hoger onderwijs. 
 

  HAVO MBO4 VWO HBO propedeuse
graduaat ja ja ja ja
professionele bachelor nee ja ja ja
academische bachelor nee* nee* ja* ja*


Let wel: om te kunnen starten in een artistieke opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kusten Antwerpen of het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (aka onze Schools of Arts) moet je altijd eerst slagen voor een verplichte toelatingsproef

👉 Check de toelatingsvoorwaarden

Studeren in Antwerpen

Lekker voordelig

Studeren bij AP Hogeschool heeft heel wat voordelen. Zéker voor studenten die uit Nederland komen. Benieuwd waarom je best koers zet naar Antwerpen? Speciaal voor jou hebben we de voornaamste voordelen op een rijtje gezet. 

6 redenen om als Nederlander in België te studeren

Zot van A

Antwerpen is (nog) niet de grootste, maar wel al enkele jaren de populairste studentenstad van Vlaanderen. Ook steeds meer Nederlanders vinden hun weg naar onze koekenstad. Logisch, want Antwerpen en AP Hogeschool zijn vlot bereikbaar. Onze campussen liggen in hartje stad en pal in het bruisende stads- en studentenleven. Zo hoef je geen seconde van de pret te missen!

10 voordelen van studeren in Antwerpen

Op kamers

Wil jij graag op kamers? Begin dan maar alvast met 'op kot' te zeggen, want anders begrijpen we je hier niet. Haha! Een studentenkamer in Antwerpen vinden, is gelukkig geen probleem. Zo liggen de prijzen hier een pak lager dan in Nederland en is ook hospiteren niet aan de orde. 

Zo vind je vlot en veilig een fijn stekje

Verblijfsvergunning

Kom je tijdelijk in België wonen om te studeren? Dan moet je er wel voor zorgen dat je verblijfsvergunning in orde is. Je kan ervoor kiezen om je domicilie (bij je ouders) in Nederland te behouden of om je in Antwerpen te laten inschrijven

Ontdek hier alle procedures en voorwaarden

Meteen mee met de locals

Do's en don'ts

Praat niet te luid en zeg vooral níét patat tegen een pak friet. Dit doe je beter niet als Nederlandse student in België

 

Snelcursus Vlaams

Een smoske, buizen of zwanzen? Met deze handige woordenlijst kan je vlot meeklappen met je Vlaamse medestudenten. 

Hier moet je zijn

Benieuwd naar de leukste (studenten)plekjes in 't stad? Onze studenten verklappen hun favoriete hotspots in Antwerpen

Nederlandse studenten aan het woord

  • Ik zou het gewoon iedereen aanraden. Het is echt een verrijking om even buiten je comfortzone te gaan.

    Elise Jacobse uit 's Gravenpolder, studente Verpleegkunde

  • In Nederland moet je telkens hospiteren als je op kamers wil. In Vlaanderen hoeft dit niet en kan je gewoon zelf kiezen waar je op kot gaat. Gewoon tekenen, zonder veel moeilijkheden of een selectie. Dat is veel fijner!

    Matthijs Van Wissen uit Maastricht, student Hotelmanagement

  • In Nederland zijn er veel opleidingen met een toelatingstest. Vervolgens wordt er ook nog eens gekeken naar je cijfers uit het verleden. Bij AP krijgt iedereen de kans om zich te bewijzen in een opleiding. Dat is erg fijn en spreekt me aan.

    Dagmar Aarse uit Rotterdam, studente Journalistiek

  • In Nederland vond ik niet die specifieke richting die ik wou en bij AP sprak het vakkenpakket me meteen aan.

    Nathalie Vriends uit Breda, studente Communicatiemanagement

  • In het begin vond ik het wel wat eng, als Nederlandse tussen allemaal Vlaamse Klasgenoten. Gelukkig heeft mijn klas me goed ontvangen. Af en toe maken ze wel mopjes, maar dat is niet zo erg natuurlijk.

    Daantje Idelenburg uit Amsterdam, studente Drama