Overslaan en naar de inhoud gaan
Voedings- en Dieetkunde

Voedings- en Dieetkunde

Ben je graag bezig met gezonde voeding en droom je ervan anderen hierin te begeleiden? Kies dan voor het gevarieerde en vernieuwde programma van de opleiding Voedings- en Dieetkunde. Je werkt overwegend op drie domeinen: toegepaste wetenschappen, voedingswetenschappen en persoonlijke vaardigheden. Vanaf het prille begin van deze opleiding sta je met beide voeten in het werkveld. De ideale voorbereiding voor een boeiende carrière als diëtist of voedingsdeskundige. Bovendien heeft de opleiding ook een flexibel programma zodat je werken en studeren kan combineren.

Iets voor jou?

Jij wil van gezonde voeding je beroep maken en anderen helpen aan een meer evenwichtige levensstijl. Later onderscheid je moeiteloos voedingsfabels en -mythes van de gezonde waarheid. En adviseer je toekomstige ouders over voeding tijdens de zwangerschap, werk je een specifiek medisch dieet uit, bedenk je een gezond en gevarieerd menu voor een bedrijfsrestaurant volgens een afgesproken budget, treed je op als expert in de voedingssector ... Overal waar over voeding gesproken wordt, laat je je stem horen. 

Wat leer je?

  • Alles over voeding en gezondheid: van de kleinste voedingsstoffen over industriële voedingsmiddelenproductie tot specifieke medische diëten.
  • De opleiding is wetenschappelijk onderbouwd en leert je kritisch denken en handelen.
  • Soft skills zoals communiceren, samenwerken of rapporteren.
  • Managementcompetenties zoals tijdmanagement, marketing, zelfsturing, ondernemen, werken in team ...

Wie word je?

Als afgestuurde diëtist en voedingsdeskundige zit je in een goede positie op de arbeidsmarkt. Wist je dat je de titel van diëtist beschermd is? Je mag deze enkel officieel gebruiken met een bachelordiploma Voedings- en Dieetkunde. Dankzij het vernieuwde programma van de opleiding ben je bovendien klaar voor de job als diëtist of voedingsdeskundige van vandaag.

Jouw wetenschappelijk onderbouwde kennis en advies is welkom in verschillende sectoren. Zo kan je in een ziekenhuis of zorginstelling patiënten met individuele voedingsbehoeftes begeleiden. Sta je straks in voor de kwaliteitsbewaking van een voedingswarenproducent. Stuur je de grootkeuken van een cateringbedrijf aan. Of werk je mee aan een nieuwe campagne rond gezonde voeding. 

Gloednieuwe campus

Je krijgt les in onze splinternieuwe campus Hallen. Verwacht je aan moderne les- en praktijklokalen, maar ook hightech laboratoria zoals het food innovation lab of onze grootkeuken. Midden in de bruisende wijk Dam leer je in alle comfort de kneepjes van het vak. 

Benieuwd naar meer? Volg de campus hier op de voet. 

Je opleiding bestaat voor meer dan een derde uit praktijk. Dat betekent dat je het erg druk zal hebben met labo’s, opdrachten en projecten uit het werkveld. Alle praktijkervaring leg je vast in een persoonlijk ontwikkelingsplan dat later goed van pas zal komen. In het laatste jaar volgt de kers op de taart: een intensieve stage. Na je studie ben je een volwaardig diëtist en kan je zelfstandig klanten en patiënten begeleiden.

De opleiding bestaat uit zes semesters verdeeld over drie jaar. Elk semester is een afgerond geheel van 30 studiepunten en heeft een vast thema. Die thema's gaan over heel concrete taken uit de dagelijkse praktijk van een diëtist. Na de theorie ga je altijd meteen over tot de praktijk. Je oefent de leerinhoud zodat je het ook goed begrijpt. Ook voor de wetenschappelijke vakken is dit zo. 

 

Leg je eigen accenten in de opleiding. Is er een thema dat je heel erg aanspreekt? Dan kan je dit verder uitdiepen in de praktijk- en werkveldoefeningen. Verder is het programma flexibel zodat we nieuwe trends over voeding of in de maatschappij meteen bespreken in de les.

 

Je studeert voor een officieel erkend en beschermd beroep. Alleen met een bachelordiploma Voedings- en Dieetkunde mag je deze job uitoefenen. Er zijn trouwens ook maar enkele instellingen in Vlaanderen die deze opleiding aanbieden. Dat geeft je alvast een streepje voor op de arbeidsmarkt!

 

Wil je graag werken en studeren tegelijk? Kies dan voor het flexibel programma van de opleiding. Je traject bestaat dan uit één vaste lesdag (donderdag) op campus gecombineerd met zelfstudie en lessen op afstand. Op die manier blijft de combinatie met een job haalbaar. 

Meer over het flexibele programma 

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

  • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
  • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Voedings- en Dieetkunde is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Programma

Het standaard programma van de opleiding Voedings- en Dieetkunde telt 180 studiepunten, gespreid over drie jaar

Benieuwd naar de vakken in jouw studieprogramma? Klik dan op de blauwe balken en ontdek alle bijbehorende details. Wanneer je op een specifiek vak klikt, vind je alle relevante informatie over dat vak. Of download de printbare pdf-versie en ontvang het volledige programma per mail.

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.
  • In het eerste jaar krijg je een uitgebreide wetenschappelijke basis. Inzichten uit de chemie, biochemie, biomedische wetenschappen en voedingswetenschappen zijn je uitgangspunt als diëtist. 
  • Je leert ook correct diëtetisch handelen. Zo kom je alles te weten over de basisbeginselen van gezonde voeding en levensstijl zoals de voedingsdriehoek, voedingsleer, voedingsmiddelenleer, merkenkennis, voedselveiligheid ... 
  • Je voert onderzoek en leert daarbij om evidencebased te werken en je resultaten te onderbouwen. Bijvoorbeeld, wat is de ideale portiegrootte en welke inschattingsfouten maken mensen hierbij?
  • In de opleidingsonderdelen quality & quantity en food & nutrition werk je aan opdrachten uit de dagelijkse praktijk van een diëtist. Je doet bijvoorbeeld een kookworkshop voor een bepaalde doelgroep.
  • Tot slot leer je tijdens de opleidingsonderdelen dietetic skills en taste & food skills concrete praktijkvaardigheden zoals consultatietechnieken en gezond koken. 
  • In het tweede jaar verdiep je je in twee van de drie grote domeinen van een diëtist. 
  • De eerste gaat over gezondheidsbevordering. Je werkt interventies uit voor een specifieke doelgroep. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat studenten dagelijks meer groenten eten? Een uitdagende opdracht waarbij je ook creatief kan zijn. 
  • Het tweede domein is de productie van voeding. Tijdens het vak production & facility steek je de handen uit de mouwen en ontdek je alles over de grootkeuken
  • In het vak diëtetiek ontdek je welke voedingsaanpassingen nodig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen of aandoeningen.
  • De vakken dietetic skills en taste & food sluiten hierop aan. Je geeft voedingsadviezen en stelt specifieke dieetmaaltijden samen.
  • De biomedische wetenschappen zorgen voor de wetenschappelijke onderbouwing.

  • In het derde jaar diep je de curatieve gezondheidszorg uit en werk je onder andere combinatiediëten uit. Je beslist ook zelf over de invulling van een aantal studiepunten.
  • Je kiest een specialisatie: sportvoeding, klinische diëtiek of strategisch management. 
  • Je beslist over de invulling van (internationale) professionalisering met extra keuzevakken binnen en buiten onze opleiding, werkveldactiviteiten, navormingen, studiedagen, internationale weken, enz. 
  • Je schrijft ook een bachelorproef waarin je een opdracht uit het werkveld uitvoert. Dit kan gaan over allerlei onderwerpen: interventie rond gezonde voeding bij shiftwerk voor een politiezone, interventie rond gezonde levensstijl bij de brandweer, een lessenreeks over voedselveiligheid voor de arbeiders in een bepaald bedrijf, een literatuurstudie, een onderzoek naar waste in een WZC …
  • Ben je geboeid door sportvoeding? Dan mag je in het laatste jaar ook het microcredential Expert in sportvoeding volgen. Dit telt voor 12 studiepunten en vervangt je specialisatie en (internationale) professionalisering. Ook je bachelorproef hoef je dan niet meer te schrijven.
  • Tot slot volg je een stage van 14 weken in het laatste semester en neem je deel aan een week rond interprofessioneel samenwerken binnen de gezondheidszorg. 

Je kan in deze opleiding ook instromen in het tweede semester. Dan neem je in februari al enkele opleidingsonderdelen van het eerste jaar op. Hoeveel dit er zijn, hangt af van je vooropleiding in het hoger onderwijs. Op deze manier studeer je gespreid waardoor je er waarschijnlijk wat langer over doet dan wanneer je in september opstart.

Interesse in een opstart in februari? Neem dan contact op met een trajectbegeleider van de opleiding.

Flexibel programma

Zin in een carrièreswitch? Dan kan je bij AP de opleiding Voedings- en Dieetkunde combineren met een vaste job. Dankzij het flexibele programma voor werkstudenten studeer je na vier jaar af. 

Dit traject is er ook voor werkzoekende die door een arbeidsbemiddelingsdienst (VDAB) een voorgesteld traject naar werk volgen. Je mag in dat geval nog geen masterdiploma of een tweede cyclusdiploma hebben.

Je hebt één vaste lesdag per week les op campus, namelijk donderdag tussen 8 en 17.30 uur. De rest van het programma leg je via zelfstudie af. Zo behaal je op vier jaar tijd een bachelordiploma. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. In januari en juni leg je examens af. In je laatste jaar doorloop je, net zoals de studenten in het voltijdse traject, een fulltime stage van 14 weken en schrijf je een eindwerk.

Elk jaar heeft een eigen thema: 

  1. Quality & Quantity
  2. Food, Nutrition & Lifestyle
  3. Dietetics
  4. Dietician

Per semester gaat de aandacht naar een beperkt aantal vakinhouden zodat je de beschikbare tijd efficiënt kan invullen. De contactmomenten op donderdag zijn enorm leerrijk omdat je de link tussen theorie en praktijk legt. Via taken krijg je inzicht in je leerproces. In de hogere jaren vul je een deel van de studiepunten zelf in: intern of extern.

 

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Meteen aan de slag

Verschillende soorten bedrijven en instellingen die met voeding te maken hebben, zijn verplicht om een diëtist in dienst te nemen. Je vindt dus vlot werk in ziekenhuizen, zorginstellingen en instellingen voor gezondheidsadvies. Maar ook privébedrijven hebben voedingsdeskundigen nodig, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van nieuwe voedingsproducten, of als kritische stem in het bedrijfsrestaurant. Ten slotte kan je ook als zelfstandig diëtist aan de slag.

Je ziet het: het werkveld is heel breed en minder bekende sectoren zijn voor diëtisten zelfs de grootste werkgever. Je hebt daarom later keuze zat. 

  • Wil je doorstromen naar een masteropleiding? Dan kan je na een schakelprogramma instromen in de master Gezondheidsvoorlichting en –bevordering, de master Management en het Beleid van de Gezondheidszorg, of een master Biowetenschappen: Voedingsindustrie.
  • Of specialiseer je in het subdomein van de voedings- en dieetleer. Sportvoeding, voeding bij kankerbehandeling en diabetes zijn enkele voorbeelden van populaire specialisatieopleidingen. Bij AP kan je het microcredential Expert in sportvoeding volgen, tijdens je studie of na afloop.
  • Heb je specifiek interesse in ouderenzorg? Dan is de bachelor-na-bachelor Toegepaste Gerontologie een logisch vervolg. 
Trek eropuit

Tijdens de opleiding krijg je de kans om een internationale ervaring op te doen. Wie dat wil, kan een volledig semester in het buitenland doorbrengen bij een partnerhogeschool of een op buitenlandse stage lopen.

Voor wie liever niet lang weggaat, zijn er nog andere opties. Zo kan je deelnemen aan een internationale week of project zowel in het buitenland als op de campus in Antwerpen. 

Buitenland

FAQ over deze opleiding

  • Is er voorkennis nodig om te kunnen starten?

    • De stap naar het hoger onderwijs kan uitdagend zijn. Daarom werk je in het eerste semester aan je persoonlijke ontwikkeling. Je ontdekt wat de verwachtingen zijn en hoe je je kan voorbereiden.
    • Je krijgt enkel wetenschappelijke vakken die relevant zijn voor het beroep van diëtist. Als je al een goede basis hebt uit het middelbaar (TSO of ASO) kan je wel verder. 
    • Spijker in de zomer je kennis bij via zomercursussen en e-learning (online cursussen chemie, wiskunde ...).
    • Wie de studiedruk doorheen het jaar wil verlagen, kan de opleiding ook spreiden over vier jaar. In dit aangepast traject neem je 34 i.p.v. 60 studiepunten op per jaar. Je volgt de wetenschappelijke vakken pas in het volgende jaar. Kom eerst een paar weken les volgen voor je deze beslissing neemt. Zo ben je zeker van je stuk. 
    • Sowieso blijven je motivatie, inzet en interesse het belangrijkste. Als dit goed zit, is de kans groter dat je slaagt.

  • Hoe zien de lessen en examens eruit?

    • De opleiding heeft een semestersysteem. Het voordeel daarvan is dat je voldoende tijd en ruimte hebt om je kennis op te bouwen.
    • Je leert ook al doende door te oefenen en herhalen. Elke week bijvoorbeeld krijg je een leertaak waarbij je een probleem uit het werkveld moet oplossen. Je bent daarvoor aanwezig op de campus zodat je verschillende skills kan inoefenen zoals gespreks- en motivationele technieken.
    • Je krijgt ook veel verschillende feedbackmomenten. Tussentijdse reflectie en feedback helpen je om te groeien en jezelf bij te sturen doorheen het jaar. De ideale voorbereiding op je examens. 
    • Pas op het einde van een opleidingsonderdeel heb je examens. Die periode duurt 3 tot 4 weken zodat je examens goed gespreid zijn en je voldoende tijd hebt om te studeren. 

  • Hoe groot zijn de klasgroepen?

    • Dit is elk jaar afhankelijk van het totaal aantal studenten.
    • Praktijk krijg je in kleinere groepen van maximum 20 studenten.
    • Theorie volg je in grotere groepen van maximum 80 studenten.