Overslaan en naar de inhoud gaan

Congres Navorming 2025

Het Congres Navorming is een dynamisch evenement dat is ontworpen om de horizon van preventieadviseurs, HR-professionals en andere welzijnsprofessionals te verdiepen en te verbreden. In een tijd waarin welzijn op de werkvloer steeds crucialer wordt, vind je hier een podium om met collega's en experts te netwerken, te leren en je kennis en skills te versterken.

Met een rijke selectie van 32 infosessies en 39 werksessies ontdek je een overvloed aan mogelijkheden om kennis en inzichten op te doen die je direct kan toepassen in je dagelijkse praktijk. Of het nu gaat om de nieuwste ontwikkelingen in regelgeving, innovatieve benaderingen van preventie of effectieve HR-strategieën, het programma is zorgvuldig samengesteld om aan de diverse behoeften van onze deelnemers te voldoen.

Op donderdag bevat ons programma 4 reeksen van telkens 8 infosessies. Hier ligt de focus op kennisoverdracht. Op vrijdag pakken we uit met 3 reeksen van telkens 13 werksessies. Hier steken we de handen uit de mouwen, verwachten we een meer actieve inbreng van de deelnemers en is er ook ruimte voor ervaringsuitwisseling.

Download hier het volledige programma.
 

Programma donderdag 12/06/2025

Onthaal met koffie en versnapering | 8u15-9u15

Welkom

Welkom (terug) op het Congres Navorming! Begin deze leerrijke dag met een kop koffie of thee, een koek of stuk fruit.

Infosessies reeks 1 | 9u15 - 10u30

IS 1.1 - AI en de veranderende arbeidswereld

Omschrijving

We bekijken de diepgaande impact van AI op de arbeidsmarkt, met speciale aandacht voor de menselijke kosten. Algoritmisch management, digitale surveillance en geautomatiseerde beoordelingssystemen veranderen de werkomstandigheden, vaak in het nadeel van werknemers. Wereldwijd strijden werknemers en vakbonden voor betere arbeidsvoorwaarden, terwijl rechtbanken bedrijven steeds vaker verantwoordelijk houden voor de gevolgen van hun algoritmes. De sessie sluit af met reflecties over de toekomst van werk in een door AI gedomineerde economie en het belang van adequate bescherming van arbeidsrechten.

Over de ervaringsdeskundige

Wim Casteels behaalde zijn doctoraat in de fysica aan de UA, waar hij onderzoek deed naar het kwantumgedrag van atomen en lichtdeeltjes. Na een switch naar data science en A.I. bij Argenta en IMEC, startte hij in 2022 bij AP Hogeschool als coördinator van het nieuwe AI-traject bij de IT-richtingen. Hij werkt daarnaast als lector en onderzoeker op het gebied van AI en het slim inzetten van data.

IS 1.2 - LOTOTO: veilig werken begint met uitschakelen & vergrendel, label, vertrouw

Omschrijving

In veel werkomgevingen worden machines en installaties gebruikt die potentieel gevaarlijke energiebronnen bevatten. Een correcte isolatie van deze energiebronnen vóór de start van werkzaamheden is essentieel om risico’s en ongevallen te voorkomen. Het LOTO(TO)-systeem (Lock-out, Tag-out, Try-out) biedt een gestructureerde methode om deze energiebronnen veilig te beheren. Maar hoe implementeer je dit effectief? Welke strategieën zijn nodig om een veilige werkomgeving te garanderen?

Over de ervaringsdeskundige

Luc Royens heeft meer dan 30 jaar ervaring in de farmaceutische sector, waar hij zijn technische expertise ontwikkelde en zich daarna richtte op preventie. Hij was hoofd van de IDPBW bij het Heilig Hart ziekenhuis te Lier en is nu de zaakvoerder van Kultivanta. Veiligheid is de rode draad in zijn carrière, van engineering en construction management naar preventiediensten en organisatorisch management.

IS 1.3 - Na een arbeidsongeval: wie-wat-hoe-wanneer

Omschrijving

Wanneer er een arbeidsongeval gebeurt, start een verplichte procedure met strikte tijdslijnen. Hierbij horen o.a. de volgende stappen:

  • Een ongevalsonderzoek uitvoeren
  • Slachtoffer en getuigen verhoren
  • Diverse administratieve documenten invullen
  •  ...

Als het ongeval (zeer) ernstig is en/of er werknemers van andere werkgevers bij betrokken waren, zal de procedure complexer zijn. Tijdens deze infosessie zetten we alle verplichtingen duidelijk op een rij: wie moet wat doen, tegen wanneer en op welke manier?

Over de ervaringsdeskundige

Steven Van den Broeck is sociaal inspecteur bij TWW Antwerpen sinds 2015. In die hoedanigheid voert hij controles uit in ondernemingen, o.m. in de haven van Antwerpen en op bouwwerven. Voordien was hij aan de slag als preventieadviseur niveau 1 in de halfgeleiderindustrie en in de telecomsector.

IS 1.4 - Agressiebeleid

Omschrijving

Een agressiebeleid is essentieel om een respectvolle werkomgeving te garanderen en helpt organisaties omgaan met agressie en geweld. Hoe je dit best aanpakt en welke voordelen je mag verwachten van een gedragen agressiebeleid?

Over de ervaringsdeskundige

Steven Van den Eede is een IDEWE-specialist in psychosociaal welzijn en agressiebeleid. Hij begeleidt organisaties bij het ontwikkelen van effectieve strategieën rond preventie, interventie en nazorg. 

IS 1.5 - Observeren, het waarom én hoe

Omschrijving

We focussen op het belang van observatie en hoe je dit effectief toepast. Daarnaast krijg je praktische tips om je communicatievaardigheden m.b.t. observatie aan te scherpen.

Over de ervaringsdeskundige

Pascal Joos heeft gewerkt als preventieadviseur en productverantwoordelijke veiligheid bij ACTA vzw en was diensthoofd IDPBW bij Paccor en H2O. Momenteel is hij HSEQ-manager bij Katoennatie. Hij heeft een passie voor het geven van opleidingen en werken rond veiligheidsgedrag.

IS 1.6 - RA niveau organisatie

Omschrijving

De wettelijke verplichting om een risicodossier op te stellen is voor de preventieadviseur - die de werkgever hierbij moet helpen - een helse opdracht. Al helemaal om te starten met een RA op niveau van de organisatie. In deze infosessie krijg je een aantal handvaten om zo’n RA in overeenstemming met de wetgeving op te stellen en ook om in je eigen organisatie betrokkenheid te krijgen in deze (voor niet-preventieadviseurs toch vreemde) materie. Er is dynamiek ingebouwd om de oefening niet te beperken tot een éénmalige “map in het schap” actie.

Over de ervaringsdeskundige

Ronny Maes is één van de kerndocenten van de opleiding niveau 2 bij het Veiligheidsinstituut. In het beroepsleven was hij tot voor kort hoofd van de Interne Dienst Preventie en Bescherming en intern milieucoördinator bij Signify.

IS 1.7 - Lithium-ion batterijen: opfrissing en richtlijnen in omringende landen

Omschrijving

Lithium-ion batterijtechnologie is niet meer weg te denken uit moderne ondernemingen. In deze sessie frissen we de basisprincipes van lithium-ion technologie op en bespreken we (Europese) normen voor opslag en handling. Van basismaatregelen tot de omgang met defecte en versleten batterijen: we analyseren de huidige praktijk en onderzoeken hoe we deze kunnen verbeteren.

Over de ervaringsdeskundige

Michiel Wellens is sinds 2022 aan de slag als onderzoeker bij het informatiecentrum van het Veiligheidsinstituut. Vanwege zijn werkervaringen als preventieadviseur en ingenieur in verschillende industriële ondernemingen is hij een waardevolle en breed inzetbare medewerker voor het informatiecentrum.

IS 1.8 - De rol van de preventieadviseur bij renovaties en nieuwbouw

Omschrijving

Organisaties evolueren voortdurend met renovaties, verbouwingen en nieuwbouw, vaak in samenwerking met externe partijen. Het is cruciaal om welzijn op het werk preventief te borgen gedurende het hele proces. In deze infosessie bespreken we een 5-fasenmodel, ontwikkeld door verschillende Vlaamse hogescholen, dat helpt om veiligheid en welzijn systematisch te integreren in het beleid.

Over de ervaringsdeskundige

Wim Lambrechts is wnd. diensthoofd van de IDPBW en verantwoordelijk voor milieuwetgeving, de coördinatie van de medische dienst en bio-veiligheid aan AP Hogeschool Antwerpen. Bart Mous is preventieadviseur en veiligheidscoördinator voor de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. 

Beiden adviseren over veiligheid en welzijn binnen de hogeschool, die 13 campussen, 16.000 studenten en ca. 2.000 medewerkers telt.

Infosessies reeks 2 | 10u45 - 12u00

IS 2.1 - AI als copiloot voor de preventieadviseur

Omschrijving

Artificiële Intelligentie verandert de manier waarop we werken. Maar hoe kunnen we tools zoals ChatGPT, Co-Pilot en Gemini inzetten om ons werk efficiënter te maken? In deze laagdrempelige sessie verkennen we de mogelijkheden en risico’s van AI met concrete toepassingen voor preventieadviseurs.

Over de ervaringsdeskundige

Frederik Marain is master filosofie en economie en was redacteur economie bij De Standaard en directeur Media bij Planet Internet. Hij doceert research, mediatechnieken en webdesign aan AP Hogeschool en geavanceerde journalistieke technieken aan de VUB. Daarnaast adviseert hij bedrijven en organisaties bij digitale en organisatorische transformaties.

IS 2.2 - De eerste stappen naar veiligheidscultuur

Omschrijving

Wil je een veilige en gezonde werkomgeving creëren, maar weet je niet waar te beginnen? Tijdens deze infosessie ontdek je de eerste concrete stappen naar een sterkere veiligheidscultuur binnen jouw organisatie.

Over de ervaringsdeskundige

Luc Royens heeft meer dan 30 jaar ervaring in de farmaceutische sector, waar hij zijn technische expertise ontwikkelde en zich daarna richtte op preventie. Hij was hoofd van de IDPBW bij het Heilig Hart ziekenhuis te Lier en is nu de zaakvoerder van Kultivanta. Veiligheid is de rode draad in zijn carrière, van engineering en construction management naar preventiediensten en organisatorisch management.

IS 2.3 - Veiligheidsaspecten in en rond een sleuf bij ondergrondse infrastructuurwerken

Omschrijving

Wegenwerken – we kunnen er niet omheen. Het dagelijks beheer, de herstellingen, vernieuwingen en uitbreidingen van rioleringen, drinkwater, telecom, elektriciteit en gas vragen immers heel wat inspanningen. Dit brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Vlario, het Vlaams kenniscentrum en overlegplatform voor gemeentelijk waterbeheer, heeft daarom een inspiratiedocument ontwikkeld. Dit document maakt de gevaren en risico’s van sleuven bij rioleringswerken bespreekbaar op de werf. Het is bruikbaar voor iedereen die te maken krijgt met werken op het openbaar terrein, maar ook voor wie gelijkaardige werkzaamheden laat uitvoeren op een bedrijfsterrein. 

In deze sessie gaan we dieper in op dit inspiratiedocument: hoe is het tot stand gekomen, wat omvat het inspiratiedocument en op welke wijze kan het helpen om de veiligheid en gezondheid op een werf te verbeteren?

Over de ervaringsdeskundige

Davy Peeters is preventieadviseur bij Pidpa. Verder is hij lid van de Vlario Werkgroep veiligheid waar hij samen met de andere rioolbeheerders in Vlaanderen inzet op onderlinge samenwerking en kennisdeling, en werkt aan gemeenschappelijke veiligheidsregels op sectorniveau.

IS 2.4 - Van boomers tot zoomers: omgaan met generatieverschillen op de werkvloer

Omschrijving

Generatieverschillen en vooroordelen op de werkvloer zijn reëel, maar hoe gaan we ermee om? Deze sessie daagt je uit om verder te kijken dan de stereotypes en geeft je nieuwe inzichten in samenwerking over de generaties heen.

Over de ervaringsdeskundige

Annick Alders is jurist bij Cautius en gespecialiseerd in de psychosociale aspecten van arbeidsveiligheid. Ze biedt advies en interne opleidingen aan bedrijven over dit onderwerp. Daarnaast begeleidt ze bedrijven en individuen naar psychosociaal welzijn via oplossingsgerichte systeemmodellen.

IS 2.5 - The sequal: strafrechtelijke aansprakelijkheid inzake arbeidsveiligheid

Omschrijving

In deze sessie overlopen we kort de basisregels van strafrechtelijke verantwoordelijkheid na een arbeidsongeval.  Wat is strafrechtelijke verantwoordelijkheid en welke mechanismen spelen hierbij? De eindverantwoordelijkheid qua welzijn op het werk berust weliswaar nog steeds bij de werkgever, maar de welzijnswetgeving voorziet ook in specifieke taken voor de hiërarchische lijn. A.d.h.v. concrete voorbeelden uit de recente rechtspraak schetsen we hoe de strafrechtelijke vervolging bij een arbeidsongeval concreet verloopt en -vooral– wie finaal kan worden gestraft.  

Over de ervaringsdeskundige

Chris Persyn is sinds 1982 advocaat en richtte in 1988 het kantoor Crivits & Persyn op, waar hij 32 jaar de afdeling sociaal recht leidde. In 2020 richtte hij Cautius op en adviseert bedrijven, organisaties en arbeidsongevallenverzekeraars over sociaalrechtelijke kwesties, terwijl hij ook leidinggevenden traint in arbeidsveiligheid. Daarnaast is hij gastprofessor aan verschillende universiteiten en publiceert hij regelmatig over sociaalrechtelijke onderwerpen, met frequente optredens als spreker over welzijn op het werk.

IS 2.6 - Re-integratie

Omschrijving

In deze infosessie zoemen we in op de uitdagingen en best practices rond werkhervatting en welzijn op de werkvloer. Daarnaast scheppen we meer duidelijkheid over de term "definitieve ongeschiktheid" en de impact ervan op zowel werkgever als werknemer.

Over de ervaringsdeskundige

Godewina Mylle is arbeidsarts bij IDEWE en maakt deel uit van het Kennis-, Informatie- en Onderzoeksteam van IDEWE. Ze is een ervaren professional op het gebied van gezondheid en re-integratie, met een sterke focus op het begeleiden van werknemers tijdens re-integratietrajecten en het vaststellen van definitieve ongeschiktheid.

IS 2.7 - Van schok naar veerkracht, een praktische gids voor een traumabeleid

Omschrijving

Elke organisatie kan te maken krijgen met ingrijpende gebeurtenissen die medewerkers diep raken. Hoe zorg je voor een goed traumabeleid en een effectieve eerste opvang na een crisis? In deze sessie leer je wat trauma is en hoe je in vijf stappen een gedragen en praktisch werkbaar traumabeleid opzet. Je krijgt concrete tools om medewerkers op een juiste manier op te vangen, nazorg te bieden en een organisatiecultuur te creëren waarin trauma en veerkracht bespreekbaar zijn. 

Over de ervaringsdeskundige

Daisy Buttiens is psychologe en preventieadviseur psychosociale aspecten met expertise in stress, trauma en rouw (na zelfdoding). Na vijf jaar ervaring bij een externe dienst richtte ze in 2025 haar eigen onderneming Resilire op. Daisy helpt organisaties hun psychosociaal beleid te versterken door de mens achter de functie centraal te stellen, met een focus op veerkracht, groei en verbondenheid.

IS 2.8 - Van pilootproject tot programma ter preventie van burn-out: detecteren, evalueren en begeleiden

Omschrijving

Fedris heeft de afgelopen jaren een pilootproject voor de preventie van burn-out gevoerd bij werknemers die bedreigd werden door of getroffen werden door een vroegtijdig stadium van burn-out. Welke resultaten werden behaald? Waartoe hebben deze geleid? 

Tijdens onze informatiesessie krijgt u de kans om meer te leren over de aanpak van Fedris, het begeleidingstraject en de belangrijke rol die u kunt spelen in de preventie en detectie  van burn-out binnen uw organisatie.  Wij nodigen u van harte uit om deze sessie bij te wonen.

Over de ervaringsdeskundige

Lies Meiresonne werkt als klinisch psycholoog bij het Federaal agentschap voor beroepsrisico's (Fedris).  Fedris draagt actief bij aan de bescherming en de bevordering van de gezondheid van werknemers in het arbeidsmilieu. Zij is binnen Fedris mee verantwoordelijk voor de dagelijkse werking van het programme ter secundaire preventie van burn-out. 

Lunch | 12u00-13u00

Middagpauze

Even bijtanken en bijpraten met een broodje, een slaatje of een lekkere soep erbij.

Infosessies reeks 3 | 13u00 - 14u15

IS 3.1 - ChatGPT gebruiken voor de opmaak van risicoanalyses en andere documenten

Omschrijving

Maak kennis met de mogelijkheden van ChatGPT als hulpmiddel voor het maken van RA’s en toolbox-meetings en andere documenten.  Marc deelt graag de ‘prompts’ om dit later ook in te zetten.

Over de ervaringsdeskundige

Marc Schevelenbos werkt intussen 20 jaar voor Constructiv.  Hij bezoekt bouwplaatsen en aannemers met het oogpunt ze bij te staan en bij te sturen in het voeren van een preventiebeleid. Vanuit de jarenlange ervaring om kleine werkgevers de basis rond risicoanalyse bij te brengen kwam ChatGPT als een heel welgekomen hulpmiddel. 

IS 3.2 - Multiculturele diversiteit op de werkvloer

Omschrijving

Elke levensbeschouwingen hanteert specifieke rites en regels rond bv. bidden, feest- en rustdagen, voeding, ….   Deze praktijken vallen onder de vrijheid van godsdienst en worden wettelijk beschermd. Sommige van deze rituelen moeten overdag worden uitgevoerd, wat ertoe kan leiden dat werknemers aanpassingen op de werkvloer vragen. Hoe ga je hier als werkgever of collega mee om? In deze infosessie geven we weer hoe dit ‘werkt’ bij CNH Antwerpen.

Over de ervaringsdeskundige

Herman Vanmeenen is EHS & Security Manager bij CNH Industrial Belgium NV - Antwerp (voorhee: New Holland Tractor).

IS 3.3 - Het openbaar ministerie en haar rol inzake welzijn op het werk

Omschrijving

We ontdekken de rol van het openbaar ministerie in situaties waarbij er sprake is van inbreuken op de welzijnsreglementering, zowel wat betreft arbeidsveiligheid als psychosociale risico’s. Wanneer is het openbaar ministerie aan zet en komt het tussen? Wat betekent dit? Wat kan je verwachten in dossiers waarbij het openbaar ministerie betrokken is? Dit en nog veel meer komt aan bod tijdens deze sessie.

Over de ervaringsdeskundige

Sofie Heyndrickx is Substituut-arbeidsauditeur verbonden aan het Arbeidsauditoraat bij de arbeidsrechtbank Gent.

IS 3.4 - Toxisch gedrag op de werkvloer: is het altijd (de schuld van) de baas?

Omschrijving

182.000 hits. Zoveel resultaten krijg je wanneer je de term "toxisch werknemerschap" googelt. Zoek je op "toxische werkgever", dan loopt dat aantal zelfs op tot 214.000. Een trending onderwerp dus, jammer genoeg.
Tijdens deze sessie gaan we dieper in op:

  • Wat is toxisch gedrag op de werkvloer nu eigenlijk?
  • Wat mag er (nog) op de werkvloer en wat niet?
  • Slaan we niet te ver door, of gaan we juist niet ver genoeg?
  • Hoe kunnen we gewenst gedrag binnen de onderneming stimuleren?

Hoewel dit een zwaar onderwerp lijkt, pakken we het aan met voldoende lichtheid. Zo ga je naar huis met concrete tips en tricks om meteen op de werkvloer toe te passen.

Over de ervaringsdeskundige

Annick Alders is jurist bij Cautius en gespecialiseerd in de psychosociale aspecten van arbeidsveiligheid. Ze biedt advies en interne opleidingen aan bedrijven over dit onderwerp. Daarnaast begeleidt ze bedrijven en individuen naar psychosociaal welzijn via oplossingsgerichte systeemmodellen.

IS 3.5 - Milieuwetgeving en welzijnsbeleid: impact en wijzigingen

Omschrijving

De milieuwetgeving evolueert voortdurend en raakt steeds vaker verweven met het welzijnsbeleid. In deze infosessie bespreken we de belangrijkste wijzigingen en hun impact op het preventiebeleid en de rol van de preventieadviseur (PA).  Onderwerpen die aan bod komen:

  •  Omgevingsvergunningen
  • Keurings- en controleverplichtingen
  • Energieprestatiecertificaten
  • Opslag en houders voor gevaarlijke stoffen
  • Laadpalen en batterijen

Over de ervaringsdeskundige

Ignaas Crombez is de zaakvoerder van MiVeDi en heeft expertise in veiligheidsorganisatie, ergonomische studies, arbeidshygiënische metingen, bedrijfsaudits, veiligheidsprogramma’s en milieuadvies. Hij is ook docent in de opleidingen N2 en TMB van het Veiligheidsinstituut.

IS 3.6 - De arbeidsongevallenverzekering: partner in het welzijnsbeleid

Omschrijving

In deze infosessie richten we op de rol die een arbeidsongevallenverzekering speelt.  Komt o.a. bod:

  • Premieberekening: hoe komt die tot stand?  Welke factoren worden meegenomen in de berekening?
  • Wat betekent ‘verzwaard risico’ en welke rol is daarbij weggelegd voor de verzekeraar?
  • Welke dienstverlening kan een verzekering leveren?

Over de ervaringsdeskundige

Filip De Winter is preventieadviseur bij KBC Verzekeringen.

IS 3.7 - Van verplichting naar meerwaarde: een PSR analyse die werkt

Omschrijving

De psychosociale risicoanalyse (PSR-analyse) is verplicht, maar hoe zorg je ervoor dat deze meer wordt dan een formaliteit? In deze sessie deelt een PAPS haar tips en tricks om de PSR-analyse om te zetten in een waardevol instrument. Je krijgt concrete handvaten om – indien gewenst intern – deze analyse uit te voeren en om te zetten in een gedragen actieplan. Een sessie die je hoopt te inspireren om de grote meerwaarde van deze analyse te zien én in te zetten in jouw organisatie. 

Over de ervaringsdeskundige

Daisy Buttiens is psychologe en preventieadviseur psychosociale aspecten met expertise in stress, trauma en rouw (na zelfdoding). Na vijf jaar ervaring bij een externe dienst richtte ze in 2025 haar eigen onderneming Resilire op. Daisy helpt organisaties hun psychosociaal beleid te versterken door de mens achter de functie centraal te stellen, met een focus op veerkracht, groei en verbondenheid.

IS 3.8 - Machinerichtlijn wordt Machineverordening

Omschrijving

De huidige EU-Machinerichtlijn 2006/42/EG wordt binnenkort vervangen door de EU-Verordening Machines 2023/1230. Deze overgang brengt belangrijke wijzigingen met zich mee, vooral op het gebied van veiligheidsverantwoordelijkheden, digitale technologie en de integratie van AI in machines. Tijdens deze sessie belichten we de belangrijkste verschillen en de praktische gevolgen voor preventieadviseurs, zoals:

  • De nieuwe verplichtingen voor gebruikers en werkgevers inzake conformiteit en documentatie
  • De rol van artificiële intelligentie (AI) in veiligheidsfuncties en risicobeheer.
  • De veranderingen in de CE-markering en de impact op bestaande en nieuwe installaties.

Deze verordening heeft niet alleen gevolgen voor machinebouwers, maar ook voor gebruikers en preventieadviseurs, die nu nog meer betrokken worden bij de beoordeling van bijvoorbeeld AI-gestuurde machines en veiligheidsprocessen. We kijken samen uit naar een boeiende uitwisseling en een diepgaand inzicht in hoe deze veranderingen onze rol als preventieadviseur beïnvloeden.

Over de ervaringsdeskundige

Luc Vandereyt is een ervaren preventieadviseur en was meer dan 25 jaar Lead Contract Engineer bij Vinçotte, met een uitgebreide expertise in machineveiligheid en de toepassing van machinerichtlijnen.

Infosessies reeks 4 | 14u30 - 15u45

IS 4.1 - Voeding als sleutel tot psychosociaal welzijn en persoonlijke ontwikkeling

Omschrijving

Voeding wordt in het drukke bedrijfsleven vaak als vanzelfsprekend gezien, terwijl het een directe impact heeft op ons mentale welzijn, onze productiviteit en stressbestendigheid. Tijdens deze interactieve sessie ontdekken we hoe eetgewoonten - van snelle snacks tot lange periodes zonder eten - ons energiepeil en cognitief functioneren beïnvloeden. We bespreken praktische voorbeelden en eenvoudige strategieën om gezondere keuzes te maken, zodat je meer energie en veerkracht ervaart, zowel op het werk als daarbuiten. Wil je ontdekken hoe voeding je stressmanagement en werkprestaties kan verbeteren? Doe mee en laat je inspireren!
 

Over de ervaringsdeskundige

Mieke Van Raemdonck is bijna 30 jaar actief in de gezondheidssector en heeft een passie voor alles wat met gezondheid te maken heeft. Ze is de oprichter van PureByMie en een gecertificeerd levensstijlcoach, gespecialiseerd in HoogSensitieve Personen (HSP). Tijdens haar 4-jarige opleiding als gezondheidstherapeut heeft ze zich verder bekwaamd in relaxatietherapie.

IS 4.2 - Behind the scene: juridische aspecten van arbeidsveiligheid bij het organiseren van (bedrijfs)events

Omschrijving

De wereld is een schouwtoneel, dat opperde Joost van den Vondel al in de zeventiende eeuw (en William Shakespeare zelfs al in de zestiende). In onze eeuw duiken events in zeer uiteenlopende vormen op: concerten, beurzen, festivals, sportwedstrijden, tentoonstellingen, bedrijfsfeesten, om er maar enkele te noemen. Gemeenschappelijk hebben ze enkel dat ze gepland worden en plaatsvinden op een bepaalde locatie en op een bepaald tijdstip. En dat er niet enkel deelnemers komen om zich te ontspannen, maar ook mensen werken om het event mogelijk te maken. Wie is verantwoordelijk voor hun veiligheid en welzijn? En wat als het misloopt? Spreken we dan van een arbeidsongeval? En wie kan daarbij worden aangesproken? Dat onderzoeken we in deze sessie.

Over de ervaringsdeskundige

Chris Persyn is sinds 1982 advocaat en richtte in 1988 het kantoor Crivits & Persyn op, waar hij 32 jaar de afdeling sociaal recht leidde. In 2020 richtte hij Cautius op en adviseert bedrijven, organisaties en arbeidsongevallenverzekeraars over sociaalrechtelijke kwesties, terwijl hij ook leidinggevenden traint in arbeidsveiligheid. Daarnaast is hij gastprofessor aan verschillende universiteiten en publiceert hij regelmatig over sociaalrechtelijke onderwerpen, met frequente optredens als spreker over welzijn op het werk.

IS 4.3 - Cognitieve ergonomie: how design can kill

Omschrijving

Waarom gebeuren menselijke fouten en hoe kunnen we onze werkomgeving optimaliseren om ze te minimaliseren? Cognitieve ergonomie richt zich op hoe we informatie verwerken. Tijdens deze interactieve sessie ontdek je hoe cognitieve principes onbewust ons gedrag sturen en hoe je deze kennis kunt benutten om veiligheid en efficiëntie te verbeteren.

Over de ervaringsdeskundige

Bart Vanraes is een gedreven freelance preventieadviseur met meer dan 20 jaar ervaring in Operations binnen de chemische sector en een achtergrond als brandweerman. Hij biedt pragmatische, hands-on oplossingen om veiligheid en welzijn te verbeteren en te verankeren in organisaties. Als inspirator en kritische denker bouwt hij actief mee aan de veiligheid en het welzijn van morgen.

IS 4.4 - Traject om medewerkers te begeleiden naar veilige (technische) vaardigheden

Omschrijving

Gekwalificeerd technisch personeel vinden is vandaag de dag een uitdaging. Veel knelpuntberoepen bevinden zich dan ook in de technische sector. Tijdens deze infosessie bespreken we een gestructureerd traject om medewerkers te laten groeien in hun kwalificaties. We bieden een leidraad voor organisaties om technische medewerkers optimaal te begeleiden op het vlak van veiligheid, vaardigheden en specifieke kwalificaties. Het resultaat? Een doordacht plan van aanpak dat zorgt voor gekwalificeerd technisch personeel op de werkvloer, met als doel de continue borging van het veiligheidsbeleid.

Over de ervaringsdeskundige

Bert Van Craenendonck is de zaakvoerder van Becra en sinds 2009 gespecialiseerd in elektrische veiligheid, waarbij Becra een betrouwbare partner is voor bedrijven, overheidsdiensten en opleidingsverstrekkers. Daarnaast is hij als Engineer Special Projects bij Hydrogenics wereldwijd actief, waar hij zich bezighoudt met nationale en internationale wetgeving bij het ontwerpen, beveiligen en bouwen van waterstoftankstations en MW Power to Gasinstallaties.

IS 4.5 - Risicoanalyse chemische agentia: wat en hoe?

Omschrijving

In deze infosessie behandelen we:

  • De verplichtingen, eisen en randvoorwaarden
  • Een stapsgewijze aanpak
  • Het opstellen van een risicoanalyse (RA) voor blootstelling aan chemische agentia
  • Toepasbare tools en meetmethoden

Over de ervaringsdeskundige

Ignaas Crombez is de zaakvoerder van MiVeDi en heeft expertise in veiligheidsorganisatie, ergonomische studies, arbeidshygiënische metingen, bedrijfsaudits, veiligheidsprogramma’s en milieuadvies. Hij is ook docent in de opleidingen N2 en TMB van het Veiligheidsinstituut.

IS 4.6 - Het regeerakkoord: wat verandert er voor werkgevers en werknemers?

Omschrijving

Het Regeerakkoord bevat tal van ambities die invloed zullen hebben op de arbeidsmarkt. Er is sprake van wijzigingen in de regels rond o.a. administratie, nachtarbeid, opleidingen, ziektepreventie en re-integratie,... Hoe dit alles vertaald zal worden in concrete regelgeving, is momenteel nog niet duidelijk. Wat wel zeker is, is dat deze ambities een impact zullen hebben op het welzijn op het werk. In deze infosessie zetten we deze aspiraties op een rij.

[sessie powered by Wolters Kluwer]

Over de ervaringsdeskundige

Edelhart Kempeneers  is medisch directeur bij Attentia.  Zijn focus ligt op wetenschappelijk onderbouwde rapportering van gezondheidsfactoren en beroepsgebonden risico's. 

IS 4.7 - De kracht van Appreciative Inquiry

Omschrijving

Appreciative Inquiry (waarderend onderzoek) is zowel een manier van kijken als van handelen en ondersteunt cultuurverandering. Het is een krachtig instrument om positieve verandering te stimuleren. Dit proces helpt organisaties om een gewenste toekomst te visualiseren én te realiseren door deelnemers te betrekken in een betekenisvolle dialoog over hun successen en ambities. De inbreng van operatoren, arbeiders en anderen speelt hierbij een cruciale rol. Tijdens deze sessie ontdek je hoe Appreciative Inquiry een op sterktes gebaseerde benadering van betrokkenheid is. Je krijgt inzicht in de vijf fasen van het proces en leert aan de hand van een praktijkvoorbeeld hoe Appreciative Inquiry wordt toegepast in een activiteit en plan.

Over de ervaringsdeskundige

Annick Verschraeven studeerde met een passie voor veiligheid af als ir. elektromechanica. Als preventieadviseur en milieucoördinator heeft ze zich de afgelopen twee decennia voornamelijk gericht op welzijn op het werk, evenals op milieu en decarbonisatie (cfr. de Europese doelstellingen voor 2025 en 2030).  Haar carrière bracht haar door verschillende industrieën, waaronder de petrochemie, de maritieme sector en een EDTC. Tien jaar geleden keerde ze terug naar de haven, waar ze de laatste jaren werkt als HSSEQ Director voor DPWWorld. In deze rol ondersteunt, auditeert en traint ze medewerkers in alle terminals in Europa, met focus op bedrijfsstandaarden en lokale wetgeving.

IS 4.8 - Intelligente inspectie: de toepassing van NDO 4.0 voor veiligheid en preventie

Omschrijving

Veiligheid en preventie evolueren door de integratie van Niet-Destructief Onderzoek (NDO) 4.0-technieken. Intelligente inspectie combineert drones, robotica en geavanceerde sensortechnologie om inspecties sneller, veiliger en nauwkeuriger uit te voeren. Dit verhoogt niet alleen de efficiëntie, maar vermindert ook de blootstelling aan risicovolle omgevingen.

Tijdens deze presentatie ontdek je:

  • Wat NDO 4.0 inhoudt en hoe digitale inspectietechnieken de preventiesector transformeren.
  • Hoe drones worden ingezet voor Remote Visual Inspection (RVI), bv. voor inspecties van bovenloopkranen, rookmelders en besloten ruimten.
  • Hoe robots geavanceerde NDT-technieken uitvoeren op zowel metaal- als betonstructuren, waardoor structurele gebreken vroegtijdig worden opgespoord.
  • De voordelen van geautomatiseerde inspecties voor risicobeoordeling, preventie en naleving van veiligheidsvoorschriften.

Door deze innovatieve inspectietechnieken is het mogelijk om risico’s sneller te identificeren en preventieve maatregelen proactief te implementeren. Wil je weten hoe NDO 4.0 en intelligente inspectie jouw preventiestrategie kunnen versterken? Sluit aan en ontdek de toekomst van veiligheidsinspecties!

[sessie powered by Wolters Kluwer]

Over de ervaringsdeskundige

Martijn Cuyx is Innovation Manager bij Vinçotte Innovation.

Plenaire sessie | 16u00 - 17u00

Apenstreken op de werkvloer

Omschrijving

Welke sociaal-dynamische processen spelen er tussen mensen en hoe beïnvloeden deze onze (samen)werking en communicatie? Tijdens deze sessie krijg je zicht op gedrag en leer je hoe je je invloed kan vergroten.

Over de ervaringsdeskundig

Gedragsbioloog Patrick Van Veen is schrijver, trainer, keynote-spreker en onderzoeker. Vanuit zijn veelvuldige achtergrond adviseert hij ondernemingen en probeert hij mensen iets te leren over ons oergedrag. Zijn boeken ‘Help! Mijn baas is een aap.’, ‘Dierbare collega’s’, ‘Kuddegedrag in crisistijd’ e.a. zijn inmiddels internationale bestsellers.

Aperitief en walking dinner | 17u00-20u00

Avondprogramma

We sluiten de dag af met een aperitiefje en walking dinner. Bij mooi weer natuurlijk buiten! 
Wie blijft overnachten, kan zich nadien installeren op de kamer. Na 20u opent de bar waar je nog gezellig kan napraten.

Programma vrijdag 13/06/2025

Onthaal met koffie en versnapering | 8u15-8u45

Welkom

Welkom (terug) op het Congres Navorming! Begin deze leerrijke dag met een kop koffie of thee, een koek of stuk fruit, en dan vliegen we erin!

Wie bleef overnachten, kan terecht in het restaurant van het Vormingscentrum voor een uitgebreider ontbijt (vanaf 8u).

Werksessies reeks 1 | 8u45 - 10u45

WS 1.01 - Creëren van compassion en accountability op de werkvloer

Omschrijving

Een veilige werkomgeving vraagt om een cultuur van compassie en accountability. In deze werksessie verkennen we de drie kernvaardigheden van compassie: openheid, vindingrijkheid en standvastigheid. Door reflectie en praktijkoefeningen leer je hoe je deze principes kunt toepassen in jouw organisatie.

Over de ervaringsdeskundige

Sylvie Bracqué is een no-nonsense coach die gelooft in het potentieel van iedereen om met uitdagingen om te gaan, vooral in deze snel veranderende tijden. Ze ondersteunt individuen, teams en organisaties om op een menselijke manier te evolueren en resultaat te behalen. Haar oprechte interesse in de verhalen die mensen tegenhouden of aanmoedigen, gecombineerd met haar expertise, zorgt voor impact bij haar klanten.

WS 1.02 - Proeven van stressbeheersing via biorelaxatie

Omschrijving

Stressbeheersing is essentieel voor welzijn en burn-outpreventie. Biorelaxatie is een natuurlijke methode die helpt om snel en efficiënt stress te verminderen. In deze werksessie maak je kennis met de zeven stappen van biorelaxatie en krijg je praktische oefeningen die je direct kunt toepassen. Trek makkelijke kleding aan en breng, indien mogelijk, een matje of deken mee. Bij mooi weer laten we de sessie bij voorkeur buiten doorgaan.

Over de ervaringsdeskundige

Mieke Van Raemdonck is bijna 30 jaar actief in de gezondheidssector en heeft een passie voor alles wat met gezondheid te maken heeft. Ze is de oprichter van PureByMie en een gecertificeerd levensstijlcoach, gespecialiseerd in HoogSensitieve Personen (HSP). Tijdens haar 4-jarige opleiding als gezondheidstherapeut heeft ze zich verder bekwaamd in relaxatietherapie.

WS 1.03 - Laaghangend fruit plukken

Omschrijving

Tijdens deze interactieve werksessie bespreken we ‘quick wins’ om veiligheid en gezondheid op de werkvloer snel te verbeteren. We delen inzichten en praktijkervaringen om direct toepasbare verbeteringen door te voeren.

Over de ervaringsdeskundige

Luc Royens heeft meer dan 30 jaar ervaring in de farmaceutische sector, waar hij zijn technische expertise ontwikkelde en zich daarna richtte op preventie. Hij was hoofd van de IDPBW bij het Heilig Hart ziekenhuis te Lier en is nu de zaakvoerder van Kultivanta. Veiligheid is de rode draad in zijn carrière, van engineering en construction management naar preventiediensten en organisatorisch management

WS 1.04 - Stress- en energiebeheer voor breinwerkers

Omschrijving

Hoewel stress vaak een negatieve connotatie heeft, is het ook een krachtige motor voor energie en motivatie. In deze workshop analyseren we stressfactoren en leer je hoe je jouw energie beter kunt beheren, zodat je meer balans ervaart aan het einde van de dag.

Over de ervaringsdeskundige

Werner De Vree heeft meer dan 30 jaar ervaring in leidinggevende managementfuncties, zowel in binnen- als buitenland. Met een economisch-financiële achtergrond richt hij zich op praktijkgerichte, no-nonsense aanpakken die leiden tot blijvende gedragsverandering en impact op de werkvloer. Hij ondersteunt individuen, teams en bedrijven met een taak- en mensgerichte visie op teamdynamiek, altijd met relativeringsvermogen en humor.

WS 1.05 - PBM's selecteren en beheren

Omschrijving

Deze werksessie willen we a.d.h.v. enkele cases en praktische proeven komen tot een verantwoorde keuze van PBM’s en alvast een aanzet geven tot een PBM-beleid. D.m.v. een aantal praktische cases tonen we de mogelijkheden, sterktes en zwaktes van een aantal PBM’s. Do not try this @home!

Over de ervaringsdeskundige

Jan Van Damme is zaakvoerder van NESAS, met focus op welzijnsgerelateerde thema’s. Zijn expertise over o.a. PBM’s deed hij op doorheen zijn meer dan 18-jarige carrière bij verschillende bedrijven actief in de PBM-sector.

WS 1.06 - Psychosociale risico’s oplossingsgericht aanpakken

Omschrijving

Een PSRA is niet enkel een wettelijke verplichting van een welzijnsbeleid, het is de eerste stap in de preventieve aanpak van psychosociale risico’s. Heel wat organisaties vrezen een lang en duur proces, maar in werkelijkheid kan de onderneming ook zelf op een heel eenvoudige wijze aan de slag. Deze werksessie vertrekt vanuit best-practices voor het uitvoeren van een risicoanalyse psychosociale aspecten. Daarbij bespreken we zowel de faciliterende acties als de meest voorkomende valkuilen. We doen dit vanuit een specifiek oplossingsgericht denkkader met technieken zoals schaalvragen en toekomstprojecties.

Over de ervaringsdeskundige

Frank Van der Elst werkt als klinisch psycholoog en is ook preventieadviseur psychosociale aspecten. Hij heeft een ruime ervaring bij het opzetten van een welzijns-, en aanwezigheids-  en reïntegratiebeleid en kent zijn pappenheimers als het gaat over risicoanalyse psychosociale aspecten en ergonomie.

WS 1.07 - Borgen beleid elektrische installaties

Omschrijving

In deze werksessie behandelen we de belangrijkste begrippen en vereisten, zoals technische dossiers, RA, bevoegdheidsverklaringen (BA4, BA5) en installatieprocedures. Tijdens de sessie worden al je vragen over het veiligheidsbeleid van elektrische installaties op de werkvloer, of onduidelijkheden over de praktische uitvoering hiervan, systematisch beantwoord.

Over de ervaringsdeskundige

Bert Van Craenendonck is de zaakvoerder van Becra en sinds 2009 gespecialiseerd in elektrische veiligheid, waarbij Becra een betrouwbare partner is voor bedrijven, overheidsdiensten en opleidingsverstrekkers. Daarnaast is hij als Engineer Special Projects bij Hydrogenics wereldwijd actief, waar hij zich bezighoudt met nationale en internationale wetgeving bij het ontwerpen, beveiligen en bouwen van waterstoftankstations en MW Power to Gasinstallaties.

WS 1.08 - High five voor handveiligheid

Omschrijving

Meer dan 50% van de arbeidsongevallen bij DAF betreft hand- en vingerletsels. In deze interactieve werksessie delen we onze ervaringen.  We analyseren de grootste gevaren en risico' en denken samen na over preventiemaatregelen: van eliminatie tot het juiste gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook lichten we succesvolle projecten toe en geven we je praktische tips om risico’s te verminderen. 

Over de ervaringsdeskundige

Sven Van Otten werkt sinds 2014 bij DAF Trucks, waar hij begon in een leidinggevende functie en later de overstap maakte naar preventieadviseur, gedreven door zijn passie voor veiligheid. Met 21 jaar ervaring in de industrie combineert hij praktijkkennis met diepgaande analyses en adviezen, altijd met een sterke betrokkenheid bij de werkvloer. Zijn doel is om veiligheid niet alleen te verbeteren, maar ook intrinsiek te verankeren in de organisatiecultuur.

WS 1.09 - Zelfredzaamheid bij interventieploegen

Omschrijving

Is je interventieploeg voorbereid op uiteenlopende bedrijfsscenario’s? Tijdens deze interactieve sessie vormen we zelf een interventieploeg en krijgen we diverse realistische uitdagingen voorgeschoteld. Hoe zelfredzaam zijn we in afwachting van de hulpdiensten? Ontdek het hier en ga naar huis met nieuw inzicht en vertrouwen!

Over de ervaringsdeskundige

Pieter Backx begeleidt organisaties via zijn bedrijf PIBA79 op het gebied van RA's noodplanning en brand, en biedt trainingen in noodplanning en brandbestrijding. Zijn ervaring komt voort uit zijn werk bij het Veiligheidsinstituut, waar hij nog steeds docent is.

WS 1.10 - Spreken is spelen

Omschrijving

Voor sommigen is spreken voor een groep een afschrikwekkend idee. Anderen vinden het juist heerlijk en genieten van de aandacht. Hoe kan dat? Katrien Vandendries behoort al sinds haar kindertijd tot de tweede categorie; zij heeft er zelfs haar beroep van gemaakt. Ze is gewend om voor grote en kleine zalen te staan. Toch is ook zij soms nerveus en onzeker.

Over de ervaringsdeskundige

Katrien Vandendries is actrice, bekend van onder andere Fair Trade, Chantal, Zone Stad en Thuis, en is vaak te horen in reclamespots. Ze werkt ook als voice-coach en volgt projecten van A tot Z, waarbij ze de set runt, het team coacht, de planning bewaakt en het concept in de gaten houdt. Katrien staat bekend om haar communicatieve, warme persoonlijkheid en oog voor detail.

WS 1.11 - De methode van Gallagher toepassen

Omschrijving

Aan de hand van praktische voorbeelden gaan we aan de slag om het valrisico te bepalen.

Over de ervaringsdeskundige

Stijn Minten is docent bij het Veiligheidsinstituut, waar hij vanuit de didactische ruimte cursisten van de open opleidingen (niveau 2, 3, VOL, ...) onderdompelt in diverse welzijnsaspecten. Daarnaast verzorgt Stijn maatwerk voor bedrijven en organisaties.

WS 1.12 - Constructief van mening verschillen als basis voor meer welzijn

Omschrijving

Het is niet moeilijk om een discussie te laten ontsporen. Soms weet je zelfs op voorhand al dat een voorstel of vraag tot vuurwerk zal leiden.  Maar hoe komt dat eigenlijk? Wat vormt het brandhout, de vonk en de zuurstof voor een oplaaiende discussie? In deze sessie gaan we niet alleen in op de oorzaken van ontsporing, maar kijken we vooral naar manieren om de onderhandelingstrein op de rails te houden. We focussen op hoe je constructief van mening kunt verschillen, zonder dat een van de partijen het gevoel krijgt het onderspit te delven.  Daarnaast ervaren we zelf wat wél werkt en hoe je deze inzichten direct kunt toepassen in je dagelijkse praktijk.

Over de ervaringsdeskundige

Annick Alders is jurist bij Cautius en gespecialiseerd in de psychosociale aspecten van arbeidsveiligheid. Ze biedt advies en interne opleidingen aan bedrijven over dit onderwerp. Daarnaast begeleidt ze bedrijven en individuen naar psychosociaal welzijn via oplossingsgerichte systeemmodellen.

WS 1.13 - Knelpunten bij een PMGE-beleid

Omschrijving

Een effectief PMGE-beleid (Persoonlijke en Milieugebonden Gevaarlijke Exposities) vereist een samenspel van verschillende aspecten, zoals aankoop, risicoanalyse, opslag, intern transport, gebruik en afvalbeheer. De kwaliteit van de SDS-fiches en een gedegen inventarisatie spelen een cruciale rol bij het bepalen van de juiste preventiemaatregelen. 

In deze werksessie ligt de focus op de gestructureerde uitwisseling van ervaringen, met als doel het ontwikkelen van best practices en richtlijnen.

Over de ervaringsdeskundige

Ignaas Crombez is de zaakvoerder van MiVeDi en heeft expertise in veiligheidsorganisatie, ergonomische studies, arbeidshygiënische metingen, bedrijfsaudits, veiligheidsprogramma’s en milieuadvies. Hij is ook docent in de opleidingen N2 en TMB van het Veiligheidsinstituut.

Werksessies reeks 2 | 11u00 - 13u00

WS 2.01 - Transities begeleiden

Omschrijving

Als preventieadviseur speel je een cruciale rol in het ondersteunen van medewerkers bij het navigeren door veranderingen op het gebied van veiligheid en gezondheid binnen de organisatie. Het gaat niet alleen om het implementeren van nieuwe systemen of processen, maar vooral om het begeleiden van individuen en teams bij het aanpassen aan deze veranderingen. Je biedt ondersteuning, training en middelen om medewerkers te helpen nieuwe vaardigheden aan te leren, hun mindset te veranderen en eventuele weerstand tegen verandering te overwinnen. Door open communicatie, het brengen van inzicht en het tonen van begrip voor de uitdagingen die verandering met zich meebrengt, creëer je een omgeving waarin medewerkers zich gesteund voelen en gemotiveerd zijn om nieuwe manieren van werken te omarmen. Jouw rol als mede-begeleider van transities op de werkvloer is essentieel voor het succesvol implementeren van veranderingen en het bevorderen van een cultuur van aanpassingsvermogen en groei binnen de organisatie. 

In deze werksessie leer je het verschil tussen verandering (change) en transitie beter kennen, en gaan we samen ontdekken hoe je met transitie aan de slag kunt.

Over de ervaringsdeskundige

Sylvie Bracqué is een no-nonsense coach die gelooft in het potentieel van iedereen om met uitdagingen om te gaan, vooral in deze snel veranderende tijden. Ze ondersteunt individuen, teams en organisaties om op een menselijke manier te evolueren en resultaat te behalen. Haar oprechte interesse in de verhalen die mensen tegenhouden of aanmoedigen, gecombineerd met haar expertise, zorgt voor impact bij haar klanten.

WS 2.02 - Voorbereiden JAP 2026 ‘Welzijn op het Werk’

Omschrijving

Ben je betrokken bij het opstellen, implementeren en opvolgen van het Jaaractieplan (JAP) in jouw onderneming? Wil je leren hoe je het JAP efficiënt evalueert en verbetert? Wil je meewerken om van het JAP 2026 een krachtig instrument te maken voor het verbeteren van het Welzijnsbeleid en het DRBS in jouw onderneming? Dan is deze praktische workshop iets voor jou!

We gaan inzichten en ervaringen uitwisselen. We gaan leren van mekaar en goede praktijken delen.
Tijdens deze interactieve workshop gaan we aan de slag met:

  • Evaluatie van het JAP 2025
  • Voorbereiding van het JAP 2026
  • Uitwisseling van inzichten en ervaringen
  • Opstellen van concreet stappenplan om het JAP 2026 voor te bereiden in je onderneming

Deze workshop is bedoeld voor preventieadviseurs, leden van de hiërarchische lijn, van het CPBW of andere Overlegcomités.

Over de ervaringsdeskundige(n)

Roger De Gruyter is burgerlijk ingenieur en zaakvoerder van RAM bvba, met ervaring als preventieadviseur niveau 1, consultant, docent en auteur in diverse sectoren. Hij leidde preventiediensten in verschillende bedrijven en heeft een uitgebreide kennis van HSE. 

Ronny Maes was voorheen hoofd van de Interne Dienst Preventie en Bescherming en intern milieucoördinator bij Signify.  Beide zijn kerndocenten bij de opleidingen van het Veiligheidsinstituut.

WS 2.03 - De preventieadviseur mee aan de tekentafel zetten

Omschrijving

Bij (bouw)projecten wordt de preventieadviseur dikwijls (erg) laat betrokken. Zo ontstaan er bij de indienststelling restpunten die niet opgelost geraken en die mogelijk grote kosten met zich meebrengen. Hoe kan de preventieadviseur meer betrokken geraken tijdens de verschillende fasen van een bouwproject en wat is de meerwaarde om dit te doen van 'idee tot indienststelling'?

Over de ervaringsdeskundige

Luc Royens heeft meer dan 30 jaar ervaring in de farmaceutische sector, waar hij zijn technische expertise ontwikkelde en zich daarna richtte op preventie. Hij was hoofd van de IDPBW bij het Heilig Hart ziekenhuis te Lier en is nu de zaakvoerder van Kultivanta. Veiligheid is de rode draad in zijn carrière, van engineering en construction management naar preventiediensten en organisatorisch management.

WS 2.04 - Nooit meer ONDERhandelen

Omschrijving

Onderhandelen is een essentiële vaardigheid, of het nu gaat om gesprekken met collega’s, leidinggevenden of klanten. In deze workshop krijg je inzicht in verschillende onderhandelingsstijlen en oefen je met concrete technieken om je onderhandelingsvaardigheden te versterken.  Behalve met je kinderen. Die onderhandelen met jou. 

Over de ervaringsdeskundige

Werner De Vree heeft meer dan 30 jaar ervaring in leidinggevende managementfuncties, zowel in binnen- als buitenland. Met een economisch-financiële achtergrond richt hij zich op praktijkgerichte, no-nonsense aanpakken die leiden tot blijvende gedragsverandering en impact op de werkvloer. Hij ondersteunt individuen, teams en bedrijven met een taak- en mensgerichte visie op teamdynamiek, altijd met relativeringsvermogen en humor.

WS 2.05 - Je organisatie versterken met een effectief alcohol- en drugbeleid

Omschrijving

Benieuwd naar de impact van CAO 100 op jouw organisatie?  Wat mag je verwachten?

  • Het belang van een alcohol- en drugsbeleid: waarom elke werkgever een beleid met afspraken, regels, ondersteuning en preventieve maatregelen nodig heeft.
  • De rol van CAO 100: hoe deze cao bijdraagt aan een veilige en gezonde werkomgeving.
  • Praktische handvatten: concrete tips voor het opstellen en implementeren van een effectief beleid.
  • Valkuilen en oplossingen: wat je beter kunt vermijden en hoe je problemen voorkomt.

Deze sessie biedt waardevolle inzichten om een veilige werkplek te creëren waar medewerkers zich gesteund voelen.

Over de ervaringsdeskundige

Inge Truyens is een ervaren professional in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en werkt als zelfstandig psychotherapeut. Met een passie voor persoonlijke ontwikkeling en welzijn biedt zij niet alleen individuele begeleiding aan, maar deelt ze ook haar expertise via opleidingen en trainingen.  Met meer dan 25 jaar ervaring in verslavingszorg en psychische (crisis)zorg heeft Inge een diepgaand inzicht in de complexe uitdagingen waar zowel cliënten als organisaties mee te maken krijgen. Haar holistische benadering maakt haar een waardevolle partner voor iedereen die streeft naar groei en verbetering, zowel op individueel als organisatorisch niveau.

WS 2.06 - Psychosociale risico’s oplossingsgericht aanpakken

Omschrijving

PSRA is niet enkel een wettelijke verplichting van een welzijnsbeleid, het is de eerste stap in de preventieve aanpak van psychosociale risico’s. Heel wat organisaties vrezen een lang en duur proces, maar in werkelijkheid kan de onderneming ook zelf op een heel eenvoudige wijze aan de slag. Deze werksessie vertrekt vanuit best-practices voor het uitvoeren van een risicoanalyse psychosociale aspecten. Daarbij bespreken we zowel de faciliterende acties als de meest voorkomende valkuilen. We doen dit vanuit een specifiek oplossingsgericht denkkader met technieken zoals schaalvragen en toekomstprojecties.

Over de ervaringsdeskundige

Frank Van der Elst werkt als klinisch psycholoog en is ook preventieadviseur psychosociale aspecten. Hij heeft een ruime ervaring bij het opzetten van een welzijns-, en aanwezigheids-  en reïntegratiebeleid en kent zijn pappenheimers als het gaat over risicoanalyse psychosociale aspecten en ergonomie.

WS 2.07 - Arbeidsveiligheid en aansprakelijkheid bij werken met derden: een update

Omschrijving

Historisch lag de focus op regels voor arbeidsveiligheid en de vergoeding van arbeidsongevallen voor de eigen werknemers van een onderneming. Logisch, want vooral in de vorige eeuw werkte iemand met een reëel risico doorgaans gewoon op de payroll van dezelfde werkgever.  De Welzijnswet bracht hierin verandering door ook regels te introduceren voor situaties waarin dit niet vanzelfsprekend is: zoals wanneer derden binnen een onderneming aan de slag gaan. Dit bracht nieuwe risico’s met zich mee en daarmee ook de noodzaak voor aanvullende preventieregels.

In deze sessie gaan we dieper in op de specifieke regelgeving rond werken met derden. We bespreken de basisprincipes, maar focussen vooral op hoe deze regels in de praktijk worden toegepast door de rechtspraak. Daarbij lichten we toe welke aansprakelijkheden dit met zich meebrengt en geven we natuurlijk praktische tips om risico’s te beperken.

Over de ervaringsdeskundige

Chris Persyn is sinds 1982 advocaat en richtte in 1988 het kantoor Crivits & Persyn op, waar hij 32 jaar de afdeling sociaal recht leidde. In 2020 richtte hij Cautius op en adviseert bedrijven, organisaties en arbeidsongevallenverzekeraars over sociaalrechtelijke kwesties, terwijl hij ook leidinggevenden traint in arbeidsveiligheid. Daarnaast is hij gastprofessor aan verschillende universiteiten en publiceert hij regelmatig over sociaalrechtelijke onderwerpen, met frequente optredens als spreker over welzijn op het werk.

WS 2.08 - De kunst van het vragen: effectief en efficiënt stellen van de juiste vragen

Omschrijving

Incident- en ongevalsonderzoek levert waardevolle inzichten op die bijdragen aan een sterker welzijnsbeleid. Een zorgvuldig uitgevoerd onderzoek helpt niet alleen om de oorzaken te achterhalen, maar bevordert ook transparantie en vertrouwen binnen de organisatie. In deze werksessie verdiepen we ons in de kunst van het stellen van de juiste vragen op het juiste moment, op de juiste manier en in de juiste context. We besteden aandacht aan gesprekstechnieken die rekening houden met het slachtoffer, collega’s, getuigen en omstaanders, zodat hun ervaringen op een respectvolle en doeltreffende manier worden vastgelegd.

Over de ervaringsdeskundige

Joris Verheyen is sinds 2013 lid van de lokale recherche van politiezone CARMA en heeft ervaring binnen o.a. de secties zware criminaliteit, vermogensdelicten en drugs. Als docent verhoortechnieken is hij actief in verschillende politiescholen, universiteiten in Brussel, Leuven en Maastricht, en overheidsinstanties zoals het FAGG, FOD’s en de Nationale Bank. Binnen politiezone CARMA traint hij collega’s in verhoortechnieken en maakt hij deel uit van een nationale werkgroep en het Europese Implemendez-project.

WS 2.09 - Optimaliseren taken preventieadviseur met AI

Omschrijving

Artificiële Intelligentie verandert de manier waarop we werken. Maar hoe kunnen we tools zoals ChatGPT, Co-Pilot en Gemini inzetten om ons werk efficiënter te maken? In deze laagdrempelige sessie verkennen we de mogelijkheden en risico’s van AI met concrete toepassingen voor preventieadviseurs.  In deze sessie laten we je op 'n hands-on manier proeven van de mogelijkheden (breng je portable mee).

Over de ervaringsdeskundige

Frederik Marain is master filosofie en economie en was redacteur economie bij De Standaard en directeur Media bij Planet Internet. Hij doceert research, mediatechnieken en webdesign aan AP Hogeschool en geavanceerde journalistieke technieken aan de VUB. Daarnaast adviseert hij bedrijven en organisaties bij digitale en organisatorische transformaties.

WS 2.10 - Spreken is spelen

Omschrijving

Voor sommigen is spreken voor een groep een afschrikwekkend idee. Anderen vinden het juist heerlijk, en genieten van de aandacht. Hoe kan dat? Katrien Vandendries behoort al sinds haar kindertijd tot de 2e categorie; zij heeft er zelfs haar beroep van gemaakt. Ze is gewend om voor grote en kleine zalen te staan. Toch is ook zij soms nerveus en onzeker.

Over de ervaringsdeskundige

Katrien Vandendries is actrice, bekend van onder andere Fair Trade, Chantal, Zone Stad en Thuis. Haar stem is vaak te horen in reclamespots. Ze werkt ook als voice-coach en volgt projecten van A tot Z, waarbij ze de set runt, het team coacht, de planning bewaakt en het concept in de gaten houdt. Katrien staat bekend om haar communicatieve, warme persoonlijkheid en oog voor detail.

WS 2.11 - Opmaken omstandig verslag n.a.v. ernstig ongeval

Omschrijving

De preventiedienst moet bij ernstige arbeidsongevallen een omstandig verslag opstellen volgens specifieke richtlijnen. In deze werksessie analyseren we geanonimiseerde verslagen en bespreken we best practices om de inhoudelijk rapportage te verbeteren.  Deze werksessie biedt een forum aan preventieadviseurs om inzichten en vooral ervaringen op een gestructureerde manier uit te wisselen.

Over de ervaringsdeskundige

Jan De Baerdemaeker is inspecteur bij AD Toezicht op het Welzijn op het Werk, directie Antwerpen, FOD WASO.

WS 2.12 - Overtuigingen of obstakels? Omgaan met belemmerende gedachten

Omschrijving

Heb je soms het gevoel dat je té veel ballen in de lucht moet houden? Dat je rollen voortdurend overlappen, waardoor je altijd wel ergens tekortschiet? Als preventieadviseur, partner, collega, vriend, zoon of dochter?  De drang om te tonen wat je waard bent, is menselijk. Maar op de werkvloer brengt dit extra uitdagingen met zich mee.

In deze werksessie gaan we op zoek naar beperkende overtuigingen die je eerder tegenwerken dan vooruithelpen. Via praktische oefeningen leer je hoe je je behoeften helder en vol zelfvertrouwen kunt uitspreken, zonder je waarde te verkleinen. Je ontdekt het verschil tussen assertief, agressief en passief communiceren en ervaart hoe grenzen stellen niet alleen gezond is, maar ook een krachtig teken van respect en zelfbewustzijn.  Je gaat in elk geval naar huis met concrete tools die je meteen kunt toepassen, zodat je overtuigingen niet tegen, maar vóór je werken.

Over de ervaringsdeskundige

Annick Alders is jurist bij Cautius en gespecialiseerd in de psychosociale aspecten van arbeidsveiligheid. Ze biedt advies en interne opleidingen aan bedrijven over dit onderwerp. Daarnaast begeleidt ze bedrijven en individuen naar psychosociaal welzijn via oplossingsgerichte systeemmodellen.

WS 2.13 - Help: een TMB onder de loep

Omschrijving

De wetgeving rond Tijdelijk en Mobiel Bouwplaatsen (TMB) is specifiek en complex. De definities en verplichtingen zijn niet altijd eenduidig, wat leidt tot interpretatieproblemen en onzekerheid over de juiste toepassing van de regelgeving. Tijdens deze werksessie identificeren we gemeenschappelijke knelpunten en verduidelijken we de definities en interpretaties van het Koninklijk Besluit (KB), met als doel een praktische en werkbare invulling te ontwikkelen.

Over de ervaringsdeskundige

Ignaas Crombez is de zaakvoerder van MiVeDi en heeft expertise in veiligheidsorganisatie, ergonomische studies, arbeidshygiënische metingen, bedrijfsaudits, veiligheidsprogramma’s en milieuadvies. Hij is ook docent in de opleidingen N2 en TMB van het Veiligheidsinstituut.

Lunch | 13u00-14u00

Middagpauze

Even bijtanken en bijpraten met een broodje, een slaatje of een lekkere soep erbij.

Werksessies reeks 3 | 14u00 - 16u00

WS 3.01 - Je eigen DIY-roomspray maken

Omschrijving

Tijdens deze werksessie maak je zelf een roomspray op basis van natuurlijke producten, afhankelijk van je interesse. Je kiest voor een:

  • ontspannende en relaxerende spray,
  • vitaliserende, energiegevende spray,
  • ontsmettende, natuurlijke desinfecterende spray.

Je maakt één roomspray ter plekke en krijgt de andere recepten mee, zodat je er ook gemakkelijk verder mee aan de slag kunt. De sprays hebben een subtiele geur met een specifiek effect en kunnen zowel thuis als op de werkvloer worden gebruikt.

Over de ervaringsdeskundige

Mieke Van Raemdonck is bijna 30 jaar actief in de gezondheidssector en heeft een passie voor alles wat met gezondheid te maken heeft. Ze is de oprichter van PureByMie en een gecertificeerd levensstijlcoach, gespecialiseerd in HoogSensitieve Personen (HSP). Tijdens haar 4-jarige opleiding als gezondheidstherapeut heeft ze zich verder bekwaamd in relaxatietherapie.

WS 3.02 - Voorbereiden JAP 2026 ‘Welzijn op het Werk’

Omschrijving

Ben je betrokken bij het opstellen, implementeren en opvolgen van het Jaaractieplan (JAP) in jouw onderneming? Wil je leren hoe je het JAP efficiënt evalueert en verbetert? Wil je meewerken om van het JAP 2026 een krachtig instrument te maken voor het verbeteren van het welzijnsbeleid en het DRBS in jouw onderneming? Dan is deze praktische workshop iets voor jou!
We gaan inzichten en ervaringen uitwisselen. We gaan leren van mekaar en goede praktijken delen.
Tijdens deze interactieve workshop gaan we aan de slag met:

  • Evaluatie van het JAP 2025
  • Voorbereiding van het JAP 2026
  • Uitwisseling van inzichten en ervaringen
  • Opstellen van concreet stappenplan om het JAP 2026 voor te bereiden in je onderneming

Deze workshop is bedoeld voor preventieadviseurs, leden van de hiërarchische lijn, van het CPBW of andere overlegcomités.

Over de ervaringsdeskundige(n)

Roger De Gruyter is burgerlijk ingenieur en zaakvoerder van RAM bvba, met ervaring als preventieadviseur niveau 1, consultant, docent en auteur in diverse sectoren. Hij leidde preventiediensten in verschillende bedrijven en heeft een uitgebreide kennis van HSE. 

Ronny Maes was voorheen hoofd van de Interne Dienst Preventie en Bescherming en intern milieucoördinator bij Signify. Beiden zijn kerndocenten bij de opleidingen van het Veiligheidsinstituut.

WS 3.03 - Oefensessie ontwerprichtlijnen ergonomie

Omschrijving

Ergonomie draait om mensgericht ontwerpen. In deze sessie bespreken we de ergonomische ontwerprichtlijnen voor het inrichten van een werkpost of een nieuw kantoor. Dit stelt de preventieadviseur in staat om vanaf het eerste groene licht rekening te houden met ergonomie.

Over de ervaringsdeskundige

Roeland Motmans werkt als ergonoom bij Delhaize Belgium. Daar beheert hij een managementsysteem ergonomie met focus op oplossingen. Daarnaast is hij ook voorzitter van VerV, de Beroepsvereniging voor Ergonomie. Deze overkoepelt 3 werkgroepen rond kantoor, zorg en industrie.  Roeland is tevens gastdocent in de opleiding Integrale Veiligheid van AP Hogeschool.

WS 3.04 - Het belang van je stem in communicatie

Omschrijving

Tijdens deze sessie ga je op zoek naar resonantie in het lichaam zodat je boodschap meer kracht krijgt. We focussen op een gezond stemgebruik, adem, toonhoogte, klankkleur en resonantie. Hoe je iets zegt, is namelijk even belangrijk als wat je zegt!

Over de ervaringsdeskundige

Katrien Van Geystelen geeft mensen een stem en impact. Als stemfluisteraar bij Sparklin’ voice begeleidt Katrien mensen bij het ontdekken en verfijnen van hun spreekstem waardoor ze meer gehoord worden en impact maken. De mosterd voor de stemcoaching haalde ze bij het Lichtenberger Institüt, waar Katrien zich specialiseerde in de klankgeoriënteerde stempedagogie.

WS 3.05 - Bedrijfsevenementen organiseren en borgen in het DRBS

Omschrijving

Of het nu gaat om een opendeurdag, bedrijfsfeest, beurs of jobdag: evenementen bieden krachtige kansen om te verbinden en je organisatie te profileren.  Maar hoe waarborg je veiligheid en welzijn zonder creativiteit te beperken? In deze interactieve werksessie begeleiden we je door het volledige traject van een veilige eventorganisatie op eigen terrein.  We besteden aandacht aan risicoanalyse, welzijnsmaatregelen en het belang van interne communicatie.

Wat mag je verwachten?

  •  Best practices voor eventveiligheid en preventie
  • Inzicht in de integratie van evenementen in je DRBS als communicatiemiddel
  • Een interactieve dialoog over welzijn: van crowd management tot psychosociaal welzijn
  • Inspirerende cases en praktijkgerichte lessons learned

Evenementen zijn meer dan op zichzelf staande momenten; ze weerspiegelen je organisatiecultuur. Veiligheid en welzijn vormen geen beperking, maar juist de solide basis voor impactvolle belevingen. Door samen te werken, ervaringen te delen en veiligheid bespreekbaar te maken, bouwen we aan een sterkere en professionelere preventiecultuur.

Over de ervaringsdeskundige

Tom Bellens is een geboren communicator en ondernemer met meer dan 25 jaar ervaring in eventorganisatie, crisiscommunicatie en veiligheid.  Als CEO van MediaMixer, een toonaangevend communicatiebureau met meer dan 45 experts, vertaalt hij complexe organisatiethema’s naar inspirerende en impactvolle communicatie.  MediaMixer was het eerste Belgische communicatiebureau dat het ISO 45001-certificaat behaalde en heeft veiligheid diep verankerd in zijn organisatiecultuur. Alle medewerkers beschikken over een VCA-attest en volgen regelmatig bijscholingen over veilig werken en organiseren. Daarnaast is Tom coördinator rampenwerking bij Rode Kruis Vlaanderen en docent Event & Projectmanagement aan de Karel de Grote Hogeschool, waar hij zijn expertise in veiligheid en crisismanagement actief deelt. Zijn missie?Eventveiligheid en welzijn op de kaart zetten als katalysator voor succesvolle events en een sterke bedrijfscultuur.
 

WS 3.06 - Arbeidsongevallen onderzoeken

Omschrijving

Op basis van een gestructureerd onderzoeksproces analyseren we enkele cases en zoeken we samen naar oorzaken en preventieve maatregelen. We behandelen onderwerpen zoals het beheer van benodigde resources, het onderzoeken van de incidentlocatie, een systematische aanpak voor het verzamelen van informatie, het ondervragen van getuigen, oorzaakanalyse en het opstellen van een rapport.

Over de ervaringsdeskundige

Annick Verschraeven studeerde met een passie voor veiligheid af als ir. elektromechanica. Als preventieadviseur en milieucoördinator heeft ze zich de afgelopen twee decennia voornamelijk gericht op welzijn op het werk, evenals op milieu en decarbonisatie (cfr. de Europese doelstellingen voor 2025 en 2030).  Haar carrière bracht haar door verschillende industrieën, waaronder de petrochemie, de maritieme sector en een EDTC. Tien jaar geleden keerde ze terug naar de haven, waar ze de laatste jaren werkt als HSSEQ Director voor DPWWorld. In deze rol ondersteunt, auditeert en traint ze medewerkers in alle terminals in Europa, met focus op bedrijfsstandaarden en lokale wetgeving.

WS 3.07 - Praktische (kleine) blusoefening

Omschrijving

Rook in een ruimte, brand in de elektriciteitskast, een smeulend brandje in de vaatwasser of een rokende fietsbatterij... Hoe goed ben jij voorbereid op een brand? Ontdek tijdens onze praktijkgerichte werksessie 'Kleine Blusmiddelen' hoe je snel en efficiënt kleine branden kunt blussen. Versterk je kennis en vaardigheden, zodat je niet alleen je collega’s kunt helpen, maar ook zelf volledig voorbereid bent om de veiligheid op jouw werkvloer te waarborgen!

Over de ervaringsdeskundige

Pieter Backx begeleidt organisaties via zijn bedrijf PIBA79 op het gebied van RA's noodplanning en brand, en biedt trainingen in noodplanning en brandbestrijding. Zijn ervaring komt voort uit zijn werk bij het Veiligheidsinstituut, waar hij nog steeds docent is, evenals bij Campus Vesta en brandweerzone Taxandria.

WS 3.08 - De kunst van het vragen: effectief en efficiënt stellen van de juiste vragen

Omschrijving

Incident- en ongevalsonderzoek levert waardevolle inzichten op die bijdragen aan een sterker welzijnsbeleid. Een zorgvuldig uitgevoerd onderzoek helpt niet alleen om de oorzaken te achterhalen, maar bevordert ook transparantie en vertrouwen binnen de organisatie. In deze werksessie verdiepen we ons in de kunst van het stellen van de juiste vragen op het juiste moment, op de juiste manier en in de juiste context. We besteden aandacht aan gesprekstechnieken die rekening houden met het slachtoffer, collega’s, getuigen en omstaanders, zodat hun ervaringen op een respectvolle en doeltreffende manier worden vastgelegd.

Over de ervaringsdeskundige

Joris Verheyen is sinds 2013 lid van de lokale recherche van politiezone CARMA en heeft ervaring binnen o.a. de secties zware criminaliteit, vermogensdelicten en drugs. Als docent verhoortechnieken is hij actief in verschillende politiescholen, universiteiten in Brussel, Leuven en Maastricht, en overheidsinstanties zoals het FAGG, FOD’s en de Nationale Bank. Binnen politiezone CARMA traint hij collega’s in verhoortechnieken en maakt hij deel uit van een nationale werkgroep en het Europese Implemendez-project.

WS 3.09 - Optimaliseren taken preventieadviseur met AI

Omschrijving

Artificiële Intelligentie verandert de manier waarop we werken. Maar hoe kunnen we tools zoals ChatGPT, Co-Pilot en Gemini inzetten om ons werk efficiënter te maken? In deze laagdrempelige sessie verkennen we de mogelijkheden en risico’s van AI met concrete toepassingen voor preventieadviseurs.

Over de ervaringsdeskundige

Frederik Marain is master filosofie en economie en was redacteur economie bij De Standaard en directeur Media bij Planet Internet. Hij doceert research, mediatechnieken en webdesign aan AP Hogeschool en geavanceerde journalistieke technieken aan de VUB. Daarnaast adviseert hij bedrijven en organisaties bij digitale en organisatorische transformaties.

WS 3.10 - De effectiviteit van Game-Based Learning: wat werkt en waarom?

Omschrijving

Educatieve games zijn een populaire trend in onderwijs en training. Maar hoe bepaal je wat lerenden tijdens het spelen écht leren en ervaren? Het meten van de impact van educatieve games blijft een complexe uitdaging. In deze sessie presenteren we de resultaten van het GLaDoS-onderzoeksproject (Game-based Learning and Development of Skills), waarin deze vraag centraal staat. Dit project ontwikkelde een praktijkmodel dat spelontwikkelaars helpt om de educatieve waarde van hun games te ontwerpen, meten en verbeteren. Het model werd getest met Vlaamse use cases zoals Minelabs en Pollinator Park. Ontdek hoe dit model inzicht biedt in leerervaringen en ontwerpkeuzes kan versterken voor effectiever game-based learning.

Over de ervaringsdeskundige

Laura Herrewijn (PhD, Communicatiewetenschappen) is senior onderzoeker aan AP Hogeschool Antwerpen, verbonden aan drie kenniscentra: Media, Design & IT, Levenslang Leren & Innoveren en Immersive Lab. Haar expertise ligt in de impact van interactieve media, met focus op videogames en extended reality. Ze onderzoekt hoe deze optimaal kunnen worden ontworpen en ingezet voor entertainment (gebruiksvriendelijkheid, storytelling), onderwijs (kennisoverdracht, feedback) en persuasieve communicatie (attitude- en gedragsverandering).
 

WS 3.11 - Uitwerken van een beleid batterijen op de werkvloer

Omschrijving

Hoe vertaalt de omschakeling van klassieke lood-zuur batterijen naar lithium-ion technologie zich op vlak van risicobeheersing op de werkvloer? In deze interactieve werksessie lichten we diverse veiligheidsaspecten voor beide batterijtechnologieën toe om naar een gediversifieerd beleid toe te werken.

Over de ervaringsdeskundige(n)

Bert Van Craenendonck is de zaakvoerder van Becra en sinds 2009 gespecialiseerd in elektrische veiligheid, waarbij Becra een betrouwbare partner is voor bedrijven, overheidsdiensten en opleidingsverstrekkers. 

Michiel Wellens is ingenieur en preventieadviseur, en sinds 2022 aan de slag als onderzoeker bij het informatiecentrum van het Veiligheidsinstituut.

WS 3.12 - Het CPBW naar een hoger niveau tillen

Omschrijving

Het CPBW/BOC heeft als kerntaak alle mogelijke middelen op te sporen, voorstellen te doen en actief bij te dragen aan initiatieven die het welzijn van werknemers verbeteren. Als motor van het welzijnsbeleid moet de werking zich écht richten op inhoudelijke, onderbouwde punten. In deze werksessie zoeken we samen naar manieren om dit beleid  te versterken en te optimaliseren.

Over de ervaringsdeskundige

Marc Hoppenbrouwers is Senior Principle EHS bij Nike. Daarvóór deed hij ervaring op als hoofd van de IDPBW bij o.a. Brussels Airport Company en Brady Corporation. Marc is ook auteur bij senTRAL, de HSE databank voor de preventieadviseur en gewaardeerd docent bij de opleidingen van het Veiligheidsinstituut.

WS 3.13 - Samenwerken tussen HR en de preventiedienst

Omschrijving

De samenwerking tussen HR en de preventiedienst is essentieel, maar niet altijd vanzelfsprekend. Hoe kunnen ze elkaar versterken, en waar liggen mogelijke valkuilen of conflicten? Wat zijn de recente evoluties binnen HR en welzijn, en welke kruisbestuivingen brengen deze met zich mee? Daarnaast onderzoeken we de impact van een veranderende samenleving en wetgeving op het HR- en welzijnsbeleid. Is welzijn primair een taak van HR of eerder van de preventiedienst? Hoe verloopt de samenwerking nu, en hoe kan deze opgestart of verder uitgebreid worden? In deze workshop gaan we in dialoog en verkennen we elkaars organisaties.

Over de ervaringsdeskundige

Raf D'haen is Operationeel Manager Preventie bij Aquafin en heeft ervaring in diverse sectoren. Hij hanteert een holistische benadering van welzijn, met focus op organisatorische en mensgerichte preventiemaatregelen. Raf is actief in beleidsorganen zoals Prebes, UCvD (VCA), VIBNA en Vlario, waar hij bijdraagt aan vernieuwende inzichten over besloten ruimtes in werfsituaties. Hij staat bekend om zijn kritische blik en stimuleert innovatie binnen het vakgebied.

Afsluitende receptie | 16u00-17u00

Netwerkmoment

We sluiten het Congres Navorming af met een hapje en drankje. Bij mooi weer natuurlijk buiten!

Onze partners