Overslaan en naar de inhoud gaan
Microcredential Webontwikkeling

Microcredential
Programmeren - Webontwikkeling

Met de microcredential Programmeren - Webontwikkeling leg je een solide basis voor een carrière als webontwikkelaar, of ontwikkel je jouw bestaande kennis en vaardigheden verder.

Iets voor jou?

Wil je een goede basis leggen om websites te leren bouwen, maar heb je geen zin om een volledige graduaatsopleiding te volgen? Dan kan je je ook inschrijven voor het microcredential Programmeren - Webontwikkeling, een traject met afstandsonderwijs dat je toelaat om je werk en studies met elkaar te combineren.

Je studeert dus waar en wanneer je wil, en werkt onder begeleiding enkele realistische projecten uit verdeeld over twee modules. Er zijn tussentijds optionele contactmomenten op de campus en de evaluatie van elke eindopdracht vindt ook plaats on campus. Na afloop van een module krijg je een certificaat overhandigd.

Heb je interesse? Neem dan contact op met het opleidingshoofd voor een intakegesprek.

Wat leer je?

De microcredential Programmeren - Webontwikkeling biedt een compacte, gestructureerde leerervaring gericht op het verwerven van specifieke vaardigheden en kennis op het gebied van webontwikkeling. We gaan onder meer dieper in op:

  • module 1: het bouwen van gebruiksvriendelijke en interactieve websites of (kleine) applicaties
  • module 2: het toevoegen van functionaliteiten aan een website die niet enkel door de webbrowser afgehandeld kunnen worden. 

Ondersteuning nodig? 

Beide modules zijn voorzien als afstandsonderwijs. Je krijgt dus volledig uitgewerkt cursusmateriaal, inclusief videolessen, waarmee je zelfstandig aan de slag gaat. Je hebt de mogelijkheid om digitaal contact te leggen met een vaklector die je bijstaat als je vast komt te zitten. Je staat er dus niet helemaal alleen voor, maar we verwachten wel een grote vorm van autonoom studeren. Gedurende de modules moet je je resultaten uploaden naar onze lectoren, die je feedback geven op de gemaakte opdrachten en projecten. Aan het einde van elke module voorzien we een examen bij ons ter plaatse.
 

 

 

Studeren op eigen tempo

Met de microcredential Webontwikkeling kan je studeren op je eigen tempo, waardoor je de flexibiliteit hebt om deze opleiding in te passen in je drukke schema.

Het volledig uitgewerkte cursusmateriaal biedt je een gestructureerde en gedetailleerde leidraad om door alle leerstof heen te geraken.

Tijdens deze microcredential krijg je de kans om je eigen webapplicatie te maken, zodat je de opgedane kennis direct in de praktijk kunt toepassen.

Regelmatige feedbackmomenten met de lectoren zorgen ervoor dat je begeleiding en ondersteuning krijgt om je vaardigheden verder te ontwikkelen.

Bij een succesvolle afronding van deze microcredential ontvang je een certificaat, wat een waardevolle aanvulling is op je professionele portfolio.

Module 1: Frontend development

In deze eerste module leer je gebruiksvriendelijke en interactieve websites bouwen. Denk dan aan statische bedrijfswebsites, productpagina's, interactieve websites, maar ook kleinschalige apps die geen interactie met andere gebruikers vereisen zoals prijsberekenaars of dashboards. Je kan deze module zowel in het eerste als in het tweede semester starten.

Je leert:

  • de fundamentele technologieën van het web: HTML, CSS en HTTP;
  • praktische ervaring met web API's;
  • een goede basis TypeScript om interactiviteit aan websites toe te voegen;
  • het declaratief frontend framework React.js.
     

In de tweede module, die je pas kan starten na het afronden van module 1, leer je functionaliteit aan een website toe te voegen die niet enkel door de webbrowser afgehandeld kan worden. Denk dan aan gebruikersaccounts, berichtensystemen, of leer gevoelige informatie verwerken zonder deze naar de buitenwereld te communiceren. Daarnaast ontdek je als student hoe je websites online zet.

Je leert:

  • via Express.js zowel klassieke hypertext pagina's als data voor interactieve websites en mobiele apps aan te bieden via web services;
  • werken met MySQL-databanken, en er vlot complexe gegevens in bijhouden en bewerken;
  • jezelf te professionaliseren in moderne technologieën voor de efficiënte deployment van applicaties in een productieomgeving door middel van versiebeheer, containerisatie en orchestratie.
     
Is er voorkennis nodig om te kunnen starten?

We verwachten geen technische voorkennis van bepaalde programmeertalen of principes. Maar uiteraard moet je wel de nodige logische denkwijze en inzet hebben. De start is dus snel en intensief. Vermits je de lessen op eigen tempo en in afstand volgt, is een gezonde dosis zelfdiscipline vereist. Daarnaast verwachten we wel dat je zelf al kennis hebt van jouw computersysteem en weet hoe je met jouw computer aan de slag gaat (bestanden en mappen beheren, programma’s installeren, gebruikers toevoegen …). 

Als toekomstig webprogrammeur worden jij en je laptop onafscheidelijk. Goed zorg dragen voor je computer is cruciaal, maar we verwachten geen speciale toestellen. De minimale computervereisten zijn:

  • Windows 11 of een actuele versie van Mac 
  • 100GB+ vrije schijfruimte
  • Webcam
  • 8 tot 16 GB DDR3 RAM

We richten beide modules (frontend en backend development) zowel in september als februari in. Je kan je module afwerken op een semester of op een academiejaar.

Hou rekening met een gemiddelde tijdsbesteding van 10u-15u per week om je module succesvol af te werken.

Meer informatie over de verschillende steunmaatregelen waar je (mogelijks) als professional beroep op kan doen, kan je hier lezen.