Overslaan en naar de inhoud gaan
Bijscholing: Risicoanalyse Brand

Bijscholing: Risicoanalyse Brand

Iets voor jou?

Dat we brand willen vermijden, is een open deur intrappen. Branden veroorzaken immers veel schade, zowel fysiek als mentaal. Jammer genoeg doen zich in België elk jaar ongeveer 10.000 branden voor, met talrijke doden, gewonden en materiële schadegevallen (www.belgium.be).

Noodprocedures zijn er voor als het toch fout loopt. Elk bedrijf, ziekenhuis, kinderdagverblijf, elke school hoort een noodprocedure te hebben en uiteraard zijn de medewerkers hiervan op de hoogte. Maar hoe komt een noodprocedure tot stand? Alles start bij een risicoanalyse. We maken een oplijsting van alles wat kan branden, of er brandverhogende dan wel -vertragende elementen aanwezig zijn, wat de brandlast is, … Op basis van deze informatie bepalen we welke maatregelen we kunnen nemen.

Deze opleiding is ideaal voor preventieadviseurs die hun kennis en vaardigheden op het gebied van brandveiligheid willen uitbreiden.

Wat leer je?

Lesdag 1 – Brandrisicoanalyse, de basis voor brandveiligheid

Een grondige brandrisicoanalyse is cruciaal voor de veiligheid in elk gebouw. Maar hoe begin je eraan? Tijdens deze praktijkgerichte lesdag gaan we er samen mee aan de slag. Een grondige inventarisatie met checklijsten, gesprekken met medewerkers en je buikgevoel. Hier en daar getoetst met wetgeving en codes van goede praktijk. Samen met andere deelnemers ga je aan de slag om concrete risico's in kaart te brengen en prioriteiten te stellen voor brandpreventie.

Deze lesdag vindt plaats in het PIVA, Desguinlei 244, 2018 Antwerpen.

Lesdag 2 : Terugkoppelmoment: deel je ervaringen en leer van elkaar

Na de eerste lesdag ga je zelf aan de slag met het uitvoeren van een brandrisicoanalyse in je eigen onderneming. Tijdens het terugkoppelmoment bespreken we jouw ervaringen en die van de andere deelnemers. We beantwoorden vragen zoals:

  • Wat heb je gedaan met de informatie van de eerste lesdag?
  • Hoe ben je van start gegaan?
  • Waar ben je tegenaan gelopen en hoe heb je dit opgelost?
  • Wie heb je erbij betrokken en waarom?
  • Welke methode heb je gebruikt en waarom?
  • Wat zijn je kritische bedenkingen bij deze methode?

Deze interactieve sessie biedt deelnemers de kans om van elkaar te leren, ervaringen uit te wisselen en hun kennis te verdiepen.

Deze lesdag vindt plaats in het Veiligheidsinstituut, AP Hogeschool campus Lange Nieuwstraat 101, 2000 Antwerpen.

Praktische informatie

  • Je komt terecht in een groep van maximaal 12 deelnemers zodat er voldoende ruimte is voor interactie.
  • De prijs is inclusief lunch, dranken, attest van deelname, studiemateriaal én enthousiaste lesgever.
  • Docent van deze opleiding is Pieter Backx. Na een basisopleiding in communicatie/marketing werd Pieter de fascinerende veiligheidswereld binnengetrokken als medewerker van het Provinciaal Veiligheidsinstituut. Na 12 jaar preventie met o.a. het succesvol afronden van de opleidingen preventieadviseur niveau 2 en niveau 1 en de postgraduaat rampenmanagement, koos hij bewust om zich meer te bekwamen in het bestrijden van incidenten.Op Campus Vesta kwalificeerde Pieter zich verder in het lesgeven en in het bijscholen in de incidentbestrijding. Sedert vele jaren is hij ook verbonden aan de brandweerpost Beerse van brandweerzone Taxandria, waar hij ondertussen de rol van bevelvoerder bij incidenten vervult. Sinds 2018 is Pieter zaakvoerder van Piba79 en verzorgt hij opleidingen op zelfstandige basis.
  • Deze opleiding komt in aanmerking als verplichte bijscholing voor de preventieadviseur.
  • Raadpleeg hier onze annulerings- en betalingsvoorwaarden.
Terug naar overzicht