Overslaan en naar de inhoud gaan
Bijscholing: Risicoanalyse Gevaarlijke stoffen - 2024

Bijscholing : Risicoanalyse Gevaarlijke Stoffen

OMSCHRIJVING:

De wet welzijn en zijn diverse uitvoeringsbesluiten verplicht iedere organisatie tot het maken van risicoanalyses. Eén van de thema’s die hierbij bijzondere aandacht verdienen zijn de biologische en chemische agentia, met inbegrip van de kankerverwekkende, mutagene en reprotoxische stoffen.

Maar hoe begin je daar nu aan? Welke tools zijn er ter beschikking? Welke technieken en risicoanalysemethoden zijn toepasselijk? En is elke tool even geschikt voor elke organisatie? Wat mag je verwachten van oa. de EDPB mbt. deze RA? Hoe begin je aan zo’n analyse en wie betrek je erbij? Hoe weet je dat je “volledig” bent?

Tijdens de eerste lesdag bekijken we de wettelijke bepalingen en de theoretische aspecten van deze risicoanalyse, en zetten we de eerste stappen om deze analyse uit te voeren in jouw organisatie. Tijdens de 2e lesdag bespreken we de resultaten adhv korte presentaties van elk van de deelnemers. Zo worden de ervaringen uitgewisseld, en aangevuld met tips en tricks van de docent en deelnemers uit de praktijk.

A.d.h.v. de cases van de deelnemers analyseren we samen met welke aspecten we rekening moeten houden als er gewerkt wordt met PMGE: veiligheid en gezondheid van de werknemers, opslag, (intern) transport, afvalbeheer, …

PROGRAMMA:

Dag 1 :

  • Wat zegt de wetgeving?
  • Welke technieken/tools bestaan er?
  • Wat kan de EDPBW op dit vlak voor jou betekenen?
  • Stappen in het opzetten RA (eisen en randvoorwaarden)
  • Inhoud meetprogramma’s en hoe de resultaten beoordelen

Dag 2 : Voorstelling van de resultaten van het individuele werk door de deelnemers (ervaringsuitwisseling) met discussiemoment en feedback van de docent.

DOELGROEP

Deze opleiding komt in aanmerking als verplichte bijscholing voor de preventieadviseur.

Ze staat echter open voor iedereen die deze risicoanalyse wil uitwerken voor zijn organisatie. 

DOELSTELLINGEN

Inzicht verwerven in de tools en technieken die je kunnen helpen om een risicoanalyse op te zetten, evenals het nemen van de eerste stappen om deze RA uit te werken voor jouw organisatie.

Praktische informatie

  • De opleiding gaat door vanaf 4 inschrijvingen. We beperken de groep tot maximaal 10 deelnemers.
  • De prijs van deze studiedag is inclusief lunch, dranken, attest van deelname, studiemateriaal én enthousiaste lesgever(s).
  • Raadpleeg hier onze annulerings- en betalingsvoorwaarden.
  • Docent van deze opleiding is Ignaas Crombez, zaakvoerder van MiVeDi. Zijn expertise omvat o.a. veiligheidsorganisatie en -advies (PMGE, TMB, ...), ergonomische studies, risicoanlanalyses en arbeidshygiënische metingen, bedrijfsaudits, veiligheidsprogramma’s en milieuadvies. Ignaas is een gewaardeerd docent in de opleidingen N2 en TMB, alsook bij de Navorming van het Veiligheidsinstituut.
Terug naar overzicht