Overslaan en naar de inhoud gaan
project

AP kat: optimalisatie kattenbakvulling

ACHTERGROND

De efficiëntie van kattenbakvullingen bepalen door enkel labtesten uit te voeren is geen evidentie. Door deze labmetingen te vervangen door realtime-metingen van de vrij gekomen ammoniak krijgen we een juist beeld van de reële thuissituatie en kunnen we deze vergelijken met de labmetingen. Bij verschillende kattenbakvullingen worden additieven gebruikt, en deze werken niet allemaal even efficiënt. Er is dus onderzoek nodig naar hun werking om een optimale werking van kattenbakvulling te garanderen. 

ONDERZOEKSVRAGEN
  1. Met welke type additieven kunnen we bestaande types kattenbakvullingen modificeren om een duurzame kattenbak te ontwikkelen? Voor elk additief onderzoeken we de efficiëntie van hun verschillende werkingsmechanismen.
  2. Kunnen we ammoniaksensoren gebruiken om in realtime van de vrijgekomen ammoniak in de reële thuissituatie te detecteren en monitoren? Zijn er verschillen met de labmetingen?
  3. Welke en hoeveel kiemen groeien op de bestaande types kattenbakvullingen en geoptimaliseerde kattenbakvullingen (kwantificatie & identificatie)?
METHODE

Eerst bepalen we welke additieven toegevoegd zijn aan de verschillende commerciële kattenbakvullingen. Dit gebeurt aan de hand van labmetingen zoals pH-bepaling, kation en anion... Op basis van deze metingen stellen we een lijst op van additieven en vervolgens onderzoeken we de efficintie van deze additieven op vlak van inhiberend vermogen en naar vrijgave van ammoniak. 

Vervolgens modificeren we een kattenbakvulling met de additieven en vergelijken we deze met een niet-gemodificeerde kattenbakvulling. We vergelijken de vrijgekomen concentraties ammoniak worden en kwantificeren en identificeren de kiemen voor elke kattenbak. Zo optimaliseren we de kattenbak op basis van de best werkende additieven.

Om een reëel beeld te krijgen van de ammoniak die vrijkomt bij gebruik van de kattenbak bouwen we ammoniaksensoren die we vervolgens monteren op kattenbakken in de thuissituatie. Zo wordt er continu ammoniak gemeten. Deze resultaten vergelijken we  vervolgens met de labmetingen.