Overslaan en naar de inhoud gaan
project

Brandpreventie in woningen

In dit project voeren we een onderzoek naar de oorzaak van het relatief grote aantal slachtoffers ten gevolge van brand in residentiële woningen. Uit onze eerste literatuurstudie blijkt dat er in België een opmerkelijk tekort is aan wetgeving voor residentiële woningen.

Dit project zal trachten de lacunes in de wetgeving weer te geven en een vergelijking te maken tussen de gewesten in België enerzijds en tussen België en zijn buurlanden anderzijds. Daarnaast zal de manier waarop aan brandpreventie wordt gedaan onderzocht worden.

Om doelgroepgerichte preventie te kunnen voeren is het noodzakelijk om te weten wie de voornaamste slachtoffers zijn van woningbrand in België. Dit wordt onder meer reeds onderzocht in opdracht van de FOD binnenlandse zaken en ANPI. De resultaten van dit onderzoek worden weergegeven in de “ brandpreventiemonitor”.  De brandpreventiemonitor houdt reeds rekening met enkele belangrijke bewonerstypologieën, maar deze opdeling is nog te beperkt. Het doel van dit project is dan ook een aantal zeer specifieke doelgroepen te definiëren waarvoor het risico op schade ingevolge woningbrand groot is. Voor dit onderzoek zal samengewerkt worden met het werkveld, onder meer met het brandweerkorps van Antwerpen, Assuralia, UA en het CIB.

Om de oorzaken, frequentie en gevolgen van woningbranden in residentiële context correct te kunnen weergeven, moeten we ons informeren bij alle instanties die professioneel met brandpreventie bezig zijn, en met organisaties die woningen bouwen, verbouwen, verhuren en beheren. Hierbij gaan we op zoek naar doelgroepen die bovengemiddeld hoge risico’s lopen op schade door woningbrand. In samenwerking met de Universiteit Antwerpen en de opleiding Sociaal Werk van het departement Gezondheid en Welzijn van de AP Hogeschool, worden de sociologische aspecten van het onderzoek verder onderzocht en uitgewerkt.

Bovenvermelde instanties worden bevraagd in diepte-interviews. Om de doelgroepafbakening tot een goed einde te brengen, maken we onderscheid tussen gebouwgebonden risicofactoren, risicofactoren gelieerd aan toestellen en installaties en bewonersafhankelijke risicofactoren.
Deze risicofactoren zullen ons helpen verbetervoorstellen te formuleren om de Belgische brandpreventie te optimaliseren. Hiervoor zullen we codes van goede praktijk formuleren, voorstellen naar het werkveld richten en beleidsvoorstellen formuleren.