Overslaan en naar de inhoud gaan
project

Detectie van blauwalgen

PROBLEEMSCHETS

Bij de controle op de kwaliteit van zwemwater worden er verschillende microbiologische parameters gemeten. Naast de bepaling van de fecale indicatoren wordt er ook gekeken naar bepaalde blauwalgsoorten. Deze blauwalgsoorten, oftewel cyanobacteriën, kunnen toxische stoffen produceren en dus een gezondheidsrisico inhouden voor mens en dier. Zeker tijdens de zomermaanden wanneer de temperatuur stijgt kan algenbloei voorkomen. Dit in combinatie met een frequenter gebruik van het zwemwater in recreatiegebieden maakt dat er zeer regelmatig gedurende deze periode gecontroleerd wordt.

Momenteel wordt er in het lab gebruik gemaakt van microscopische technieken om deze algen te identificeren. Deze technieken vergen veel ervaring en zorgen dat bepaalde soorten bacteriën soms niet met 100% zekerheid van elkaar onderscheiden kunnen worden. Het toepassen van een detectiemethode op basis van DNA zou hier een oplossing voor kunnen bieden. 

CENTRALE ONDERZOEKSVRAAGSTELLING EN METHODOLOGIE

Met dit onderzoeksproject willen we in kaart brengen of blauwalgen geïdentificeerd kunnen worden in Antwerps zwemwater op basis van hun DNA. We gaan hierbij parameters optimaliseren zoals staalafname en -bewaring, extractiemethoden en detectiemethoden. Hierbij komt zowel een kwantitatief als een kwalitatief luik aanbod. 

De techniek die gebruikt gaat worden is de qPCR-methode (quantitative polymerase chain reaction). Dit is een enzymatische reactie waarbij onder invloed van temperatuurswisselingen een specifiek DNA-fragment vele malen vermenigvuldigd wordt. Door te werken met een standaardcurve waarvan de DNA-concentratie gekend is, kunnen we nagaan of de concentratie aan DNA van blauwalgen in het zwemwater bepaald kan worden. We zullen zowel de protocols ontwikkelen als de waterstalen analyseren en vergelijken met klassieke microscopische analyses.

Met de resultaten van dit onderzoek streven we ernaar het Provinciaal Instituut voor Hygiëne te Antwerpen te informeren voor het toepassen van deze test voor routinematige controles en een bijdrage te leveren aan het correct bepalen van de kwaliteit van het Antwerpse zwemwater.