Onderzoeksdoel
In 2018 formuleerde de Vlaamse Sociaal Werk gemeenschap het ‘DNA van sociaal werk’ in 5 krachtlijnen: nabijheid en laagdrempelig werken, politiserend werken, generalistisch werken, verbindend werken en proceslogica. Deze krachtlijnen dragen bij aan het realiseren van mensenrechten en sociale rechtvaardigheid; de kerndoelen van sociaal werk. Er is echter meer onderzoek nodig om deze krachtlijnen verder te operationaliseren en uit te dragen in het werkveld, de samenleving en het sociaal onderwijs.
Uitgangspunt voor dit onderzoek is dat de krachtlijnen van sterk sociaal werk niet vrij zijn van fricties. Fricties zijn inherent aan menselijke activiteiten, houden verband met sociale structuren maar zijn ook een basis voor leer- en veranderingsprocessen. Opzet van het onderzoek is op zoek gaan naar fricties. Dit doen we via onderzoek naar wijkteams. In een sterk veranderende maatschappelijke context is het versterken van het DNA van sociaal werk op de eerste lijn een belangrijke uitdaging.
De aandacht voor het wijkniveau als dé plaats voor sociaal innovatieve interventies en voor nieuwe vormen van regie en samenwerking tussen een verscheidenheid aan lokale actoren, maakt de laatste jaren sterk opgang. Wijkteams hebben de opdracht de toegang tot maatschappelijke hulpbronnen te realiseren, door ‘aanwezig’ en ‘aanspreekbaar’ te zijn voor wie al een of andere vorm van ondersteuning nodig heeft.
Output
Uit dit leerproces met sociaal werkers construeren we een toolbox voor leren uit fricties in sterk sociaal werk; een begeleidingstool voor organisaties die willen werken aan hun sterk sociaal werk.