PROBLEEMSCHETS
Het aantal mensen met chronische aandoeningen, zoals diabetes type 2, neemt toe. Mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie lopen daarbij een hoger risico. Een gezond voedingspatroon speelt een belangrijke rol in de preventie en behandeling van dergelijke aandoeningen. Echter, cijfers tonen aan dat de Belgische bevolking niet voldoet aan de vooropgestelde voedingsaanbevelingen. Ook bij kinderen is het voedingspatroon voor verbetering vatbaar. Vroeg inzetten op gezonde voeding bij kinderen legt nochtans een sterke basis, helpt gezondheidsrisico's te verminderen en bevordert optimale ontwikkeling.
Personen met een lage sociaaleconomische status (SES) en grootstedelijke bewoners lopen een groter risico op ongezonde eetgewoontes. Het is daarom belangrijk dat we voedingsinformatie toegankelijk maken om zo gezond voedingspatronen te bevorderen. Uit literatuur blijkt dat onder andere ouders moeilijkheden ervaren om gepaste voedingsinformatie (voor hun kind) te vinden. Veel mensen zoeken online naar voedingsinformatie, maar deze bronnen zijn vaak niet betrouwbaar of tegenstrijdig, wat kan leiden tot verwarring.
Deze voedingsinformatie kan verspreid worden via verschillende (para)medische beroepen en kanalen. In de eerste plaats is de diëtist de aangewezen expert om een wetenschappelijk onderbouwd én persoonlijk voedingsinformatie te formuleren en te helpen bij de praktische uitwerking en opvolging van dit advies. Echter, nog te weinig mensen – en zeker mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie – vinden hun weg naar een diëtist.
Ook andere (para)medische beroepen uit de eerstelijnsgezondheidszorg, zoals huisartsen en apothekers, kunnen voedingsinformatie verstrekken. Hoewel patiënten hen frequenter raadplegen, ervaren zij drempels zoals tijdgebrek en een tekort aan kennis en vaardigheden. Interprofessionele samenwerking, ondersteund door diëtisten, kan hierbij helpen.
ONDERZOEKSVRAGEN
Met dit project willen we de uitdagingen begrijpen rond de ontvangst en verstrekking van voedingsinformatie voor ouders van kinderen ≤12 jaar in een maatschappelijk kwetsbare positie in een grootstedelijke context. De onderzoeksregio binnen dit project werd afgebakend tot Deurne. Deurne is het op één na grootste Antwerpse district, is divers en heeft een groot zorgaanbod. Daarnaast ontwikkelen we concrete oplossingen in samenwerking met verschillende disciplines zodat voedingsinformatie toegankelijker wordt en correct is.
Volgende onderzoeksvragen staan centraal:
- Hoe ervaren ouders van kinderen ≤12 jaar uit een maatschappelijk kwetsbare situatie uit Deurne de toegang tot voedingsinformatie?
- Hoe werken (para)medici binnen de eerstelijnsgezondheidszorg in Deurne rond voeding en het verstrekken van voedingsinformatie?
- Hoe kan wetenschappelijk correct voedingsinformatie toegankelijker gemaakt worden voor ouders van kinderen ≤12 jaar in een maatschappelijk kwetsbare positie uit Deurne?
METHODOLOGIE
Het betreft een mixed methods onderzoek. Volgende onderzoeksmethoden worden gebruikt:
- Literatuurstudie
- Survey en interviews bij (para)medici uit eerstelijnsgezondheidszorg van het district Deurne
- Interviews bij ouders van kinderen ≤12 jaar uit Deurne naar de ervaren toegankelijkheid voedingsinformatie