Probleemschets
In het Kwaliteitsprogramma van de Dienst Geneesmiddelenonderzoek (DGO) van de Algemene Farmaceutische Bond (APB) werd de kwaliteit van magistraal bereide gelules met 800 IE cholecalciferol (= vitamine D3) nagegaan. Het bereidingsprotocol van deze gelules in het Therapeutisch Magistraal Formularium (TMF; dit is het officiële referentiewerk voor magistrale bereidingen voor apothekers dat wordt uitgegeven door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG)) is nog gebaseerd op een bepaalde vorm van cholecalciferol die sinds kort niet langer commercieel beschikbaar is. Enkel zuivere cholecalciferol (activiteit 40.000 IE/mg) kan nog verkregen worden, maar deze is zeer geconcentreerd en moet dus verdund of “getritureerd” worden om te kunnen verwerken in de gelules. Omdat de dosage per gelule ook zeer laag is, is het met deze grondstof moeilijker om een uniforme verdeling over de gelules te verkrijgen.
Het DGO anticipeerde op mogelijke problemen met de bereidingswijze van cholecalciferolgelules die door deze andere grondstof zouden kunnen ontstaan en organiseerde het bovengenoemde kwaliteitsonderzoek. De resultaten toonden dat 43% van de bereidingen een vitamine D3-gehalte bevatte dat buiten de analytische normen valt en dat 37% van de bereidingen niet voldeden aan de gelijkmatigheid van het vitaminegehalte.
Onderzoeksvragen
Voorliggend onderzoeksproject heeft tot doel na te gaan hoe de bereidingswijze van cholecalciferolgelules met 800 IE kan worden aangepast en verbeterd. Dit impliceert twee hoofdonderzoeksvragen:
- Kunnen we een geschikte trituratie van cholecalciferol vinden en deze optimaliseren?
- Kunnen we het bereidingsprotocol van de gelules zelf nog verder optimaliseren?
Methodologie
We zullen vier experimentele luiken doorlopen:
- Oppuntstelling van de trituratie (optimaliseren van het nauwkeurig afwegen van kleine hoeveelheden cholecalciferol; bepalen van beste verdunning; bepalen beste excipiënt; bepalen van beste mengmethode)
- Bereiding van gelules van de verschillende trituraties (vullen van gelules; optimaliseren van gelijkmatigheid van massa en gehalte per capsule)
- Analyse van het cholecalciferolgehalte d.m.v. high performance liquid chromatography (HPLC; optimaliseren en valideren van bestaande analyseprotocol op de aanwezige infrastructuur; bepalen van gemiddeld gehalte van elk bereid lot; bepalen van homogeniteit van elk lot)
- Aftoetsing met het werkveld (de op punt gestelde methode laten uitvoeren door apothekers; kwaliteitscontrole (gehalte en homogeniteit) van de respectieve bereidingen)