De doelstelling van dit project is de werkbaarheid verhogen voor hoogopgeleide neurodivergente medewerkers. Daarbij hanteren we volgende richtinggevende principes:
- Neurodiversiteit als kompas: we zien autisme, ADHD en bijvoorbeeld dyslexie in de eerste plaats als vormen van anders denken, in plaats van stoornissen. Dit laat ruimte voor een verhaal van aandachtspunten én troeven. Neurodiversiteit is ook een verbindend concept, het vertrekt vanuit de diversiteit in denken die binnen elke groep aanwezig is. Iedereen maakt er deel van uit.
- Inclusie als basis: we zien een handicap of beperking niet als een individueel onvermogen, maar kijken hoe een niet-aangepaste omgeving drempels creëert. Zo kan een werkomgeving op maat van de zogenaamde ‘doorsnee’ medewerker in het nadeel spelen van wie zich hier minder in herkent.
Dit project richt zich dan ook op organisaties en meer bepaald medewerkers in een ondersteunende rol (bv. HR, leidinggevenden). Hoe kunnen zij rekening houden met neurodiversiteit, zodat neurodivergente medewerkers in de organisatie kunnen floreren?
Met deze vraag gingen we op twee manieren aan de slag:
- Enerzijds werd een verkennend onderzoek uitgevoerd bij enkele pionierende organisaties (zoals Deloitte en Allphi). Kwestie van te leren uit hun lessons learnt.
- Daarnaast werd een stevig opleidingsaanbod rond neurodiversiteit op de werkvloer uitgebouwd. Kwestie van organisaties die aan de slag gaan rond dit thema te versterken.
Dat levert nu een uniek aanbod én unieke expertise rond neurodiversiteit als HR-thema op!
Concreet:
- e-learning ‘neurodiversiteit op het werk… anders dan je denkt’: online cursus waarin je individueel, op eigen tempo kennismaakt met het begrip neurodiversiteit en praktische tips & tricks rond bv. aanwerving, samenwerking en leidinggeven.
- Workshops waarin onze experten samen met de deelnemers op een interactieve manier aan de slag gaan met de inhouden uit de e-learning.
- Begeleid traject waarin onze experten met bovenstaand aanbod op maat aan de slag gaan in een organisatie.
Graag meer info over hierover? Contacteer karen.vandevyvere@ap.be.