Uit meerdere bevragingen blijkt dat meer dan één derde van het regelmatig thuiswerkend personeel onvoldoende geïnformeerd is over de ergonomie van de thuiswerkplek. In deze Spot Op geven we enkele concrete tips voor telewerkers of personen die regelmatig van thuis of op afstand werken.
Dat is – volgens de wetgeving - een instelbare bureaustoel, een tafel op hoogte, een groot scherm, een apart toetsenbord (en muis) en een bureaustoel.
Bij een bureaustoel voor thuiswerk zijn de zithoogte en steun in de lage rug het meest belangrijk.
Bureautafel
Zorg voor een voldoende grote tafel. Dat betekent een diepte van minimum 80cm. Zo kan men het scherm op armlengte afstand plaatsen met voldoende ruimte voor het toetsenbord. Wanneer de tafel thuis niet verstelbaar is, kan de kleine thuiswerker iets onder de voeten plaatsen als steun. De grote thuiswerker verhoogt zijn tafel best. Met een goede instelling van de stoel, dient de tafel op ellebooghoogte te komen.
Groot scherm
Laptops hebben een klein scherm met een hoge resolutie. Dat betekent scherpe, maar ook kleine tekens op het scherm. Daarom is het raadzaam om de laptop aan te sluiten op een groot scherm, wanneer men er de hele dag op werkt. Een goede leesbaarheid veronderstelt een scherm van minstens 19 inch. In elk geval is rechtstreeks werken op de laptop geen aanrader op vlak van ergonomie. De bovenrand van het scherm zou bijna op ooghoogte moeten komen.
Apart toetsenbord en muis
Voor een goede opstelling van je werkplek thuis of op kantoor, zijn een apart toetsenbord en muis een must. Op die manier kan je het scherm op een goede afstand en hoogte plaatsen. De armen kunnen tijdens het typen en muizen dicht bij het lichaam werken.
Goed materiaal zoals een bureaustoel, tafel op hoogte of een groot scherm, zijn onontbeerlijk bij regelmatig thuiswerken. Vervolgens dien je het materiaal goed in te stellen.
Een goede houding:
Ook al zit men goed, houdingsafwisseling blijft belangrijk. Het zitten regelmatig onderbreken door even recht te staan of te bewegen, activeert telkens het lichaam en geest. Na een online meeting even rechtstaan om de benen te strekken, kan deugd doen. Varieer ook in taken om de hele dag alert en dynamisch blijven. Door zoomsessies af te wisselen met geconcentreerd werken, worden beiden minder vermoeiend.
Daglicht stimuleert de aanmaak van serotonine: dat is een erg belangrijke stof in onze hersenen die een rol speelt bij het regelen van onze stemming. Meer serotonine in de hersenen is gelinkt aan een betere stemming en meer tevredenheid, het houdt de lusteloosheid op een afstand. Kies daarom een werkruimte met voldoende daglicht en ga minstens een half uur per dag naar buiten; maak bv. een wandeling als je je wat minder goed voelt.
We vermijden best reflecties in ons scherm en te grote contrasten tussen ons scherm en de omgeving: we plaatsen ons beeldscherm daarom best loodrecht op de ramen; we kunnen het contrast ook verminderen door de helderheid van ons scherm te regelen (in geval van bv. een heldere ochtend zetten we de helderheid op maximaal, in het geval van een donkere avond zetten we de helderheid eerder minimaal).
Vermijd ook een te beperkt dieptezicht: mensen die veel tijd doorbrengen achter het beeldscherm moeten regelmatig hun brandpuntsafstand kunnen laten variëren; daarom wordt het afgeraden om mensen met hun scherm juist voor een muur te plaatsen.
Onderzoek wijst uit dat als mensen van achter je kunnen meekijken op je scherm, je dit kan ervaren als een stressfactor; veel hieromtrent hangt uiteraard af van de mentale gesteldheid van de beeldschermwerker, maar het vermijden van deze setting is sowieso een relevante actie.
CO2-concentraties worden gebruikt als indicator of een ruimte voldoende wordt geventileerd. Uit onderzoek blijkt dat de heersende CO2-concentraties een significante invloed hebben op de cognitieve prestaties van de aanwezigen als op het op afstand houden van lusteloosheid. Zet daarom heel regelmatig een raam open, verlucht je ruimten grondig en doe regelmatig een wandeling in open lucht!
Ergonomie staat niet alleen voor gezond werken, maar ook voor efficiënt werken. Kies daarom een afgezonderde ruimte om niet te veel gestoord te worden.
Verschijningsdatum: juni 2022
LEER MEER OVER ERGONOMIE VIA EEN GROEPSBEZOEK AAN HET VEILIGHEIDSINSTITUUT |
MEER WETEN?
|