Uit de cijfers van het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s voor 2018, blijkt dat een val van hoogte nog steeds de belangrijkste oorzaak is van dodelijke ongevallen en ongevallen met blijvend letsel in de bouwsector.
Voor het bereiken van een bepaalde hoogte, zijn diverse arbeidsmiddelen mogelijk: een trapladder, een ladder, een (rol)stelling, of een hoogtewerker. Een ladder ligt misschien voor de hand, maar is niet altijd de beste keuze. Je kiest het arbeidsmiddel dat een aanvaardbare mate van veiligheid waarborgt tijdens de ganse duur van de taak. Hierbij hou je rekening met het transport, het opstellen, de aard van de taak, (de kennis van de gebruiker) en het opbergen van het arbeidsmiddel.
Ladders en trapladders moeten trouwens volgens codex boek IV titel 5 vervangen worden door veiligere arbeidsmiddelen behalve als het gaat om weinig risicovolle taken van korte duur. Deze wetgeving legt de verantwoordelijkheid voor veilige omgang met ladders bij de werkgever zelf. Er wordt dus van hem verwacht dat hij een degelijke risicoanalyse laat uitvoeren (om af te leiden of het inzetten van ladders verantwoord is), dat hij zijn personeel inlicht over de gevaren en dat hij afspraken maakt over hoe men met ladders omgaat.
Wie? Na de aankoop wordt een verslag van indienststelling opgemaakt. Daarna kijkt een bevoegd persoon de ladders regelmatig na. Deze persoon kan een medewerker zijn.
Hoe? Maak een inventaris van je ladders om de controle sluitend te maken. Het is nuttig om de gecontroleerde ladders herkenbaar te maken voor gebruikers. Dit kan gebeuren door het aanbrengen van bv. een bandje van een welbepaalde kleur of een inventarisnummer. Meld defecten onmiddellijk aan de directe chef, en gebruik een andere ladder. Verwijder een beschadigde ladder ook definitief!
De ondergrond - Plaats de ladder op een vlakke weerstandsbiedende bodem, en zorg voor een stabiele ondersteuning van de ladderschoenen (dus geen los zand, roosters, rioolputjes …).
Uitschuiven van de ladder - Plaats de uitschuifbare ladder zodanig dat het bovenste deel rust op het onderste. Zo kan je de ladder op een veilige manier uit- en na gebruik terug inschuiven. Schuif de ladder in alvorens ze op te richten. Schuif daarna de opgerichte ladder uit tot de juiste lengte. Vergewis je ervan dat het uitschuifbare deel vergrendeld staat voor je de ladder beklimt. De overlapping van beide delen van de ladder moet minstens 4 sporten bedragen. (04)
Hoogte - Schuif de ladder minstens één meter verder uit dan de hoogte van het platform dat je gaat betreden. Het afdalen zal veiliger en comfortabeler gebeuren. (04)
Helling - Plaats de ladder onder een helling van 75°. De lengte van de ladder (4X) is dan viermaal de horizontale afstand tussen de ladderschoenen en de top van de ladder (1X). Simpel uitgelegd: als je voor de ladder staat, met de tippen van je schoenen tegen de ladderbomen, moet je met rechte armen horizontaal gehouden de laddersport kunnen vast nemen. Dan staat de ladder goed. (05)
LEER MEER OVER WERKEN OP HOOGTE VIA EEN GROEPSBEZOEK AAN HET VEILIGHEIDSINSTITUUT |
Domheid op de werkplek - Grappige ongevallen
Verschijningsdatum: augustus 2018, revisie september 2024
MEER WETEN? |