2020 brengt een heel nieuw scenario in de wereld door de coronapandemie. Eenvoudig zijn de oplossingen niet, maar we geven jullie enkele tips en instructies om het werk in deze ongewone en moeilijke omstandigheden gezond en veilig te kunnen doen.
Iedereen kent ondertussen de vuistregels:
Een goede hygiëne van de werkplekken, arbeidsmiddelen en sociale voorzieningen (kleedkamers, toiletten, lunchruimten, ontvangst- en vergaderlokalen) is cruciaal. Maak ook een circulatieplan met eenrichtingsverkeer op ter preventie van onnodig fysiek contact.
Meer en meer wetenschappers denken dat het coronavirus ook overgedragen kan worden via aërosolen (fijne druppeltjes) die tijdens een gesprek of bij normaal ademen uitgestoten worden. Deze fijne druppeltjes kunnen virusdeeltjes bevatten als een besmette persoon ze uitademt. Onder normale omstandigheden met voldoende verluchting, wordt de kans op overdracht van het coronavirus via aërosolen eerder klein geacht. Bij onvoldoende verluchting en/of hoge bezetting is dit wel een risico. Lees meer hierover in de spot op 'Ventileren is een must'!
Een signalisatiepakket met o.a. de affiche met de vuistregels is hier te downloaden en af te printen op A3-formaat.
Verlies bij het toepassen van coronamaatregelen ook de preventiehiërarchie niet uit het oog. Blijf zoveel mogelijk thuiswerken (eliminatie), zoek een alternatieve werkwijze (substitutie), pas je processen aan, bescherm collectief en ga in laatste instantie pas voor persoonlijke bescherming.
Een uitwerking van dit alles vind je verderop in dit document.
Als je moet niezen of hoesten, bedek dan steeds je mond met een tissue of zakdoek. Als je die niet bij de hand hebt, bedek hem dan door in de binnenkant van je elleboog te niezen of hoesten. Bij voorkeur gebruik je elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi je het weg in een gesloten pedaalemmer.
Een doorgedreven handhygiëne is bij virusbestrijding vereist. Dit houdt het volgende in.
Voor de reiniging van werkplekken en arbeidsmiddelen zijn duidelijke afspraken nodig.
Zo moet je de arbeidsplaats en werkposten bij elk nieuw gebruik (zeker als iemand anders het moet gebruiken) grondig schoonmaken. Zorg ook voor de reiniging tussen de shiften door.
Reinig materiaal en arbeidsmiddelen na gebruik. Denk daarbij ook aan je ICT zoals de toetsenborden, computermuizen, smartphones of bedieningsschermen van machines of printers. Bij touchscreens kan je dat oplossen door het gebruik van een touchscreen-pen.
Ook voorwerpen die veel en regelmatig door verschillende mensen aangeraakt worden, moeten proper gehouden worden. Versta heel breed wat hieronder valt zoals klinken, handvaten, leuningen, drank- of snackautomaten, bedieningsknoppen van toestellen en materiaal, liftknoppen, handgrepen van kasten en schuiven, waterkranen of lichtschakelaars.
Voorzie in de aanwezigheid van passende beschermingsmiddelen, schoonmaakproducten en instructies (of opleiding) voor de juiste methode van reiniging.
Ook de sociale voorzieningen verdienen extra aandacht. Hiermee bedoelen we de kleedkamers, toiletten, lunchruimten, ontvangst- en vergaderlokalen.
Bij aankomst op het werk of tijdens de pauzes is het soms moeilijker om contacten te vermijden. Mogelijke preventiemaatregelen zijn:
Als alle collectieve beschermingsmiddelen uitgeput zijn en de inrichting van de werkplaats niet toelaat om de 1,5 meter afstand te houden, pas dan is het gebruik van een mondmasker een optie.
De procedure bij het gebruik is gekend:
Op info-coronavirus.be vind je een instructiefiche voor het dragen van een stoffen mondmasker. Ook kom je er te weten wanneer je best een nieuw mondmasker neemt en hoe je je mondmasker best wast.
Over de inrichting van het onthaal van je vestigingen vind je hieronder enkele tips.
Zorg voor eenrichtingsverkeer door gebruik te maken van markeringen, linten of fysieke barrières vanaf de ingang.
Plaats aan de onthaalbalie van plexi – of andere schermen en tussenwanden. Als dit niet mogelijk is, stel dan mondmaskers (en eventueel handschoenen) ter beschikking van je personeel.
Plaats aan de ingang (of in de laad- en loszone) extra sanitaire zuilen om de handen te kunnen ontsmetten.
Ook de werkposten worden aangepast.
De eerste en belangrijkste regel hierover is: organiseer voor functies die het toelaten zo maximaal mogelijk telewerk.
Voor andere activiteiten en taken organiseer je het werk zo dat de medewerkers voldoende afstand kunnen houden zoals voorzien in de regels rond social distancing. Dit kan op verschillende manieren.
Bekijk alvast op facebook hoe wij op het Veiligheidsinstituut de terugkeer naar de werkvloer voorbereiden.
Napo in... Stop de pandemie
Napo is … aan het telewerken om de pandemie te stoppen
Verschijningsdatum: mei 2020, revisie september 2024
MEER WETEN? |