Overbelasting van elektrische kabels, kortsluiting ten gevolge van slecht geïsoleerde draden en defecte contacten die leiden tot een abnormale weerstand en opwarming zijn enkele van de meest voorname oorzaken van brand door elektriciteit.
Hoe brand door elektriciteit vermijden?
- Zorg voor voldoende ventilatiemogelijkheden als je apparatuur inbouwt. Sluit de ventilatieopeningen van je apparatuur nooit af.
- Halogeenverlichting: zorg voor voldoende afstand tussen halogeenspotjes en brandbaar materiaal.
- Gebruik enkel verlengsnoeren of verdeelstekkers met CE-markering. Sluit apparaten waar mogelijk direct aan op het stopcontact. Oude T-stekkers (kattenkoppen) zijn trouwens verboden (foto 01).
- Gebruik voor elektrische kachels of kookplaten een speciaal daarvoor bestemd snoer. Omdat deze apparaten warm worden, kunnen gewone snoeren smelten.
- Sluit zware apparaten zoals een wasmachine of droger niet aan op een verlengsnoer.
- Rol een verlengsnoer, bijvoorbeeld op een haspel, altijd helemaal uit voor je hem gaat gebruiken(foto 02).
- Leg geen snoeren onder een deur, vloerbedekking of tapijt.
- Plaats geen brandbare materialen bij apparaten die warmte afgeven. Laat dus nooit kledij of handdoeken drogen op de elektrische verwarming (hoe fijn verdeelder het materiaal, hoe gemakkelijker het kan branden).
- Laat apparatuur als tv en stereo niet op stand-by staan, maar zet ze helemaal uit. Sluit – indien ze bij elkaar in de buurt staan – de stekkers aan op één gekeurde stekkerdoos met een verlicht knopje zodat je alles met 1 actie kan aan- of uitzetten. Dek ook de ventilatiegaten niet af met doeken, maar lees de gebruiksaanwijzing omtrent de vrije ruimte rond het toestel (foto 03).
- Vermijd het gebruik van elektrische dekens. Ze kunnen oververhitten.
- Verlaat het huis niet als er nog toestellen aanstaan (wasmachine, droogkast, tv, strijkijzer, oven, ...).
- Reinig de filter van de droogkast na elke droogbeurt (foto 04).
- Gebruik de magnetron en de oven uitsluitend voor het bereiden of verwarmen vavoedsel of drank. Vermijd na een avondje stappen het gebruik van een frietketel of oven.
- Gebruik geen kerstverlichting met beschadigde draden, of kerstverlichting waarvan één of meer van de lampjes niet meer branden. Schakel de verlichting ook ’s nachts en bij afwezigheid uit.
- Kijk één keer per jaar de goede staat van uw elektriciteitsinstallatie na.
Brand door kortsluiting
Een andere belangrijke oorzaak van woningbranden is kortsluiting in apparaten als vaatwassers, wasmachines en wasdrogers. Het is daarom veiliger als je thuisblijft wanneer je een apparaat gebruikt; mocht er brand uitbreken, dan ben je er snel bij. Om een brand nog sneller te ontdekken, kun je rookmelders installeren.
Elektriciteit uit voor het blussen
Mocht er toch brand uitbreken, schakel dan altijd eerst de elektriciteit uit voordat je met water gaat blussen. Zet hiervoor alle schakelaars in de meterkast om. Zorg dus dat de meterkast altijd goed bereikbaar is en dat je goed bij de schakelaars kunt. Gebruik je meterkast daarom niet als opbergkast.
Opgepast voor elektrocutie
- Gebruik nooit elektrische toestellen wanneer je natte handen hebt of met de voeten in het water staat.
- Plaats nooit elektrische toestellen dicht bij je bad of douche.
- Gebruik enkel erkend materiaal: het is herkenbaar aan labels zoals BOSEC, CEBEC en CE.
Case: halogeenverlichting
Halogeenverlichting kan heel heet worden. Pas dus op dat je een halogeenspot niet plaatst in de buurt van brandbare materialen, zoals bv. gordijnen. Let er ook op als je decoratiematerialen ophangt of feestversiering. Houdt minimaal een afstand van 30cm.
Wanneer je de inbouwspots monteert, lees dan de montagebeschrijving goed door en houd je eraan. Inbouwspots moeten voldoende koeling van de lucht hebben. Wanneer de ruimte boven de spots in het plafond onvoldoende is of wanneer de spots worden afgedekt met een isolatiemateriaal, is deze koeling onvoldoende en ontstaat er brandgevaar.
Het is inherent aan de transformator dat hij een deel van de energie die hij gebruikt omzet in warmte. Daardoor stijgt de temperatuur aan de oppervlakte tot meer dan 80°C boven de omgevingstemperatuur. De warmte die wordt vrijgegeven door de transformatoren is dus niet alleen uiterst gevaarlijk en moeilijk afleidbaar in plafonds waar rotswol algemeen gangbaar is, maar ook op alle andere plaatsen waar het beschikbare volume beperkt is (zoals in sommige etalages, inbouw in de vloer enz.)
Aandachtspunten bij het plaatsen van halogeenverlichting:
- maak gebruik van het principe van één transformator voor één lamp;
- plaats de transformator zo kort mogelijk bij de lamp;
- kies voor kortsluitvaste transformatoren;
- plaats ijzeren of koperen transformatoren nooit op brandbare plaatsen.
Bronnen
- www.brandwonden.be
- Elektriciteit als oorzaak van brand, Kluwer
- Vinçotte - AREI, oktober 2012
LEER MEER OVER BRAND EN ELEKTRICITEIT VIA EEN GROEPSBEZOEK AAN HET VEILIGHEIDSINSTITUUT |
Relevante link
-
Preventie thuis - apparaten - brandwonden.be
MEER WETEN?
|