Bijna vakantie? Hier volgen enkele tips voor thuis en op reis.
Reisadvies
Op de volgende Belgische site vind je reisadviezen zowel met betrekking tot lokale wetgeving, gezondheid en hygiëne, vervoer of de stand van zaken m.b.t. Covid-19: diplomatie.belgium.be.
Ook Nederland heeft een gelijkaardig platform met informatie hieromtrent: nederlandwereldwijd.nl.
Voor reisadvies en vervoer in Europa kan je ook op deze site terecht: ec.europa.eu.
Een app
Je vindt ook heel wat gezondheidsinformatie over alle landen via de WANDA-app.
Dat is een gratis app van het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen (ITG) die reizigers up-to-date gezondheidsinformatie aanbiedt. Zowel op de app als de website wanda.be is nu dezelfde informatie terug te vinden.
Reizigers kunnen voortaan de wereld intrekken met een massa aan gezondheidsinformatie in hun broekzak. De app kreeg de naam Wanda en is beschikbaar in Nederlands, Frans en Engels.
Veilig op reis met de auto
Door de coronacrisis kiezen veel Belgen deze zomer voor een autovakantie. Of je nu in België blijft of een langere trip naar het buitenland onderneemt, het is belangrijk om goed voorbereid aan je reis te beginnen. Daarom geeft verkeersveiligheidsinstituut Vias enkele tips om zonder ongelukken op je bestemming aan te komen.
Vertrek goed uitgerust
Zorg dat je als bestuurder steeds minstens acht uur hebt geslapen voor je aan een lange autorit begint. Probeer daarnaast zo veel mogelijk te vermijden om ’s nachts te rijden als je de enige bent die wakker is in de wagen. Tussen middernacht en 6 uur ’s morgens is het aandeel vermoeide bestuurders op de baan het grootst.
Controleer voor vertrek je bandenspanning
Voor je vertrekt, moet je uiteraard altijd de technische staat van je wagen controleren. Het controleren van de bandenspanning is daarbij essentieel. Een band die niet hard genoeg opgepompt is, kan leiden tot een klapband en dat is levensgevaarlijk.
De ideale bandenspanning voor je wagen vind je in de deurstijl van de bestuurder, in het onderhoudsboekje of in je tankklep. Als je wagen zwaar geladen is, mag je een beetje extra spanning op de banden zetten.
Controleer voor je vertrek de profieldiepte van je banden
Het is naast het controleren van de bandenspanning eveneens belangrijk om de profieldiepte van je band te controleren. Een band die afgesleten is, vergroot de kans op een lekke band of op aquaplaning. De minimum profieldiepte van een band is 1,6mm. Vanaf dat je profieldiepte nog maar 3mm is, raadt Vias aan de band te vervangen. Zorg voor je gaat rijden er zeker ook voor dat je je oliepeil gecontroleerd hebt en dat je het vloeistofreservoir voor je ruitenwisser bijgevuld hebt.
Zorg voor vrij zicht door de achterruit
Inpakken is een kunst en dat geldt ook voor het inpakken van je bagage in de auto: de zwaarste bagage moet je steeds zo laag mogelijk in de koffer laden. De bagage mag bovendien het zicht door de achterruit niet belemmeren; zorg er dus voor dat er zeker niet te veel spullen op de hoedenplank liggen.
Laat geen voorwerpen rondslingeren in de auto: uit een experiment met een thermoskan (van 2kg) is gebleken dat bij bruusk remmen op een snelheid van 80 km/u, deze thermos een gevaarlijk projectiel wordt.
Pauzeer elke twee uur
Nu je helemaal vertrekkensklaar bent, is het belangrijk om ook tijdens je rit voldoende rustmomenten in te bouwen. Pauzeer daarom na maximum twee uur om even de benen te strekken, iets te eten of te drinken. Als je van bestuurder kan wisselen, zorgt dat er ook voor dat je langer fris blijft.
Spot op vakantie
In onze Spot-op bibliotheek vind je ook nog volgende publicaties rond het thema vakantie:
- Veilig barbecueën
- Zwemmen met kinderen
- Veiligheid in en om het water
- Speeltuinen
- Ergonomisch tuinieren
LEER MEER OVER VEILIGHEID THUIS VIA EEN GROEPSBEZOEK AAN HET VEILIGHEIDSINSTITUUT
Meer weten? Stel je vraag aan het informatiecentrum van het Veiligheidsinstituut.