De schitterende kleuren van vuurwerk in de nachtelijke hemel en de vonken van een wonderkaars op een verjaardagstaart hebben jong en oud altijd al gefascineerd. Verjaardagen, trouwfeesten, dorpsfeesten, carnaval, de nationale feestdag en vooral de dagen rond Kerstmis en Nieuwjaar zijn gelegenheden waarbij particulieren voetzoekers en vuurwerk gebruiken. Maar opgelet: voetzoekers, wonderkaarsen, vuurpijlen, Romeinse kaarsen en elk ander vuurwerk bestemd voor verkoop aan particulieren, zijn geen speelgoed. Het zijn springstoffen die niet iedereen in handen mag krijgen, en ook niet iedereen zomaar en overal mag gebruiken.
Deze artikelen kunnen zeer gevaarlijk zijn als men niet de juiste voorzorgen neemt voor, tijdens en na het gebruik ervan. Vuurwerk kan zeer zware brandwonden aan de handen en in het gezicht veroorzaken, in het ergste geval kan het zelfs tot een dodelijke afloop leiden. Om er zeker van te zijn dat je feest een vreugdevol gebeuren blijft en niet uitdraait op een nachtmerrie, neem je best de volgende voorschriften in acht.
Koop vuurwerk uitsluitend in erkende en gespecialiseerde winkels die in het bezit zijn van een verkoopvergunning, afgeleverd door de lokale overheid. Een betrouwbare verkoper beveelt je een veilig product aan en legt je de werking ervan uit. Hij kan je ook een lijst met veiligheidsmaatregelen meegeven.
De verkoop van vuurwerk door ambulante handelaars op beurzen, markten en rommelmarkten is verboden. Koop er nooit vuurwerk! Het verzenden van vuurwerk via de post of met een pakjesdienst is eveneens verboden.
Wees bijzonder waakzaam als je aankoopt via het internet. Sommige artikelen die via het internet aangeboden worden, zijn illegaal in België en kunnen gevaarlijk zijn.
Enkel feestvuurwerk mag aan particulieren verkocht worden. Bovendien is het feestvuurwerk onderworpen aan strikte beperkingen over de leeftijd van de gebruiker.
Feestvuurwerk wordt onderverdeeld in drie categorieën:
De categorie van het vuurwerk en de CE-markering moeten duidelijk vermeld staan op de verpakking van het vuurwerk dat je aankoopt. Bij vuurwerkartikelen die te klein zijn om er deze vermeldingen op aan te brengen, moet dit gebeuren op de gemeenschappelijke verpakking waarin ze worden verkocht.
Als particulier mag je slechts feestvuurwerk bezitten dat maximaal 1 kg pyrotechnische sas bevat. De verkoper mag je dus geen grotere hoeveelheid verkopen.
Gezien de leeftijdsbeperkingen vermeld hierboven, moet de verkoper je leeftijd controleren wanneer hij je vuurwerk verkoopt.
Personen met gespecialiseerde kennis moeten houder zijn van een vergunning, die werd vastgesteld volgens het model opgenomen in bijlage 5 van het koninklijk besluit van 22 april 2024. Deze ‘pyro-pass’ is een geharmoniseerd document binnen België, Nederland en Luxemburg. Het heeft een maximale geldigheidsduur van 5 jaar.
Laat overvloedig zuiver en lauw water over de verbrande zones lopen, gedurende minstens 15 minuten. Smeer geen zalf of een gelijkaardig product op de brandwonden.
Bel onmiddellijk de hulpdiensten op het noodnummer 112 of ga naar de permanentiedienst van een van de brandwondencentra van het land.
Stichting Brandwonden
Frans Landrainstraat 43, 1970 Wezembeek-Oppem
Tel.: 02 649 65 89, e-mail: info@brandwonden.be
www.brandwonden.be
FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie
Contact Center
Tel.: + 32 800 120 33 (gratis vanuit België)
e-mail: info.eco@economie.fgov.be
www.economie.fgov.be
Verschijningsdatum: november 2018, revisie: november 2024
MEER WETEN? |